Mir Hasan Vezirov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mir Hasan Kasım oğlu Vezirov
Azerice: Mir Həsən Mir Kazım oğlu Vəzirov
Rusça: Мир Гасан Кязим оглы Везиров
Toprak Bölme Halk Komiseri
Kişisel bilgiler
Doğum 1889
Şuşa, Kafkasya Genel Valiliği, Rus İmparatorluğu
Ölüm 20 Eylül 1918
Krasnovodsk, Trans-Hazar Hükümeti
Ölüm nedeni Kurşuna dizilmek
Partisi Sol-Sosyalist Devrimci Parti
Sosyalist Devrimci Parti
Mesleği Siyasetçi
Dini Yok (ateist)

Mir Hasan Kasım oğlu Vezirov (Azerice: Mir Həsən Mir Kazım oğlu Vəzirov, Rusça: Мир Гасан Кязим оглы Везиров) (d. 1889-20 Eylül 1918 ö.) Azeri sosyalist devrimci. Sosyalist Devrimci Parti'nin Sol SR kısmına mensuptu. Bakü Komünü'nü yöneten 26 Bakü Komiserleri'nden biri. Karabağ Hanlığı'nın lideri İbrahim Halil Han'ın vezirinin büyük torunu.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir öğretmen çocuğu olarak Şuşa'da doğdu. Öğrencilik yıllarında devrimci faaliyetlere dahil oldu ve SRlara katıldı. 1917'den itibaren Bolşevikler ile ilişki içinde oldu ve Ekim Devrimi'nin ardından kurulan Bakü Komünü'ne girdi. Toprak Bölme Halk Komiseri ve de Mayıs 1918'den sonra Bakü Köylü Vekilleri Konseyi Baş Vekili oldu.

18 Haziran 1918'de toprak sahiplerinin elinden topraklarını alan bir yasa yazdı ve köylüleri bu topraklara yerleştirdi. Komün İngiliz destekli Daşnaksütyun-Menşevik-SR ittifakındaki Merkezi Hazar Diktatörlüğü tarafından devrilince Vezirov ve yoldaşları İngiliz Kuvvetleri tarafından yakalandı ve Transkafkasya Demiryolu üzerinde bir yerde Fyodor Funtikov'un emriyle idam mangası tarafından kurşuna dizildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]