Mao, Dominik Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Santa Cruz de Mao
Mao
Mao'da bir sokak
Dominik Cumhuriyeti üzerinde Santa Cruz de Mao
Santa Cruz de Mao
Santa Cruz de Mao
Ülke Dominik Cumhuriyeti
Kuruluş Tarihi1886
Belediye olduğu tarih1882
Yüzölçümü
 • Toplam423.60 km²
Rakım78 m
Nüfus
 (2002)
 • Toplam106.818
 • Yoğunlukauto/km²

Santa Cruz de Mao ya da kısa adıyla sadece Mao, Dominik'in kuzeybatısında yer alan Valverde ilinin ana belediyesidir.

Ülke kuzeybatısının en geniş şehridir ve bulunduğu bölgenin merkezidir. Şehrin ismi, şehrin yakınlarından geçen ve Tainoca isim olan Mao Nehri'nden gelmektedir. Takma adı Ciudad de los Bellos Atardeceres yani Türkçe, "Güzel Günbatımları Şehri"dir. Bu ismi almasının sebebi şehrin batıya bakan kısmında dağ olmaması ve günbatımlarında genellikle "kızıl" gökyüzü yaşanmasıdır. İklimin oldukça kurak ve şehrin havasının kumlu olması günbatımlarını "kızıl" yapan etmenlerdir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir tarihinin büyük bir bölümünde ""El Despoblado" olarak anılmıştır. Manası "nüfusu olmayan şehir"dir ve böyle anılmasının sebebi bölgenin çok kurak olmasından ötürü tarım yapılmasının mümkün olmamasıdır.

İspanyol koloni valisi 1606 yılında kuzey sahilinde yaşayan herkesin bölge içlerine taşınması gerektiğinin emrini verince, kıyıda yaşayan bazı insanlar günümüz Mao şehrinin kurulduğu bölgede yaşamaya başladılar. Taşınan bölge halkı "hato"larında yetiştirdikleri ineklere sahiptiler. "Hato" sığır yetiştirmek için kullanılan geniş çiftliklere verilen isimdir. Bu sebepten ötürü "hato" ismi Mao şehrinin birçok bölgesinde kullanılan isimdir. Örnek: Hato del Yaque, Hato Nuevo, Hato Viejo, Hato de Madio[4]

Mao kasabası Yaque del Norte Nehri'nin içine akan Mao Nehri'nin yakınlarında kurulmuştur. İlk katolik kilisesi 1869 yılında kurulmuştur.

1882 yılında belediye kategorisine yükseltilmiş ve 1904 yılında da şehrin resmi adı Dominik Cumhuriyeti'nin eski başkanı olan José Desiderio Valverde'ye binayen "Valverde" olarak değiştirilmiştir.[4] Ancak şehrin herkes tarafından bilinen adı Mao olduğundan ve Valverde isminin de çok yeni bir isim olmasından dolayı şehrin adı hala yaygın olarak "Mao" diye anılır.

Bölge 1959 yılında oluşturulduğunda Mao şehri, bölgenin başkenti ve ana belediyesi yapılmıştır.[4]

Mao şehri 31 Ağustos 1954 tarihinde ölçülen 43.0 °C (109.4 °F) sıcaklığıyla, Dominik Cumhuriyeti'nde ölçülen en yüksek sıcaklık rekorunu hala elinde tutmaktadır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgedeki ana ekonomik faaliyet tarımdır. Yetiştirilen başlıca ürünler pirinç ve muzdur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Superficies a nivel de municipios, Oficina Nacional de Estadistica 17 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Santiago, De la Fuente (1976). Geografía Dominicana (İspanyolca). Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti: Editora Colegial Quisqueyana. 
  3. ^ Censo 2012 de Población y Vivienda, Oficina Nacional de Estadistica 1 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ a b c Brea Tió, Héctor (1997). Mao y su gente (İspanyolca). Santo Domingo: Librería La Trinitaria.