Napoli hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu Napoli Krallığı krallarının bir listesidir:

Anju Hanedanı, 1266–1382[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Napoli'li I. Carlo
1266–1285
Napolili I. Carlo 21 Mart 1226
Fransız VIII. Louis ve "Kastilya'li Blanche"'ın oğlu
"Provans'lı Beatrice"
31 Ocak 1246
7 çocuk

"Sicilya Kraliçesi Burgundi'li Margaret"
18 Kasım 1268
1 çocuk
7 Ocak 1285
Foggia
Yaş 58
Napoli'li II. Carlo
1285–1309
Napoli'li II. Carlo 1248
Napoli'li I. Carlo ve "Provans'lı Beatrice"'nin oğlu
"Macaristan'lı Maria"(1257-1323)
1270
14 çocuk
Ağustos 1309
Yaş 61
Napoli'li Roberto
1309–1343
Napoli'li Roberto 1277
Napoli'li II. Carlo ve "Macar Maria Arpad" 'ın oğlu
Çocuksuz 20 Ocak 1343
Yaş 65
Napoli'li I. Giovanna
1343–1382
Napoli'li I. Giovanna 1328
Napoli
"Kalabriya Dükü Carlos" ve "Valois'li Marie" kızı
"Kalabriya Dükü Andrew"
1334
1 çocuk

"Taranto'lu Luigi"
20 Ağustos 1346
2 çocuk

"Mayorka'lı IV. James"
26 Eylul 1363
Çocuksuz
"Otto, Brunswick-Grubenhagen Dükü"
25 Eylül 1376
Çocuksuz
12 Mayıs 1382
San Fele
Yaş 54

I. Giovanna, kuzeni olan Durazzo Dükü Carlo tarafından tahtından indirilmiş ve sonra öldürülmüştür.

Anju-Durazzo Hanedanı, 1381–1435[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Napoli'li III. Carlo
1381–1386
III. Carlo 1345
"Durazzo'lu Luigi" ve "Sanseverino'lu Margheritha"'nin oğlu
"Durazzo'lu Margherita"
Şubat 1369
3 çocuk
24 Şubat 1386
Visegrad
Yaş 41
Napoli'li Ladislao
1386–1414
Napolili Ladislao 14 Temmuz 1376
Napoli
Napoli'li III. Carlo ve "Durrazolu Margherita"'nın oğlu
"Costanza de Clermont"
1390
Çocuksuz

"Lusignan'li Marie"
12 Şubat 1403
Çocuksuz

"Enghien'li Marie"
1406
Çocuksuz
6 Ağustos 1414
Napoli
Yaş 38
Napoli'li II. Giovanna
1414–1435
II. Giovanna 23 Haziran 1373
Zadar
Napoli'li III. Carlo ve "Durrazolu Margherita"'nın kızı
"Avusturya Dükü Giyom"
Çocuksuz

"Marche Kontu II. James"
1415
Çocuksuz
2 Şubat 1435
Napoli
Yaş 52

Durazzo dükü dalından nesli gelen Anju hanedanı üyelerinin Napoli'de hükümdarlık etmeleri Anju'ların Valois dalından gelen Valois-Anju Dük'leri tarafından kabul edilmedi ve bunlar kendi hakları olduğunu iddia ettikleri krallığı ele geçirmek hedefiyle Napoli üzerine birkaç askeri sefer yaptılar. En sonunda Napoli Kraliçesi II. Giovanna çocuksuz ve vârissiz olduğu için, 1426'da Dük II. Luigi'yi "Kalabria Dükü" olarak ve krallığa vâris olarak kabul etti. Ama Luigi, vârisi olduğu Giovanna'dan daha önce öldü ve onun tahta geçme hakkı kardeşi Renato'ye geçti. II. Giovanna da ölmeden önce Renato'yu kendine vâris olarak kabul etti.

Valois-Anju Hanedanı, 1382–1426 and 1435–1442[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Napoli'li I. Luigi
1382–1384
23 Temmuz 1339
Château de Vincennes
Fransa'lı II. Jean ve "Lüksemburg'lu Bonne"'nin oğlu
"Blois'lı Marie"
1360
3 çocuk
20 Eylül 1384
Bari
Yaş 45
Napoli'li II. Luigi
1384–1417
II. Luigi 1377
Napoli'li I. Luigi ve "Blois'lı Marie"'nin oğlu
"Aragon'lu Yolande"
1400
5 çocuk
29 Nisan 1417
Angers
Yaş 40
Napoli'li III. Luigi
1417–1426
II. Luigi 1403
Napoli'li II. Luigi ve "Aragon'lu Yolande"'nin oğlu
"Savoy'lu Margaret"
1432
Çocuksuz
12 Kasım 1434
Cosenza
Yaş 31
Napoli'li I. Renato
1435–1442
Renato 16 Ocak 1409
Château d'Angers
Napoli'li II. Luigi ve "Aragon'lu Yolande"'nin oğlu
"Lorraine Düşeşi Isabelle"
1420
10 çocuk

"Jeanne de Lava"l
10 Eylül 1454
Çocuksuz
10 Temmuz 1480
Aix-en-Provence
Yaş 71

Anju Dükü I. Luigi, I. Giovanna tarafından evlatlık ve vâris olarak kabul edilmişti. 1382de I. Giovanna'nin ölümü ile hukukî bakımdan ("de jure") onu takip etmesi gerekmekteydi. Bu nedenle Anju Dükü I. Luigi'in soyundan doğrudan gelenler kendilerinin Napoli kralı olma hakkı olduğunu devamlı ilan edip tahta göz dikmişlerdir. Bunlardan çoğu hiç başarı kazanamamakla beraber bazıları Napoli tahtını eline geçirebilmiştir. II. Giovanna ve III. Luigi arasında yapılan bir anlaşma ile II. Giovanna Luigi'nin krallığa hukukî hakkını tanıdı ve onu ve onun hanedan dalını vârisi olarak ilan etti. Fakat Luigi Giovanno'dan daha önce öldü ve anlaşmaya uyularak Luigi'nin kardeşi Renato 1435'de Giovanna ölünce onun yerine krallığa geçti.

Fakat bu sefer Renato'nun krallığını Aragon'lu Kral V. Alfonso kabul etmedi. II. Giovanna daha önce V. Alfonso'yu vâris olarak kabul etmiş ama sonra bu kararından cayarak Renato'nun kardeşi Luigi'yi vâris seçmisti ve Alfonso bu caymanın geçersiz olduğunu iddia etti. Alfonso bu iddiaya dayanarak Napoli Krallığı'nı askerî güc kullarak eline geçirdi ve Renato Napoli'den kralığından kaçmak zorunda kaldı. Renato'nun hukukî vârisleri onun Napoli Krallık hakkının miras olarak kendilerine kaldığını devamlı olarak iddia ettiler. Böylece Renato Fransa'da sürgünde 1481de ölünce onun Napoli Krallığı üzerindeki hukuki hak ya Anju'lu IV. Carlo'ya ve ondan da Fransa Kralı XI. Louis'e veya onun torunu olan Lorraine'li II. Renato'ya geçti. 1529da kadar devamlı olarak Anju'lu IV. Carlo'nun vârisleri ve Fransa kralları Napoli Krallık haklarini istediler ve 1529dan 1559'a kadar da bu istekler aralıklı olmaya başladı.

Trastamara Hanedanı, 1442–1501[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Aragon'lu V. Alfonso
veya Napoli'li I. Alfonso
1442–1458
İ. Alfonso 1396
Medina del Campo
Aragon'lu I. Ferdinando ve "Alburquerque'lu Eleanor"'un oğlu
"Kastıl'li Maria"
1415
Çocuksuz
27 Haziran 1458
Napoli
Yaş 52
I. Fernandino
(1458-1494)
I. Ferdinando 1423
V. Alfonso ve İraldona Çarlino'nun evlilik dışı oğlu
(1) "Taranto'lu İsabelle"
1444
6 çocuk
(2)"Aragon'lu Joanna"
14 Eylül 1476
6 çocuk
25 Ocak 1494
Yaş 71
Napoli'li II. Alfonso
1494-1495
II. Alfonso 4 Kasım 1448
Napoli
Napoli'li I. Ferdinando ve "Taranto'lu İsabella"
"İppolita Maria Sforza"
10 Ekim 1465
3 çocuk

"Trogia Gazzela"
2 çocuk
18 Aralık 1495
Messina
Yaş 47
Napoli'li II. Ferdinando
1495–1496
II. Ferdinando 26 Ağustos 1469
Napoli
Napoli'li II. Alfonso ve "İppolita Maria Sforza"'nın oğlu
"Napoli'li Giavonna"
1496
Çocuksuz
7 Eylül 1496
Napoli
Yaş 27
Napoli'li IV. Frederico
1496–1501
IV. Frederico 19 Nisan 1452
Napoli
Napoli'li I. Ferdinando ve "Taranto'lu Isabella"'nın oğlu
"Savoy'lu Anna"
11 Eylül 1478
1 çocuk

"İsabella del Balzo"
28 Kasım 1486
5 çocuk
9 Kasım 1504
Tours
Yaş 51

Aragon'lu V. Alfonso, I. Giovann tarafından III. Luigi ile yaptığı taht kavgaları sonlarına doğru Napolı Krallığı veliahtı seçilmişti. Fakat 1423'de I. Giovanna ile ihtilafa düştü ama bu ihtilafa rağmen Napoli Krallığı üzerinde meşru hakkı olduğu iddiasini devamlı savundu. 1436'da bir ordu ile Napoli Krallığı'nı istilaya girişti. 1442'de krallığın tümünü ele geçirip tahtta bulunan Renato'nun kaçmasına neden oldu. Bu tarihten sonra Napoli Kralı I. Alfonso ismini de alarak Napoli Krallığı yaptı.

I. Fernandino Aragon'lu V. Alfanso'nun evlilik dışı oğlu idi ve 1458'de babası ölünce onun vesiyetine dayanarak Napoli Krallığı tahtına geçti. Fakat evlilik dışı çocuk olduğu için meşru kral olduğu, Renato'nun oğlu olan Lorraine Dükü II. Giovanni tarafından 1460-1464 döneminde ve Valois-Anju Hanedanı'na göre meşru hak iddia eden Fransa Kralı VIII. Charles tarafından 1493'den itibaren kabul edilmedi.

1494'de İtalya'yı işgale başlayan Fransa Kralı VIII. Charles 1495 başlarında Napoli donanmasını mağlup ederek Napoli Krallığı üzerinde krallık iddiası gerçekleştirmek için Napoli Kralligi'na saldırdı. Napoli Kralı olan Napoli'li II. Alfonso tahtından oğlu Napoli'li II. Ferdinando lehinde feragat etti. Fakat istilacı ve bu krallığa meşru hakkı olduğunu iddia eden Fransa Kralı VIII. Charles bunu kabul etmedi. İspanyollar desteği ile Fransa istilası durduruldu.

Ama 1496'da Napoli Kralı II. Ferdinando çocuksuz olarak öldü. Yerine amcası olan Napoli'li IV. Frederico tahta geçti ise 1501'de Napoli Krallığı VIII. Charles'in meşru kral olma iddialarına dayanan Fransa Kralı XII. Louis tarafından ele geçirildi. Napoli Kralı olan Frederico tahttan indirildi ve tutuklu olarak Fransa'ya götürüldü ve orada Tours şehrinde sürgünde iken öldü.

Doğrudan doğruya Fransa idaresi, 1500–1504[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Fransa'lı XII. Louis
1501–1504
IV. Louis 27 Haziran 1462
Château de Blois
"Orleans Dükü Charles" ve "Cleves'li Marie"'in oğlu
"Düşeş Barry Fransa'lı Jean"
8 Eylül 1476
Çocuksuz

"Brötenya'lı Anne"
8 Ocak 1499
4 çocuk

"İngiltere'li Mary Tudor"
9 Ekim 1514
Çocuksuz
1 Ocak 1515
Paris
Yaş 52

1503de Garigliano Muharebesi sonucunda yenilgiye uğrayan Napoli Krallığı 1504de İspanya tarafından istila edildi.

Doğrudan doğruya İspanya idaresi, 1504–1707[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Napoli Kralı III. Ferdinando ve Aragon Kralı II. Ferdinando
1504–1516
Napoli Kralı III. Ferdinando 10 Mart 1452
Aragon Kralı II. Juan ve "Juana Enriquez"'nin oğlu
"Kastil'li İsabella"
19 Ekim 1469
5 çocuk

"Foix'li Germaine"
1505
Çocuksuz
23 Ocak 1516
Madrigalejo
Yaş 54
Napoli Kralı IV. Carlo ve
V. Karl (Kutsal Roma İmparatoru)

1516–1554
Napoli Kralı IV. Carlo 24 Şubat 1500
Ghent
Kastil Kralı I. Filipe ve "Kastil'li Juana"'nın oğlu
"Portekiz'li İsabella"'
10 Mart 1526
3 çocuk
21 Eylül 1558
Yuste
Yaş 58
Napoli Kralı I. Filippo ve
İspanya Kralı II. Felipe

1554–13 Eylül 1598
Napoli Kralı I. Filippo 21 Mayis 1527
Valladolid
Napoli Kralı IV. Carlo ve "Portekiz'li İsabella"'nın oğlu
"Portekiz'li Maria"
1543
1 çocuk>
"İngiltere'li Mary"
1554
Çocuksuz

"Valois'lı Elisabeth"
1559
2 çocuk

"Avusturya'lı Anna"
4 Mayis 1570
5 çocuk
13 Eylül 1598
Madrid
Yaş 71
Napoli Kralı II. Filippo ve İspanya Kralı III. Filipe
1598–1621
Napoli Kralı II. Filippo 14 Nisan 1578
Madrid
Napoli Kralı I. Filippo ve "Avusturya'lı Anna"'nın oğlu
"Avusturya'lı Margaret"
18 Nisan 1599
5 çocuk
31 Mart 1621
Madrid
Yaş 42
Napoli Kralı III. Filipo ve İspanya'lı IV. Filipe
31 Mart 1621–1647
1647de Napoliten Cumhuriyeti aralığı
1648–17 Eylül 1665
Napoli Kralı III. Filippo 8 Nisan 1605
Valladolid
Napoli Kralı II. Filippo ve "Avusturya'lı Margaret"'in oğlu
"Burbon'lu Elisabeth"
1615
7 çocuk

"Avusturya'lı Mariana "
1649
5 çocuk

17 Eylül 1665
Madrid
Yaş 60
Napoli Kralı V. Carlo ve İspanya Kralı II. Carlo
17 Eylül 1665 – 1 Kasım 1700
Napoli Kralı V. Carlo 6 Kasım 1661
Madrid
Napoli Kralı III. Filippo ve "Avusturyalı Mariana"
"Orleans'lı Maria Luisa"
19 Kasım 1679
Çocuksuz

"Neuburg'lu Maria Anna"
14 Mayıs 1690
Çocuksuz

1 Kasım 1700
Madrid
Yaş 38
Napoli Kralı IV. Filippo ve İspanya Kralı V. Filipe
16 Kasım 1700 – 11 Nisan 1713
Napoli Kralı IV. Filippo 19 Aralık 1683
Versailles
"Fransa Veliahtı Louis" ve "Baverya'lı Maria Anna"'nın oğlu
"Savoy'lu Maria Luisa"
2 Kasım 1701
4 çocuk

"Parma'lı Elisabeth"
24 Aralık 1714
7 çocuk

9 Temmuz 1746
Madrid
Yaş 62

"İspanyol Hanedanlık Savaşı"'nda İspanya yenilgiye uğrayıp, Napoli Krallığı İspanyol Kral hanedanından Avusturya Habsburg Hanedanına devredilmiştir.

Doğrudan doğruya Avusturya Habsburg Hanedanı idaresi, 1714–1734[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Kutsal Roma İmparatoru VI. Karl
7 July 1707 – 2 Temmuz 1734
VI. Karl 1 Ekim 1685
Viyanna
I. Leopold (Kutsal Roma İmparatoru) ve "Pfalz-Neuburg'lu Eleonore-Magdalena"'nın oğlu
"Brunswick-Wolfenbüttel'li Elisabeth Christine"
1 Ağustos 1708
4 çocuk
20 Ekim 1740
Viyana
Yaş 55

"Lehistan Hanedanlık Şavası" sırasında 1734'te Napoli Krallığı bir İspanyol ordusu tarafından istila edildi. 1738de yapılan "Viyana Antlaşması" ile Napoli Krallığı, Sicilya Krallığı ile birlikte, İspanyol Burbon hanedanının bir alt dalina devredildi.

Burbon-Napoli Hanedanı 1735–1806[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Napoli Kralı VI. Carlo ve İspanya Kralı III. Carlos
2 Haziran 1734 – 6 Ekim 1759
Napoli Kralı VI. Carlo 20 Ocak 1716
Madrid
İspanya Kralı IV. Felipe ve "Parma'lı Elizabeth"'in oğlu
"Saksonya'lı Maria Amalia"
1738
13 çocuk
14 Aralık 1788
Madrid
Yaş 72
Napoli Kralı IV. Ferdinando ve İki Sicilya Kralı I. Ferdinando
6 Ekim 1759 – 23 Ocak 1798
Hükümdarlıkta ara Parthenopaean Cumhuriyeti
23 Haziran 1799 – 1 Mart 1806
Napoli Kralı IV. Ferdinando 12 Ocak 1751
Napoli
Napoli Kralı VIII. Carlo ve "Saksonyalı Maria Amalia"'nın oğlu
"Avusturya'lı Marie Caroline"
12 Mayis 1768
17

"Floridia'lı Lucia Migliaccio"
27 Kasım 1814
Çocuksuz
4 Ocak 1825
Napoli
Yaş 73

Fransız Bonapart Hanedanı, 1806–1815[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Napoli ve Sicilya Kralı I. Joseph
30 Mart 1806 – 8 Temmuz 1808
Napoli ve Sicilya Kralı I. Joseph 7 Ocak 1768
Corte
"Carlo Buonaparte" ve "Letizia Ramolino"'nun oğlu
"Julie Clary"
1 Ağustos 1794
3 çocuk
28 Temmuz 1844
Floransa
Yaş 76
İki Sicilya Kralı I. Joachim[1]
1 Ağustos 1808 – 22 May 1815
I. Joachim (Murat) 25 Mart 1767
La Bastide-Fortunière
"Pierre Murat-Jordy" ve "Jeanne Loubières"'in oğlu
Carolina Bonaparte
1 Ağustos 1794
3 çocuk
13 Ekim 1815
Pizzo'da kurşuna dizilme ile idam
Yaş 48

Burbon-Napoli Hanedaniı 1815–1816[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Napoli Kralı IV. Ferdinando
restore edildi
22 Mayıs 1815 – 8 Aralık 1816
Napoli Kralı IV. Ferdinando 12 Ocak 1751
Napoli
Napoli Kralı VIII. Carlos ve "Saksonya'lı Maria Amalia"'nın oğlu
"Avusturya'lı Marie Caroline"
12 Mayıs 1768
17 çocuk

"Floridia'lı Lucia Migliaccio"
27 Kasım 1814
Çocuksuz
4 Ocak 1825
Napoli
Yaş 73

1816'da Kral Ferdinando'in şahsen hükümdar olduğu, ama hukuken ayrı olan, iki krallık (Napoli Krallığı ve Sicilya Krallığı birleştirilip Sicilyateyn Krallığı devleti ortaya çıkartılmış ve bu tek devlete yeni hükümdar olan I. Ferdinando, "Sicilyateyn Kralı" ünvanını almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bayonne Beyannamesi ile ilk İki Sicilya Kralı ama sadece Napoli'de hükümdarlık, Colletta P., History of the Kingdom of Naples: 1734-1825, say.71 (İngilizce)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İngilizce Wikipedi maddesi [1] (İngilizce) (Erişme tarihi:4.11.2009)
  • İspanyolca Wikipedia maddesi [2] (İspanyolca) (Erişme tarihi:4.11.2009)