Pieter Coecke van Aelst

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pieter Coecke van Aelst, Portre
Müneccim Kralların Tapınması
Son Akşam Yemeği

Pieter Coecke van Aelst, (d. 14 Ağustos 1502, Aelst (bugün Aalst) - ö. 6 Aralık 1550, Brüksel) Flaman ressam, gravür sanatçısı, desinatör ve mimarlık kuramcısı.

Adı Pieter Coecke olan ve doğum yeri Aelst'i (bugün Aalst) unvan olarak kullanılan sanatçı atölye eğitimi gördü, Brüksel ve Roma'da anıt mimarisi, bezeme sanatları, halı desinatörlüğü gibi alanlarda kendisini yetiştirdi. 1533'te bağlı bulunduğu loncanın isteğiyle bir delegasyon eşliğinde halı ticareti için İstanbul'a gönderildi. Başkentte bir yıl kaldı. Türkçeyi öğrendi, saraya kadar girip I. Süleyman'ın (Kanuni) takdirini kazandı, hatta padişahın bir geçit törenindeki resmini bile gravür (oymabaskı) halinde yaptı, ayrıca İstanbul'un, Balkanlar'ın yaşamından çeşitli sahneleri ve giysileri resmetti. I. Süleyman'ın Hipodram'dan (Atmeydanı'ndan) Geçit Töreni, Bir Sünnet Düğünü, Bir Cenaze Alayı, Bayram İlanı, Türklerin Kent Dışı (Taşra) Yaşamı, Türkler Nasıl Yemek Yerler?, Türkler Nasıl Seyahat Ederler? adlı çalışmaları bunlardandır.

Pieter Coecke ertesi yıl Kutsal Roma-Germen İmparatoru V. Karl 'ın (Şarlken) saray ressamı payesini kazandı. Çalışmalarını Brüksel, Roma ve çeşitli Rönesans kentlerinde sürdürdü. İtalyan mimarisinin ustalarından Felemenkçeye çeviriler yaptı. Mesleki çalışmaları kapsamında mimarlık, duvar inşaatı, goblen desinatörlüğü, perspektif vb konularda yazdığı kitaplar, Aziz Paulus'un Hayatı, Yaşu'nun Öyküsü, Büyük Günahlar adlı duvar halısı resimleri de bulunur. Bazı yağlı boya tabloların onun tarafından yapıldığı, böylece Anvers'in gotik maniyerizminden romantizme geçişi başlatan ressam olduğu sanılmaktadır. Rönesans'a katılan ilk Flaman sanatçılar arasında yer alan Coecke hakkındaki diğer bir kayda değer bilgi de ünlü ressam Pieter Brugel'i atölyesine çırak alıp yetiştirmiş ve kendisine damat seçmiş olmasıdır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İsa ve Öğrencileri Emmaus Yolunda, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 68 x 87 cm, Özel koleksiyon [1] 7 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • İsa'nın Çarmıh'tan İndirilmesi, yak. 1535, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 119 x 170 cm, Amstelkring Müzesi, Amsterdam [2] 7 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Kutsal Üçleme, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 98 x 84 cm, Museo del Prado, Madrid [3] 3 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Kruisiging, Wandtapijt, Forlì Belediye Resim Müzesi, Forli[4] 10 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Triptik, 1530'lar, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 105 x 68 cm (ortada), 105 x 28 cm (her bir kanat), Özel koleksiyon [5] 29 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Triptik: Müneccim Kralların Tapınması, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 89 x 57 cm (ortada), 89 x 25 cm (her bir kanat), Özel koleksiyon [6] 29 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Triptik: İsa'nın Çarmıhtan İndirilmesi, 1540-1550, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 262 x 172 cm (ortada), 274 x 84 cm (her bir kanat), National Museum of Ancient Art, Lisbon [7]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Web Gallery of Art: Pieter van Aelst 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.