Grigoriy Korganov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Gregoriy Korganov sayfasından yönlendirildi)

Gregoriy Nikolayeviç Korganov (Korganyan, Korganaşvili) (d. 30 Temmuz 1896 Tiflis, Rus İmparatorluğu-20 Eylül 1918 Krasnovodsk, Trans-Hazar Hükümeti ö.), Gürcü-Ermeni komünist, Bolşevik Parti üyesi 26 Bakü Komiseri'nden biri.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken dönemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Korganov, Tiflis'te Ermeni bir subayın oğlu olarak doğdu. 1907de Moskova Devlet Üniversitesi'e girdi ve Kafkas Öğrenciler Topluluğu'nu lideri oldu ama devrimci faaliyetleri yüzünden okuldan uzaklaştırıldı. 1914'te orduya katıldı I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'ne gönderildi. Burada ordu içinde devrimci propaganda yaptı.

Bakü Komünü[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim Devrimi'nin ardından Kafkasya Devrimci Ordusu Başkanı, Mart 1918'den itibaren Bakü Komünü Devrimci Savunma Komitesi üyesi oldu. Nisan 1918'den itibaren Donanma İşleri Halk Komiseri oldu ve 1918 Baharı'ndan itibaren Sovyet Silahlı Kuvvetleri'ni yönetti.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Bakü Komiseri'nin cenazesi (ağlayan kadın Mir Hasan Vezirov'un annesi).

Komün İngiliz destekli Daşnaksütyun-Menşevik-SR ittifakındaki Merkezi Hazar Diktatörlüğü tarafından devrilince Korganov ve yoldaşları İngiliz Kuvvetleri tarafından yakalanmış ve de Transkafkasya Demiryolu üzerinde bir yerde idam mangası tarafından kurşuna dizilmiştir.