Yönlendirilmiş yonga levha

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yönlendirilmiş yonga levha

Yönlendirilmiş yonga levha (İngilizce: oriented strand board, OSB) yonga levhalar, rutubete darbeye dayanıklı ahşap malzemedir.

OSB esnek yapısı ve dekoratif görünümü nedeniyle özellikle Amerika ve Kanada’da çatı ve duvar kaplama malzemesi olarak uygulanmaktadır.

OSB'ye standard olarak 122x183 cm ebadında üretilen ahşap esaslı levha denilebilir. Fakat kalitesi ve dayanımı diğer ahşap esaslı ürünlere kıyasla üstün özelliklere sahiptir. Nedeni ise OSB özel tesislerde, elektronik nem kontrollü ortamda, kendi kendine kontrollü makinelerde ebadına uygun üretilir. Ahşabın muadili ve kullanıldığı hemen hemen bütün mekânlarda kullanılır. Kullanılan tutkal tipine göre suya ve neme son derece dayanıklı üretilebilir. Levha şeklinde boylu boyunca reçine ile karıştırılmış ahşap yongaları birbirine paralel yayılmak suretiyle ve her katman birbirine şaşırtmalı düzenlenerek, son katman ile ilk katmanın yönleri aynı olması koşulu ile yüksek ısı altında preslenerek elde edilir. Böylece çivi çakmaya uygundur.

Taşınması ve nakliyesi kolaydır. Yapı güvenliğini artırır. Dekoratiftir, taban ve tavan kaplamasına elverişlidir. Neme, böceklenmeye ve küfe dayanıklıdır.

Kullanım yerleri ve teknik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

OSB kalite derecelerine göre üretilir, dünya standartlarında 4 derece vardır, OSB-1, OSB-2, OSB-3, OSB-4 olmak üzere numara artıkça kalitede artar.

Ayrıca bu numaralandırma OSB'nin kullanılmasına gereken yerleri ve şartları gösterir. OSB-1, ambalaj sanayinde sandık, kutu, palet vb. malzemelerin imalatında kullanılır.

OSB-2, inşaatlarda iç cephe duvar bölme malzemesi, ve yer döşemesi olarak kullanılır.

OSB-3, suya ve rutubete dayanıklı olduğu için, binalarda çatı kaplama tahtası olarak kullanılır.

OSB-3 TEST DEĞERLERİ
TEST KONUSU SONUÇ DEĞERLERİ
Yoğunluk 650 kg/m³
Kırılma Direnci 22 N/mm²
Çekme Direnci 0,65 N/mm²
24 saatte Suda Şişme %11,5

OSB-4, yine çatı kaplama tahtası olarak kullanılabileceği gibi ilaveten dış cephelerde ve beton kalıp malzemesi olarak kullanılabilir.

Genel olarak, OSB çatı kaplama ahşabıdır, ayrıca OSB cephe kaplaması altında ya da OSB‘yi dekoratif taban ve tavan kaplaması olarak kullanılabilir.

OSB mobilya imalatında, beton kalıbı veya inşaat kerestesi olarak da uygulanır.

Özetle OSB, kullanım alanı, dayanıklığı, fiyat avantajı, standart ebatta oluşu, uygulama kolaylığıyla yüzyılımızın en işlevsel ahşap malzemesidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]