L-tipi asteroit

Vikipedi, özgür ansiklopedi

L-tipi asteroitler, 0,75 μm'ye kadar güçlü kırmızımsı bir spektruma ve bunun ötesinde özelliksiz düz bir spektruma sahip nispeten nadir asteroitlerin bulunduğu bir tayf sınıfıdır. K-tipi ile karşılaştırıldığında, görünür dalga boylarında daha kırmızımsı bir spektrum ve kızılötesinde düz bir spektrum sergilerler.

Bu asteroitler Tholen sınıflandırmasında "özelliksiz" S-tipleri olarak tanımlanmıştır. L-tipi resmi olarak SMASS sınıflandırmasında tanıtılmıştır, ancak önceki çalışmalar iki üyesinin 387 Aquitania ve 980 Anacostia'nın olağandışı spektrumlarına dikkat çekmiştir.

SMASS taksonomisinde L tipi olarak sınıflandırılan 41 asteroit bulunmaktadır.[1]

Ld tipi asteroitler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ld tipi, SMASS sınıflandırmasında 0,75 μm'ye kadar L benzeri düz bir spektruma sahip olmakla birlikte D tipi gibi görünür dalga boylarında daha da kırmızı olan asteroitler için önerilen bir gruplandırmadır. A-tipi olarak da sınıflandırılmış olmasına rağmen 728 Leonisis buna bir örnek olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "JPL Small-Body Database Search Engine: "spectral type = L (SMASSII)"". JPL Solar System Dynamics. 5 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2016. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]