III. Carlos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
III. Carlos, İspanya Kralı
VI. Carlo, Napoli Kralı
IV. Carlo, Sicilya Kralı
III. Carlos (VI. ve IV. Carlo) portresi
İspanya kralı
Hüküm süresi10 Ağustos 1759 – 14 Aralık 1788
Önce gelenVI. Fernando
Sonra gelenIV. Carlos
Napoli kralı ve Sicilya kralı
Hüküm süresi1 Aralık 1734 – 10 Ağustos 1759
Önce gelenVI. ve IV. Carlo
Sonra gelenIV. ve V. Fernando
Parma ve Piacenza dükü
Hüküm süresi22 Temmuz 1731 – 1 Aralık 1734
Önce gelenAntonio Farnese
Sonra gelenVI. Karl (Kutsal Roma İmparatoru)
Doğum20 Ocak 1716(1716-01-20)
Madrid, İspanya
Ölüm14 Aralık 1788 (72 yaşında)
Madrid, İspanya
DefinEl Escorial
Eş(ler)iMaria Amalia Saksonyalı
Çocuk(lar)ıİnfanta Maria Josefa
Maria Luisa, Kutsal Roma İmparatoriçesi
İnfante Felippe, Calabria Dükü
IV. Carlos, İspanya Kralı
I. Ferdinando, Sicilyateyn Kralı
İnfante Gabriel
İnfante Antonio Pascual
Tam adı
Carlos de Borbón y Farnesio
HanedanBurbon
BabasıV. Felipe, İspanya kralı
AnnesiElizabeth Farnese
DiniRoma Katoliği

III. Carlos, İspanya kralı ve VI. Carlo, Napoli kralı ve IV. Carlo, Sicilya kralı (20 Ocak 1716, Madrid - 14 Aralık 1788, Madrid), 1731-1734 döneminde Parma ve Piacenza Dükü; VI. Carlo adı ile 1734-1759 arasında Napoli Kralı; IV. Carlo adı ile Sicilya Kralı ve 1759-1788 döneminde İspanya Kralı olarak hükümdarlık yapmıştır.

Parma ve Piacenza dükü[değiştir | kaynağı değiştir]

III. Carlos 1716'da Madrid'de doğup büyüdü. 16 yasında iken annesinin şehri olan Parma' İtalya'ya geçti. Annesi Elizabeth Farnese Parmalı şehir devleti olan Parma ve Piacenza Dükalığı'nın kalıtımsal Parma Prensi (dük değil) olan "Odoardo Farnese"'nin kızı olduğu için Parma dükalığı tahtına geçip 1731-1734 döneminde I. Carlos adı ile Parma ve Piacenza Düklüğü yaptı.

Napoli ve Sicilya Krallıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

"Lehistan Hanedanlık Savaşı" sırasında 1734'te 18 yasında olan I. Carlos Parma Dükü unvanı ile İtalya'da bulunan İspanyol (ve ufak Fransa ve Savoya birliklerinden oluşan) bir ordu başına geçti. Habsburg Hanedanı tarafından doğrudan doğruya idare altında bulunan; Avusturya ve Kutsal Roma İmparatoru Vİ. Karl hükümdarlığı altında bir Avusturya taht naibi vali tarafından yönetilen Napoli Krallığı üzerine yürüdü. Ordusu ile Papalık Devletleri içinden geçerek güneye yürüdü. Avusturyalıların ana savunma mevzilerinin bulunduğu Mignano kalesinin kenarından geçip arkalarına düştü ve Avusturya ordusu Çapua kalesine çekildi. Avusturya taht naibi Bari'ye kaçtı ve Carlos Napoli'ye girdi. S şehir idarecileri ve halk tarafından çok iyi karşılandı. Şehirdeki kalelere çekilmiş Avusturyalılar kuşatıp çok geçemeden bunları eline geçirdi. Buradan kaçan Avusturya naibi ve ordusu üzerine yürüdü. Çok korunakları olan Avusturya kaleleri Çapua ve Gaeta kenaralrindna geçti. Caralos'un İspanyol ordusu Avusturya ordusu Bitonto Muharaebesi'nde yendi. Sonra Napoli Krallığı ve Sicilya Krallığı'ndaki önemli Avusturya kalelerini kuşatmaya aldı. Gaeta Ağustis'da; Çapua Kaşınm'da ve Sicilya kaleleri birere bire Carlos'un İspanyol ordusu eline geçti. Napoli Krallığı bu İspanyol ordusu tarafından istila edildi.

1736'da yapılan bir öncül analaşma ile ateşkes yapıldı. 1738'de yapılan nihai "Viyana Barış Antlaşması" ile Parma Dukaligi ve Floransa Buyuk Dukaligi Avusturya İmparatoru VI. Karl hükümdarlığına terk edildi. Napoli Krallığı, Sicilya Krallığı ile birlikte kalıtımsal İspanyol Bourbon hanedanının bir alt dalına devredildi. Bu hanedana mensup olan ve İspanya Krallığı veliahti olan III. Carlos 1734'te Napoli Kralligi Kralı ve Sicilya Kralligi Kralı oldu ve bu ilki değişik devlette "VII. Karlo, Napoli Kralı" ve "V. Karlo, Sicilya Kralı" olarak hüküm sürmeye başladı.

Carlos 1738-1759 döneminde bu iki krallığın kralı olarak hüküm sürdü. 1738'de Prenses Maria Amelia Saksonyalı ile evlilik yaptı. Bu çiftin 13 çocuğu oldu ama bunlardan ancak 8'i yetişkinlik çağına kadar yaşayıp yetişti.

Carlos Napoli Krallığı ve Sicilya Krallığı'nda çok gerekli olan idari reformlar yaptı.

Bu krallıkta yaptırmış olduğu saraylar için çok iyi tanınmıştır. Napoli'nin 20 km güneyindeki Caserta'da Fransa Krallığı Versailles Sarayıni örnek alarak, büyük bir saray olan Caserta Sarayı (Reggia di Caserta) mimar Luigi Vanvitelli tasarımına göre yapılmaya başlandı. 1759'da Carlos Napoli'den İspanya'ya gittiğinde bitirilememişti. İlk mimarın oğlu olan mimar Carlo Vanvitelli tarafından 1780'de bitirilen bu sarayda 1.200 oda, iki düzüne gösterişli salonu ve bir kraliyet tiyatrosu bulunmaktadır. Carlos bundan başka Napoli'de "Portici Sarayı"'nı ve "Capodimonte Sarayı"nı da yaptırdı ve şehir içindeki "Napoli Kraliyet Sarayı"'nı renove ettirdi. Napoli'de (270 günde inşa edip bitirilen) San Carlo Tiyatro ve Opera Evi'ni ve "Capodimonte Porselen Fabrikası"'ni yaptırdı. "Napoli Arkeoloji Müzesi"'ni ve " Ercolanesi Akademisi"'ni kurdu. Antik Roma döneminde MÖ 79'da Vezüv Volkanı'nın patlaması ile volkan külleri altında kalan Pompei ve Herkulaneum antik şehirlerinin arkeolojik kazılarına Carlos döneminde başlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
VI. Carlo
Napoli kralı
1734 – 1759
Sonra gelen:
IV. Fernando
Önce gelen:
IV. Carlo
Sicilya kralı
1734 – 1759
Sonra gelen:
V. Fernando
Önce gelen:
VI. Fernando

İspanya kralı

1759-1788
Sonra gelen:
IV. Carlos