Kurnat es-Sevda

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kurnat es-Sevda
Yaz başında Kurnat es-Sevda
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik3.088 m (10.131 ft)
Çıkıntı2.393 m (7.851 ft)
ListelenmeÜlkenin en yüksek noktası
Ultra belirgin zirve
Koordinatlar34°18′00″K 36°07′00″D / 34.30000°K 36.11667°D / 34.30000; 36.11667
Coğrafya
Kurnat es-Sevda'nın Lübnan haritasındaki konumu
Kurnat es-Sevda'nın Lübnan haritasındaki konumu
Kurnat es-Sevda
Kurnat es-Sevda'nın Lübnan haritasındaki konumu
KonumBişerri İlçesi, Şimal, Lübnan

Kurnat es-Sevda (القرنة السوداء) Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinin Bişerri ilçesi sınırları içinde bulunan 3.088 metrelik yüksekliğiyle Lübnan'ın ve Levant'ın en yüksek noktasıdır.[1] Cebel-i Makmel sıradağlarının zirvesinde bulunur.

Dağın adı Klasik Süryanice ܩܪܢܬ ܣܗܕ̈ܐ (Qornet Sohde) "Şehitler Tepesi" anlamına gelmekte olup 13. yüzyılın sonlarında Memlûk Devleti'nin Hristiyan Haçlı devletlerini fethi sırasında bölgeye yaptığı seferlerde ölen Hristiyanlara atıfta bulunmaktadır. Bölgedeki diğer birçok yerel yer adı gibi bu ad da Süryanicenin bölgede yerel bir dil olmaktan çıkmasından sonra bile korunmuştur.[2]

Dağ, bazıları bölgeye endemik olan birçok eşsiz bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda kuş gözlemciliği için de önemli bir alan olup bölgede kaya kartalı gibi çeşitli yırtıcı kuş türleri görülmektedir.

Kurnat es-Sevda'nın zirve alanı kısmen kumlu, kısmen taşlı düz tepeciklerden oluşmaktadır. Yaz aylarında dağ, zirve bölgesine kadar koyun sürüleri tarafından otlatılır. Dağ, zirveye giden çeşitli yürüyüş parkurlarıyla yürüyüşçüler ve dağcılar için popüler bir noktadır. Dağ ve etekleri ayrıca, Akdeniz ve Bikâ Vadisi de dahil olmak üzere çevredeki manzarayı seyretmeye gelen turistlerin de ilgisini çekmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Qurnat as Sawda'". mountain-forecast.com. 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  2. ^ Iskandar, Amine (12 Mart 2022). "Les toponymes du Liban". icibeyrouth.com. Ici Beyrouth. 13 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Ülkenin en yüksek zirvesi ise on üçüncü yüzyılın sonunda Memlükler tarafından gerçekleştirilen katliamlarda kurban giden Hıristiyan şehitlere adanmıştır. Qornet Sodé, Şehit Boynuzu ya da Şehit Zirvesi olarak adlandırılmıştır. Daha sonra Arap yazısına geçilmesiyle birlikte, Arapçada bulunmayan "o" ve "é" gibi Süryanice sesli harflerin yerini "vav" ve "hemze" almış, bunun sonucunda da el-Kornah el-Savdaa, yani kara köşe ortaya çıkmıştır.