Planya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
No. 5 jack planya
Kullanımda bir el planyası

El planyası, kesme bıçağını ahşap yüzey üzerinde hareket ettirmek amacıyla kas gücünü kullanarak ahşabı şekillendirmek için kullanılan bir araçtır. Bazı döner motorlu planya makineleri aynı türden daha büyük görevler için kullanılan motorlu elektrikli aletlerdir ancak minyatür bir el planyasının kullanıldığı ince ölçekli planyalama için uygun değildirler.

Genel olarak tüm planyalar kaba bir kereste veya kereste parçasını düzleştirmek, kalınlığını azaltmak ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek için kullanılır. Planyalama ayrıca, bütünün aynı pürüzsüz yüzeyi gerektirdiği, genellikle şekillendirme için çok büyük olan iş parçalarında yatay, dikey veya eğimli düz yüzeyler üretmek için de kullanılır. Derzleri veya dekoratif pervazları kesmek için özel planya türleri tasarlanmıştır.

El planyaları ile benzer bir işlevi yerine getiren ağaç işleme makineleri arasında kalınlık oluşturucu olarak da adlandırılan birleştirici ve kalınlık planyalayıcısı yer alır. Bu özel elektrikli aletlerin işi yüzyıllardır olduğu gibi hala el planyaları ve yetenekli el işçiliği ile yapılabilir. Kaba kereste boyutsal keresteye indirgendiğinde büyük bir elektrik motoru veya içten yanmalı motor, tahtanın dört tarafında ve özel ahşaplarda düzgün, pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için fazla ahşabı belirli bir yüzdeyle kaldıran bir kalınlık planyalayıcı makinesini çalıştırır.

Almanya'da bulunan MS 1. ila 3. yüzyıla tarihlenen Roma planyaları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]