Lyra (takımyıldız)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lyra
Takımyıldız
Lyra
Lyra takımyıldızının haritası
KısaltmaLyr
TamlayanLyrae
SembolizmLir
Bahar açısı19
Yükselim40
Alan286 derece kare (52.)
Parlak yıldızlar (3,00m'den)1
En parlak yıldızVega (α Lyrae) (0.03m)
Göktaşı yağmurları
Çevreleyen
takımyıldızlar
En iyi Ağustos ayı saat 21:00'de
+90° ve −40° enlemleri arasında görülebilir.

Lyra ya da Çalgı takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir.

Yaz üçgenindeki yıldızların en parlağı olan Vega, bu takımyıldıza aittir. Takımyıldız gökyüzünde, elinizi açıp uzattığınızda avcunuzla kavrayabileceğiniz kadar küçük bir yer kaplar ve Vega'nın doğusunda, Altair'e doğru küçük bir paralelkenar gibi görünür.

Genel bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Vega bizden 26 ışık yılı uzaklıktadır. Çalgı'nın diğer yıldızlarından Sulafat (γ Lyr - Gama Lyrae) ve Şeliak (β Lyr - Beta Lyrae), Vega'dan daha uzaklardadırlar; 3.kadirden yıldızlar olarak görünmelerinin sebebi budur. Bu iki yıldız arasında gökyüzünden teleskopla alınabilecek en güzel görüntülerden birini veren M57 veya Halka Bulutsusu bulunur.

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Lir, efsanevi müzisyen Orpheus (Orfe)'un enstrümanıdır. Bu sayede Orpheus, karısı Eurydice'i (Yurodis) ölüler diyarından kurtarmaya çalışır. Liriyle karısına yaktığı ağıt yeraltı tanrısı Hades'i bile etkilemeyi başarır ve Hades Eurydice'in yeryüzüne dönmesine bir şartla izin verir. Orpheus yeryüzüne gidiş yolu boyunca arkasını dönüp karısına bakmayacaktır fakat içindeki şüpheye yenik düşen Orpheus yolda arkasına dönerek karısına bakar ve böylece Eurydice'i sonsuza kadar kaybeder. Yeryüzüne döndüğünde kendisine aşık kadınları reddeden Orpheus ise bu öfkeli kadınlar tarafından parçalanarak başı nehre atılır. Kendisini bulan periler onu gömdükten sonra lirini gökyüzüne yerleştirerek Lyra takımyıldızını oluşturur.