Serpens (takımyıldız)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Serpens
Takımyıldız
Serpens
Serpens takımyıldızının haritası
KısaltmaSer
TamlayanSerpentis
SembolizmYılan
Bahar açısıSerpens Caput: 16 sa
Serpens Cauda: 18
YükselimSerpens Caput: +10°
Serpens Cauda: -5
Alan637 derece kare (23.)
Ana yıldızlar6
Bayer/Flamsteed
yıldızları
57
Gezegeni olduğu
bilinen yıldızlar
5
Parlak yıldızlar (3,00m'den)1
En parlak yıldızα Ser (Unukalhai) (2.63m)
Yakın yıldızlar (10 pc içindeki)3
En yakın yıldızγ Ser (36.3 Iy)
Messier nesneleri2
Çevreleyen
takımyıldızlar
Serpens Caput:
Corona Borealis
Boötes
Virgo
Libra
Ophiuchus
Hercules
Serpens Cauda:
Aquila
Ophiuchus
Sagittarius
Scutum
En iyi Temmuz ayı saat 21:00'de
+80° ve −80° enlemleri arasında görülebilir.

Serpens ya da Yılan takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Serpens adı Latince'de yılan anlamına gelir ve modern takımyıldızlar arasında bir açıdan eşsizdir: Bu takımyıldız iki ayrı parça olarak ele alınır. Batıda kalan ucu Serpens Caput (yılanın başı) ve doğuda kalan ucu Serpens Cauda (kuyruk) olarak adlandırılır. Bu iki yarı arasında Yılancı takımyıldızı uzanır. Yılan, birinci yüzyıl astronomu Batlamyus tarafından listelenen 48 takımyıldızdan biridir.

Dikkat çekici nesneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılancı, Urania's Mirror'da16 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (1825'te Londra'da yayımlanmış bir takımyıldız kartları seti) tasvir edildiği şekilde. Yılanın kuyruğunun üstünde günümüzde kullanılmayan Taurus Poniatovii ve altında Kalkan takımyıldızı.

Yıldızlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılan takımyıldızı iki yarıya bölünmüş olmasına rağmen tek bir takımyıldız kabul edildiği için, Bayer belirtimi dizgesi iki yarı toplamında parlaklık sıralamasına göre gider.

Yılan takımyıldızının yalnızca bir yıldızı üçüncü kadirden daha parlaktır, bu yüzden takımyıldız kolaylıkla ayırt edilemeyebilir. Unukalhai adlı α Serpentis baş kısmındadır. Güneş'ten 210 ışık yılı uzaklıktaki bir çift yıldız olan δ Serpentis de bu takımyıldız bölgesindedir. Kuyrukta yer alan Alya (Arapça'da yılan) adlı θ Serpentis de bir çift yıldızdır.

Derin uzay nesneleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir küresel küme olan Messier 5, baş kısmında, α Serpentis'in yaklaşık 8° güneybatısında yer alır.

Kartal Bulutsusu olarak adlandırılan Messier 16 kuyruk kısmındadır ve bir yıldız oluşum bölgesi olan genç bir açık kümedir.

MWC 922, Mount Wilson Kataloğundan bir bulutsu, mükemmel simetrik bir kare ya da dikdörtgen gibi görünmesinden ötürü ilgiyi hakeden bir Simetrik Görsel Bulutsudur. IRAS 18184-1302 olarak da bilinir ve Serpens Cauda'da (yılanın kuyruğunda) M16'nın yakınlarında, sağ açıklığı 18:21:16 ve dik açıklığı -13:01:27 noktasında konumlanmıştır.

Samanyolu'nun bir parçası bu takımyıldız bölgesinden geçer, bölgeyi gösteren haritada mavi lekeler olarak gösterilmiştir.

Serpens güney yıldız kümesi, NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobu'yla Serpens bulutunun güney parçasında keşfedildi. Bu keşif Spitzer Uzay Teleskobu'nun kızılötede gözlem yapabilme kabiliyeti sayesinde mümkün olmuştur, çünkü yıldızların görülebilir dalgaboylarındaki ışınımları Serpens bulutundaki yıldızlararası toz tarafından soğurulmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]