Kızılağaç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kızılağaç
Alnus cordata
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Fagales
Familya: Betulaceae
Cins: Alnus
Mill., Gard. Dict. Abr. ed. 4: s.p. (1754).
Türler
metne bakınız.

Kızılağaç, huşgiller (Betulaceae) familyasının Alnus cinsinden ağaç türlerine verilen ad.

Türkiye'de doğal olarak adi kızılağaç (Alnus glutinosa) ve doğu kızılağacı (Alnus orientalis) olmak üzere 2 tür ve adi kızılağacın da 4 alt türü bulunmaktadır.

Trakya, Marmara çevresi, Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz’de saf ve karışık olarak yayılış gösteren kızılağaç, boyu 20 m’yi aşabilen, esmer kabuklu, seyrek dallı bir ağaçtır. Daha çok serin bölgelerde ve nemli dere yataklarının bulunduğu yerlerde görülür. Türkiye'de 66.357 hektar koru, 297 hektar baltalık kızılağaç ormanı bulunmaktadır. Uzunluğu 4-9, cm genişliği 3–7 cm arasında değişen ters yumurta biçimli ve testere dişli yaprakları vardır. Köklerinde bulunan, havanın serbest azotunu bağlayan yumrular nedeniyle toprakları azotça zenginleştirir.

Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

A. acuminata – A. alnobetula – A. betulifolia – A. cordata – A. cremastogyne – A. djavanshirii – A. dolichocarpa – A. fauriei – A. ferdinandi-coburgii – A. firma – A. formosana – A. glutinosa – A. glutipes – A. hakkodensis – A. henryi – A. hirsuta – A. incana – A. japonica – A. jorullensis – A. lanata – A. maximowiczii – A. nepalensis – A. nitida – A. oblongifolia – A. orientalis – A. paniculata – A. pendula – A. rhombifolia – A. rohlenae – A. rubra – A. serrulata – A. serrulatoides – A. sieboldiana – A. subcordata – A. trabeculosa – Şablon:Türlast