Kullanıcı mesaj:Çağatay/Kasım 2006-Haziran 2007

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin Çağatay67![kaynağı değiştir]

ilk adımlar

Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfaları sana oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayfalarda Vikipedi'de nasıl dolaşacağına, nasıl madde düzenleyeceğine ya da temel lisans politikasına dair açıklamalar bulabilirsin. Buraya katkıda bulunmak için teknik anlamda özel bir yeteneğe sahip olman gerekmez. Katkıda bulunurken cesur ol ve her zaman diğer kullanıcıların iyi niyetli olduğunu varsay!. Burası bir Wiki - katkıda bulunmak gerçekten kolay!

Yardım bulmak

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilirsin. Sorularını Yardım masası'nda, Köy çeşmesi'nde ya da IRC'deki #wikipedia-tr kanalında sorabilirsin. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, istediğin biriyle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsin.

İpuçları ve püf noktaları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanda oldukça yarar var.
  • Lütfen tartışma sayfalarında yazdıklarını, sonuna ~~~~ koyarak imzalamayı unutma!.
  • Kullanıcı sayfana Babil kutularını koyman, diğer kullanıcıların senin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Telif hakkı ile korunan hiç bir eseri buraya eklememen gerektiğini unutma!
  • Yüklediğin resimleri sana ait olan bir galeride görebilirsin.
  • Yaptığın katkının başka katılımcılarca değiştirilmesini ya da özgürce ve sınırsızca başka yerlere dağıtılmasını istemiyorsan, katkıda bulunmayabilirsin.
Kardeş Projeler

VikiSözlük
Özgür Sözlük

VikiKitap
Özgür Kitaplar

VikiKaynak
Özgür Kütüphane

VikiSöz
Özdeyişler

Commons
Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki
Viki Merkez

Delamorena 15:06, 24 Kasım 2006 (UTC)


Hala tam olarak resim ekleyemiyorum[kaynağı değiştir]

Vikipedi'ye resim yüklemeyi öğrendim ama maddeye nasıl yerleştirmeyi hala beceremiyorum.Mesela yüklenmiş Lawr5.jpg adlı resmi koyuyorum:

Resim bu şekilde gözüküyor.Anlamadım neden.Küçültmeyi pikselini ayarlamayı biliyorum, onları yapınca yine resim görünmüyor.

Resmin gerçeği şurada: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Lawr5.jpg

Bir kaç kez eklenmiş resimlerin kodlarında kelimeleri değiştirip maddeme resim eklemeyi başardım, ama hala üstteki yaptığımla ne farkı vardı bilmiyorum. --Çağatay67 21:35, 25 Kasım 2006 (UTC)

Selam Çağatay67, resim kodlari aslinda cok karisik degil:

Resim formati: [[Resim: img01.jpg | right | thumb | 225px| alt yazi]]

(Resmin ismi - yerlesimi (sag, sol) - ufak sekli- genislik - alt yazisi)

Koydugun resminin cikmamasinin nedeni her En Wikipedia'daki resmin Commons'ta olmamasi (cesitli telif nedenleri ile).

Kolay gelsin, Citrat 05:39, 26 Kasım 2006 (UTC)

  • Merhaba; Yeter Söz Milletindir maddesinde ki afişi yeniden yükledim.Aynısı mı bilmiyorum ama eklenmiş oldu.Resmin özelliklerine bakarsan telif etiketi (politik etkinlik afişi) ve aldığım site (kaynak) var.İyi çalışmalar.--Nihan 19:33, 18 Aralık 2006 (UTC)

-Evet aynı afiş, teşekkürler.--Çağatay67 17:46, 22 Aralık 2006 (UTC)

Telif hakları[kaynağı değiştir]

Öncelikle özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz ! Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemeniz çok güzel, fakat ne yazık ki Vikipedi'ye kamu malı olmayan veya lisansı GÖBL olmayan hiçbir kaynaktan içerik aktaramayız; yani (telif hakkı saklı) başka web sitelerinden veya kitaplardan buraya doğrudan içerik taşımanız mümkün değildir. Telif hakları hakkında daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakkı ile ilgili SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. İçerik aktarabileceğiniz bazı GÖBL kaynaklar için GÖBL kaynaklar sayfasına, bazı kamu malı kaynaklar içinse kamu malı kaynaklar sayfasına göz atabilirsiniz. Tekrar hoşgeldiniz, iyi değişiklikler! -- Tembelejderha 14:12, 23 Aralık 2006 (UTC)

NOT: Bu mesaj açmış olduğunuz Yavuz Kruvazörü maddesi ile ilgili olarak gönderilmiştir. -Tembelejderha 14:13, 23 Aralık 2006 (UTC)

Yavuz Kruvazörü[kaynağı değiştir]

Yavuz Kruvazörü maddesini yönetici olduğum forumda yayınlamıştım.

Buradaki "Jön Türk" rumuzlu üye olarak: http://www.tarihforum.com/forums/viewtopic.php?t=773

Ve oradaki kaynaklarda da belirtilen link var, buraya koymamışım.Madde tamamen o linkten alınma değil, zaten kaynağın da o sayfa olduğunu kabul ediyorum.Şimdi maddenin silinmesi mi gerekiyor? Bu imzasız yazı Çağatay67 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Size yolladığım uyarı mesajında Vikipedi:Telif hakkı ile ilgili SSS bağlantısında konu anlatılmış. Bir maddenin Vikipedi'de bulunması onun GÖBL ile lisanslanması anlamına gelir, bunun için de o içeriğin daha önce hiçbir yerde copyright altına alınmamış olması gereklidir. Siz dahi kaleme almış olsanız, bir yerde copyright altına aldığınız içeriği Vikipedi'de yayınlayamazsınız, lisansların uyuşmaması söz konusu. Verdiğiniz bağlantıda sitenin altında içeriğin copyright altına alındığı yazıyor.
Maddenin Vikipedi'de yayınlanabilmesi için ya o siteden çıkarılması lazım, ya da oradaki içeriğin de GÖBL ile uyumlu bir serbest lisans altına alınması lazım. Yoksa içerik burada tutulamaz. Dediğim gibi Vikipedi:Telif hakkı ile ilgili SSS sayfasında tüm bunlar anlatılıyor. Sorunuz olursa mesaj atmaktan çekinmeyin, iyi çalışmalar. -Tembelejderha 20:23, 23 Aralık 2006 (UTC)

Askeriye Portalı hk.[kaynağı değiştir]

Merhaba Çağatay. Son girdiğin maddeler için, ellerine sağlık. Burada bir Askeriye portalımız var. İlgi alanına girdiğini görüyorum. Sen de katılırsan seviniriz.

Ancak Vikipedi'de çalışmanın bazı zorlukları var. Telif konusu en önem verdiğimiz konulardan biri. Kendi eserin bile olsa, daha önce copyright altına girdiyse burada yayımlanması olanaksız, kendi eserin bile olsa. Bu uygulama, esasen yazarı koruyor. Emeği yasalarca korunan yazarın haklarını koruyor. Buraya yazdığın herşey üçüncü kişilerce, ticari amaçla dahi kullanılabilir. Bu yüzden bu konuda titiz olmamız gerekiyor. Burada hepimiz bunun sonuçlarını bilerek, buna razı olarak yazıyoruz. Eserin üzerindeki haklarını korumak istiyorsan buraya yazmamalısın. Eğer bu haklardan vazgeçiyorsan da başka bir kaynakta copyright olmaması gerekiyor. --Makedon 21:48, 27 Aralık 2006 (UTC)

Davetiniz için çok teşekkür ederim.Katkı sağlamaya çalışacağım.--Çağatay67 01:11, 28 Aralık 2006 (UTC)

aramıza hoşgeldin[kaynağı değiştir]

seni aramızda görmek güzel, herhangi bir sorun olursa bana mesaj atarak yada portalın tartışma sayfasından iletebilirsin, elimden geldiğince yardımcı olurum, bu arada yavuz fırkateynine kariyer kısmını ekledim, oluşturacağın (veya oluşturduğun) maddelere kariyer kısmını bayraklarla iletirsen hem şablon hoş görülür hem ekstra bilgi olur ?, hadi kolay gelsin Delamorenamesaj 11:36, 28 Aralık 2006 (UTC)

Teşekkürler."Kariyer"i Midilliye'de ekledim.--Çağatay67 11:41, 28 Aralık 2006 (UTC)

Merhaba Çağatay67; Emre Tamer'i çok iyi tanıyorum, kendisi Robert Kolej'deki en iyi arkadaşlarımdandır. --DenizRC 08:33, 7 Ocak 2007 (UTC)

donanma terimleri[kaynağı değiştir]

Gunboat=Hücumbot, protected cruiser'a korumalı kruvazör diyeceğim komik olacak, Armoured Battlecruiser= Zırhlı diyebilirsin, pre dreadnought battleship için ön-dreandnought zırhlı yı kullanırıdım ben olsam, ironclad ve kruvazörlerin nerde olduğunu söylersen görüp belki daha uygun birşeyler söyleyebilirim.Delamorenamesaj 08:51, 17 Ocak 2007 (UTC)

Galatasaray Portalı[kaynağı değiştir]

Sevgili Cimbomlular. Takımımız portalı açıldı. Fenerliler, Beşiktaşlılar yaparda biz alta kalırmıyız :). Hepinizden portalın güncel tutulması, geliştirilmesi ve portalda sergilenecek malzeme konusunda yardım bekliyoruz.--Absarileti 15:44, 22 Ocak 2007 (UTC)

Rica ederim. --Mskyrider ileti 22:44, 27 Ocak 2007 (UTC)

Geçmiş'ten son sürümle sondan önceki sürümü seç, farkı göster de. Sağ üstte geri al diye bi buton var, onu tıklayıp kaydet dersen geri almış olursun. Khutuck msj 18:10, 5 Mart 2007 (UTC)

16 Yıl Savaşları[kaynağı değiştir]

Bu savaş benim çok uzun zamandır el atmak istediğim bir savaş. Ben Vikipedi'nin Osmanlı tarihi maddelerine çok katkılarda bulunmuş bir kullanıcıyım. Padişahları, Antlaşmaları, Savaşları hep ben ya düzenledim, ya da tamamen sıfırdan başlattım. Sizin gibi arkadaşların da katılmanız beni memnun ediyor. Yanlız bazı şeyleri tartışmamız gerek. Örneğin benim bu savaşa verdiğim 1683-1699 Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşı ismini değiştirmenizden önce tartışmamız gerek. Ben şahsen 16 Yıl Savaşları ismini hiç duymadım. Oysa Kutsal İttifak kavramı hem Türk tarihçilerince hem de Avrupa tarihçilerince bu savaş için son derece yaygın olarak kullanılmış bir kavram. Savaşlara ad verirken en yaygın ismin kullanılması gerek. Ayrıca savaşların adlarının Avrupa bakış açısından değil, Osmanlı (Türk) bakış açısından verilmesi gerek. Avrupalılar savaşlara Yedi Yıl Savaşları, 30 Yıl Savaşları, Seksen Yıl Savaşları gibi isimler vermeye çok meraklıdırlar. Ancak bazı savaşlar Osmanlı açısından değişik adlarla tanınırlar. Ben 1683-1699 Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşı adını hala daha uygun buluyorum. 16 Yıl Savaşları adına nasıl karar verdiğinizi lütfen bana bildirirseniz memnun olurum.

Ayrıca böyle isim değişikliği yaparken doğru olan yaklaşım mevcut maddenin isminin değiştirilmesidir. Benim başlattığım taslak maddeyi silip yönlendirme haline getirirek yeni bir madde başlatmak çok büyük bir saygısızlık oluyor. Hem benim bu maddeyi başlattığımın kaydını gizlemiş oluyorsunuz, hem de benim çabalarımı hiçe saymak gibi bir izlenim ortaya çıkıyor. Ben sizin öyle bir amacınız olduğunu hiç sanmam ama siz de takdir edersiniz ki dışarıdan bana gözüken manzara o şekilde.

Şablon:Dönemlerine Göre Osmanlı Tarihi konusunda da bazı çekincelerim var. Örneğin Rus Savaşlarını bir dönem olarak kabul etmek bana yanlış gibi geliyor. Çünkü Osmanlı tarihinin tam yarısını işgal etmiş savaşlar dizisi başı ve sonu belli olan bir dönem değil, Osmanlı tarihinin neredeyse ta kendisi. Ruslarla olan çekişmeler tabii ki Osmanlı tarihinin en önemli olgularından biri, ancak çok uzun süren ve kesintisiz olmayan bir olgu olduğu için bunu dönem olarak sayamazsınız. Nizam-ı Cedid de bir dönem değil, III. Selim'in sadece 14 yıl mevcut olmuş ordusu. Eğer dönem arıyorsanız Islahat Dönemi adı altında III. Selim ve II. Mahmut'un saltanatlarını kapsayan çok daha geniş kapsamlı dönemi koymanız gerekir. Nizam-ı Cedid de bunun bir parçası olurdu. Islahat Devri Türk tarih kitaplarında çok daha yaygın kullanılan bir kavramdır. Birinci Meşrutiyet 1 sene 2 ay sürmüş kısa bir olgu, daha ne olduğu anlaşılmadan sona ermiş, bunu Meşrutiyetler adı altında II. Meşrutiyetle birlikte şabonla tek madde olarak koymanız daha doğru olur. Lale Devri ve Köprülüler Devri konusunda bir itirazım yok. Şimdi yeteri kadar zamanım yok. Size bu şablon hakkında aklıma gelen diğer düşüncelerimi sonra bildiririm. Sizinle birlikte çalışmaktan memnunluk duyarım. Ancak sizden daha önce verilmiş çabalara daha hassaslık göstermenizi bekliyorum. İyi günler. ---Vikiyazar 17:14, 10 Mart 2007 (UTC)

Rica ederim. Umarım sizi kırmadım. Ben sizin amcanız olacak yaştayım. Tarih konusunda yıllardır birikmiş oldukça geniş bir bilgim var. O yüzden lütfen bana güvenin. Bazı şeyleri sizi eleştirmek için söylemiyorum. Aksine sizin yaşınızdaki bir gencin tarihe bu kadar meraklı olmasını çok takdir ediyorum. Çok çalışkansınız ve bilginiz de yaşınıza göre çok geniş. Eğer bazı hatalarınızı düzeltirsem, bana lütfen kırılmayın, olur mu? Savaşlara kendi kafamızdan isim vermemiz doğru olmaz. Bazı savaşların yıllardan belli kabul görmüş isimleri var. Örneğin Mohaç Savaşı, Prut Savaşı gibi. Bazan bu adlar Osmanlı tarihinde ve Avrupa tarihinde aynı (Mohaç Savaşı gibi). Bazan da farklı. Farklı olunca bizim Osmanlı adını kullanmamız daha doğru olur. Bazı savaşların da Osmanlı tarihinde özel bir adı yok. Bu tartıştığımız savaş gibi. İngilizce'de en:Great Turkish War adı bazan kullanılıyor ama bu bize hiç uygun değil çünkü o tarihte Osmanlılar kendilerini Türk olarak görmemekteydiler. Bu Avrupalıların Osmanlılara yaptığı bir yakıştırmadır. Onu kullanamayız. Ama bu savaşın ismi yok diye kendimiz ona isim de veremeyiz. Bizim öyle bir yetkimiz yok. O zaman tarafların ismi kullanılır. Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşı gibi. Eğer aynı taraflar değişik tarihlerde birden fazla savaş yapmışlarsa o zaman savaşın tarihleri de eklenir. Ben bu maddeye 1683-1699 Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşı adını vermişim. Aslında sadece Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşı adı da verilebilir. Çünkü sanırım başka bir Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşı yok. Nitekim diğer bazı dillerde bu isim kullanılıyor. İsterseniz bu isim değişikliğini yapalım. Siz 16 Yıl Savaşlarına koyduğunuz malzemeyi Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşı maddesine ekleyin ki yaptığınız eklemelere imzanız olsun. Ondan sonra hem siz hem de ben birlikte bu madde üzerinde çalışalım. Aramızda kalsın, Türk tarihinde bu savaş hakkında fazla bir bilgi yok, biraz unutmak istediğimiz bir konu herhalde. Çok toprak kaybedilmiş. Bu savaş ve 93 Harbi Osmanlıların en çok kayıp verdiği savaşlar arasında yer alıyorlar. İyi günler.---14:12, 12 Mart 2007 (UTC)
Tamam Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları oldu. ---Vikiyazar 18:07, 12 Mart 2007 (UTC)
Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları maddesi bütünlük açısından yeterli olmanın ötesinde, örnek bir düzeye ulaştı. Sizi kutlarım. Şablonları çıkartabilirsiniz. Şimdilik bir ekleme yapma düşüncem yok. Ama bu aklımıza geldikçe ilerde ekleme yapmamıza engel değil. Elinize sağlık. Tebrik ederim. ---Vikiyazar 04:38, 18 Mart 2007 (UTC)
Çağatay, İngilizce Wiki'deki benzer konulardaki maddelere bakmak lazım. Mesela, en:Great Northern War, en:Crimean War, en:Napoleonic Wars gibi. Şekil olarak o maddelere benzemeli. Sanırım biraz daha detay gerekiyor. Madde biraz kısa. Maddenin İngilizcesinden tercüme yapmak mümkün değil, çünkü bizim madde zaten İngilizce maddeyi çoktan aştı. Ama dallog gibi sitelerde bol bol bilgi var. Onlardan aynen kopya etmeden bilgi toplamak mümkün. Maddede her yıl için ayrı bir alt başlık yaparak kısa bir bilgi vermek yerine bunları metin haline getirmek ve daha bol detay eklemek güzel olur. Maddenin alt kısmında gene ayrıca bir kronoloji vermek mümkün. Alt maddeler zaten bol, ama bunlara Şablon:anamadde bağlantısı vermek gerek. Kaynak listesi zenginleştirilmeli. Benim gördüğüm bunlar. Seçkin maddeye aday yapmak istiyorsan ben de yardım ederim. ---Vikiyazar 03:03, 25 Mart 2007 (UTC)
Madde çok güzel oluyor. Bravo. Kaptan-ı Derya'ların listesi maddesindeki kaynak gösterme metodunu kullanırsan çok süper olur. Web sitesini kaynak gösterirken Şablon:cite web, basılmış kitaplar için Şablon:cite book kullanabilirsin. Merzifonlu'nun resmini çok güzel bulmuşsun. Ben o resmin Wikicommons'da olduğunu farketmemişim. Selamlar. ---Vikiyazar 04:47, 31 Mart 2007 (UTC)
Çağatay, selamlar. Lorrain Dükü V. Karl'ın Lorrain değil de Lorraine olması gerekmez mi? Fransızcası Lorraine, Almancası Lothringen. Bölge günümüzde Fransa'da yer aldığına göre Lorraine adını kullanmak en iyisi olacak sanırım. Bir de V. Karl mı, yoksa V. Charles mı ismini kullanmak gerek? Anladığım kadarıyla adam Fransız asıllı ama Avusturyalıların hizmetinde çalışmış. Aslında Almancada adama Karl V. (Lothringen) diyorlar. Fransızcada Charles V de Lorraine. Eğer Lorraine yer adını kullanacaksak adama da Charles demek doğru olmaz mı? Ne dersin? Selamlar. ---Vikiyazar 17:51, 2 Nisan 2007 (UTC)

Şablon:Osmanlı tarihinde isyanlar[kaynağı değiştir]

Şablon:Osmanlı tarihinde isyanlar güzel olmuş. Eksikleri olabilir ama farkettikçe ekleriz. Elinize sağlık. ---Vikiyazar 17:50, 12 Mart 2007 (UTC)

Mezomorto Hüseyin Paşa[kaynağı değiştir]

O resmin kaynağını araştırmak gerek. Bazı resimler temsili olabiliyor. Temsili de olsa belirtildikten sonra kullanılabilir. Bence daha iyisi bulunana kadar bu resim kullanılabilir. Cezayir kaynaklı veya Fransızca kaynakları araştırırsanız daha iyisini de belki bulursunuz. ---Vikiyazar 21:25, 16 Mart 2007 (UTC)

Pardon, siz zaten il geneline ait olduğunu söylemişsiniz, haklısınız.--Çağatay 12:52, 10 Nisan 2007 (UTC)

Merhaba konu neydi anlamadım. İl ile merkez ilçenin farklı olma durumları mı acaba? iyi çalışmalar.--Etrüskileti 15:57, 10 Nisan 2007 (UTC)

Haftanın işbirliği[kaynağı değiştir]

Bu haftanın işbirliği projesi için katılım çağrısıdır.

Vikipedi'de yapılacak düzenlemeler için insan gücüne ihtiyacımız var. Lütfen bu projeye katılarak bize yardımcı olun.

--Absarileti 10:47, 16 Nisan 2007 (UTC)

Madalya için çok teşekkür ederim Çağatay. Elden geldiğince bişiler yapmaya çalışıyorum işte. Umarım okuyanlar için yararlı olur. İyi çalışmalar ve ÖSS de başarılar dilerim. --Makedon 14:39, 20 Nisan 2007 (UTC)

O simgeden emin misin? 2. savaşta + haç kullanılmış olmalı? Khutuck msj 23:32, 22 Nisan 2007 (UTC)

Merhaba Çağatay,

1 ay gecikmeli yolladığım bu cevap için kusuruma bakmayasın.

İzin ile kullanıyorsan dosyaları, bu resim sahiplerinin info-tr@wikimedia.org adresine bir mail atmalarını sağlaman gerekiyor. Bu mail'de "Şu şu şu resimlerin GÖBL (veya Kamu malı veya Creative Commons (sadece by ve by-sa türleri)) ile yayımlanmasına izin veriyorum" demeleri yeterli.

Mailin geldiğini doğrular bir ibareyi ben resim sayfalarına eklerim sonrasında.

Sevgiler

Vito Genovese 11:30, 4 Mayıs 2007 (UTC)

KKK Şablonu[kaynağı değiştir]

Başlıktaki armaları 75'den 30 piksele küçülttüm, daha iyi oldu sanki. Khutuckmsj 19:42, 19 Mayıs 2007 (UTC)

Merhaba Metal Militia, aklıma ufak bir soru takıldı onu sormak istiyorum.Seçkin maddelerde tek bir kırmızı link bile olmaması şart mı?Bazı dillerdeki seçkin maddelerde kırmızı linkler görüyorum, hatta İngilizce'deki maddelerde bile bir-iki tane oluyor. Saygılar, iyi akşamlar...--Çağatayileti 19:25, 1 Haziran 2007 (UTC)

Merhaba Çağatay67, arzu edilir ki olmasın tabii, ama bir şekilde tek-tük de olsa kırmızı link kalabiliyor. Mümkün olduğunca, taslak aşamasında da olsa (kırmızıları bertaraf etme adına) daha sonra geliştirmek üzere maddeleri açmakta fayda var aslında. Ama bir zorunluluk değil elbette. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Metal Militia ileti 19:38, 1 Haziran 2007 (UTC)

Osmanlı Tarihi[kaynağı değiştir]

Osmanlı tarihini okuduysanız, bir zamanlar bu toprakların Osmanlı Devletlerine ait olduğunu bilebilirsiniz. Bu resimler kullanılmayan resimler, haftanın projesi altında maddeye ekleniyorlar. Osmanlı Avrupası'ndan pek emin değilim gerçi, bunu araştıracağım. Kolay gelsin. --Arinna'l ileti 19:38, 9 Haziran 2007 (UTC)

ÖSS nasıldı?[kaynağı değiştir]

Seni ÖSS'den kurtulmuş olarak görmek güzel. Katkılarının yoğunlaştığı da görülüyor. Peki sınavın nasıldı .İnşallah dilediklerin olur. Kolay gelsin.--TOBB ETÜ 16:48, 19 Haziran 2007 (UTC)

Osmanlı haritaları[kaynağı değiştir]

Osmanlı devletinin uzandığı topraklar hakkında eleştiri yapmışsınız. Diğer Türk tarihi unsurları gibi Osmanlı devleti hakkında da pekçok şeyi bilmiyoruz ya da öğrenmiyoruz ve bilmeden yorum yapıyoruz. Osmanlı devleti'nin Avrupa'da baltık denizine kadar çıktığı, Afrika'da da mozambik'e kadar inmiş olduğu çeşitli kaynaklarda anlatılmaktadır. Bu kaynaklara dayanılarak hazırlanmıştır. Bu kaynaklarda, Osmanlı maddelerinde gösterilmektedir. Tarihi belirli kalıplardan öğrenmeyelim. Kaldı ki Osmanlı tarihçileri, Osmanlı Afrikası hakkında fazla çalışma yapmamıştır ve konu hakkında yeni araştırmalar yapılmaktadır.

Afrika için kaynaklar:

Ahmet KAVAS, Geçmişten Günümüze Afrika, İstanbul 2005, 202 s.


Ahmet KAVAS, Osmanlı-Afrika İlişkileri, TASAM Yayınları, İstanbul 2006, 224 s.


Numan HAZAR, Küreselleşme Sürecinde Türkiye - Afrika İlişkileri, Yeni Türkiye Yayınları; 14X21, 136 sayfa, Türkçe, K.Kapak. ISBN No: 9756782803


Hatice Uğur, Osmanlı Afrikası'nda Bir Sultanlık: Zengibar, İstanbul: Küre Yayınları, 2005. http://www.kureyayinlari.com/Icindekiler.aspx?KID=23

Türkiye Gazetesi Osmanlı İmparatorluğu Ansiklopedisi


1970 Hayat Ansiklopedisi


Erhan Afyoncu Sorularla Osmanlı İmparatorluğu


İlber Ortaylı Osmanlılar


DERGİLER

Ahmet KAVAS makaleleri;

“Osmanlı Devleti’nin Afrika Kıtasında Hakimiyeti ve Nüfuzu”, Yeni Türkiye Dergisi Osmanlı Özel Sayısı, I, 421-430 (2000). Aynı makalenin İngilizce tercümesi. “The Dominance and Influence of the Ottoman Empire on the African Continent”, The Great Ottoman, Turkish Civilisation, Ankara 2000, I, s.248-258.


“Osmanlı Devleti’nin Müslüman Harar Emirliğiyle Münasebetleri ve Hrıstiyan Habeşistan (Etiyopya) İmparatorluğu İle Yakınlaşmasına Etkisi”, Pax Ottomana Studies in Memoriam Prof. Dr. Nejat GÖYÜNÇ, Sota-Yeni Türkiye Yayınları, Haarlem-Ankara 2001, s.443-464.


“Afrika’da Türkler’in Hakimiyeti ve Kurdukları Devletler”, Yeni Türkiye Dergisi Türkler Özel Sayısı, Ankara 2002, IX, s. 575-588.


“İki Kardeşe Bir Kitap: Trablusgarp. Mehmed Nuri ve Mahmud (Naci) Beylerin Hayatları”, Müteferrika, 16,111-127 (Güz 1999-2).


“Büyük Sahra’da Gat Kazasının Kurulması ve Osmanlı Tevarik Münasebetleri”, İslam Araştırmaları Dergisi, 3, 171-196 (1999).


“Osmanlı-Tîbû Münasebetleri: Büyük Sahra’da Reşâde (Çad) ve Kavar (Nijer) Kazalarının Kurulması”, İslam Araştırmaları Dergisi, 4, 69-104 (2000).


“Fransa’nın Kuzey ve Bati Afrika’da Uyguladığı İslam Siyaseti: Sultan Reşad’ın Yayınladığı Cihad Çağrısının Reddi Meselesi”, Dini Araştırmalar, 6, 23-50 (Nisan 2000).


“Afrika’nın Sömürgeleştirilmesi Öncesinde Rabih b. Fazlullah’ın Kurduğu Son Biladu’s-Sudan Devleti ve Fransa’yla Mücadelesi”, Osmanlı Araştırmaları, XX, 9-35, (2000).


“Kuzey Afrika’da Bir Osmanlı Nesli: Kuloğulları”, Osmanlı Araştırmaları, sayı XXI, yıl 2001, s.31-68.


“Doğu Afrika Sahilinde Osmanlı Hakimiyeti: Kuzey Somali’de Zeyla İskelesinin Konumu (1265-1334/1849-1916), İslam Araştırmaları Dergisi, sayı: 5, 2001, s.109-134.


“Türk Akademik Araştırmalarında Fakir Bir Alan: Osmanlı Afrikası”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi (Talid), Cilt:1, Sayı: 2, 2003, Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi, İstanbul, s.513-528.


“Türk Dış Siyasetinin Yeni Açılımı: Afrika”, Stratejik Öngörü, sayı:5, yıl: 2005, s.101-114.


“Türkiye-Libya İlişkileri”, Stratejik Öngörü, sayı:6, yıl: 2005, s.46-56.


KONGRELER

Osmanlı Afrikası araştırmacısı ve bilim adamı Doç.Dr. Ahmet KAVAS'ın Kongreleri:

“L’activité des Turcs au Tchad et au Niger de 1850 à 1913”, La civilisation islamique en Afrique de l’Ouest - Communications du Symposium International, 27-30 Décembre 1996, Dakar, Sénégal, s.283-299.


“Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’da Yerli Halkla Münasebetleri”, Osmanlı Dünyasında Bilim ve Eğitim Milletlerarası Kongresi, İstanbul, 12-15 Nisan 1999.


“La médersa moderne au Mali”, L’Islam politique en Afrique subsaharienne, Université Paris 7 / Denis Diderot ve CNRS, 28-29 Ekim 2002, Paris-Fransa.


“XXI. Yüzyılda Afrika Havzası”, XXI. Yüzyılda İslam Dünyası ve Türkiye, Milletlerarası Tartışmalı İlmi Toplantı, İslâmî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV), 28-30 Mart 2003 – İstanbul, İstanbul 2003, ss. 205-220.


L’attitude des Ottomans en face du colonialisme européenne en Afrique de l’Est”, The International Symposium on Islamic Civilisation in Eastern Africa, 15-17 Aralık 2003, Kampala-Uganda. (7 sayfa)


“Afrika’da Sömürgeciliğin XIX. Yüzyılın İkinci Yarısına Kadar Kurulamamasında Osmanlı Devleti’nin Rolü”, I. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi, 23-24 Kasım 2005, İstanbul-Grand Cevahir Kongre Merkezi.


I. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi Sonuç Raporu/The 1est International Turkish-African Congress Final Repport, TASAM-Türkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi, Stratejik Rapor No:8, Aralık 2005, 24 s.

"http://tr.wikipedia.org/wiki/Eski_Osmanl%C4%B1_topraklar%C4%B1nda_%C5%9Fu_an_bulunan_devletler_listesi"'dan alındı


--Orijinnal 06:30, 21 Haziran 2007 (UTC)

Slm: Osmanlı hakkında[kaynağı değiştir]

Lehistan Krallığı 1600lü yıllarda Belarus, Litvanya, Letonya ve Polonya'yı kapsayan bir alanda kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu 30 yıl, Lehistan kralını tayin etmiştir. Bu Lehistan krallığının Osmanlı'ya tabi olması anlamına gelir. Polonya kaynakları da bunu böyle anlatmaktadır. Kaldı ki Osmanlı Tarih kitaplarında da ve hatta ders kitaplarında Baltık denizine kadar ulaşıldığı açık cümlelerle belirtilmektedir. Ukrayna ve Moldova'nın 300 yıllık Osmanlı toprağı olması tartışılmaz bile. Meşhur Uyvar Kalesi, Slovakya topraklarındadır ve çeyrek yüzyıl Osmanlı toprağı olmuştur. --Orijinnal 10:36, 21 Haziran 2007 (UTC)

Sizin kaynaklarınız nelerdir?[kaynağı değiştir]

Merhaba, ben sadece görüşlerimi yazdım ve kaynaklarımı sundum. Sizin kaynaklarınız nelerdir? Sizin dediğiniz gibi Türk tarih grubuna danışalım. Osmanlı ile ilgili hangi kaynakları okudunuz? Kemal Kara'nın Osmanlı tarihi ders kitabında bile Baltık denizine kadar ulaşıldığı yazıyor.sevgiler, saygılar. --Orijinnal 10:49, 21 Haziran 2007 (UTC)

Haftanın İşbirliği[kaynağı değiştir]

Bu haftanın işbirliği projesi için katılım çağrısıdır.

Vikipedi'de yapılacak düzenlemeler için insan gücüne ihtiyacımız var. Lütfen bu projeye katılarak bize yardımcı olun.

--Uannismsj 13:14, 22 Haziran 2007 (UTC)