Konstantin Korovin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Konstantin Korovin
Valentin Serov tarafından yapılan Konstantin Korovin portresi, 1891
Genel bilgiler
Doğum5 December [E.U. 23 November] 1861
Moskova, Rus İmparatorluğu
Ölüm11 Eylül 1939 (77 yaşında)
Paris, Fransa
UyrukRus
AlanıYağlıboya tablo
EtkilendikleriKarl Bryullov, Alexander Ivanov, Vasily Perov
EtkiledikleriRus realizmi; Ilya Repin, Yelena Polenova
Ünlü yapıtlarıHammerfest: Aurora Borealis 1894-1895
Feodor Chaliapin ‘in portresi 1915
Ödüller
Legion of Honour

Konstantin Alekseyevich Korovin (Rusça: Константи́н Алексе́евич Коро́вин, adı genellikle Constantin olarak yazılır; 5 Aralık [E.U. 23 Kasım] 1861 - 11 Eylül 1939) bir Rus Empresyonist ressamdı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençliği ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Konstantin, Moskova'da "Vladimir Gubernia köylüleri" olarak resmen kayıtlı tüccar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Aleksey Mihayloviç Korovin, üniversite diploması aldı ve Konstantin'in büyükbabası tarafından kurulan aile işinden çok sanat ve müzikle ilgilendi. Konstantin'in ağabeyi Sergei Korovin kayda değer bir realist ressamdı. Konstantin'in akrabası Illarion Pryanishnikov da zamanın önde gelen ressamlarından biri ve Moskova Resim, Heykel ve Mimarlık Okulu 'nda öğretmendi.

1875'te Korovin Moskova Resim, Heykel ve Mimarlık Okulu'na girdi ve burada Vasily Perov ve Alexei Savrasov ile çalıştı. Kardeşi Sergei zaten okulda öğrenciydi. Korovinler öğrencilik yıllarında diğer öğrenciler Valentin Serov ve Isaac Levitan ile arkadaş oldular; Konstantin bu dostluklarını hayatı boyunca sürdürdü.

1881-1882'de Korovin 1 yılını St. Petersburg 'ndaki İmparatorluk Sanat Akademisi ‘nde harcadı ancak hayal kırıklığına uğramış olarak Moskova Resim, Heykel ve Mimarlık Okulu'na döndü. Okulda yeni öğretmeni Vasily Polenov’dan 1886'ya kadar eğitim aldı.

1885'te Korovin Paris ve İspanya'ya gitti.

Daha sonra "Paris benim için bir şoktu ... Moskova'da eve döndüğüm için azarlandığım her şeyi Empresyonistler… arasında buldum" diye yazdı.

İlk eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Korovin. Balkonda, İspanyol Kadın Leonora ve Amparo, 1897-1898

Polenov Korovin'i Savva Mamontov 'un Abramtsevo Çevresi şu kişilerle tanıştırdı: Viktor Vasnetsov, Apollinary Vasnetsov, Ilya Repin, Mark Antokolsky ve diğerleri.

Grubun stilize edilmiş Rus temalarına olan sevgisi Korovin'in Bir kuzey Idyll resmine yansır. 1885'te Korovin, Mamontov'un opera binası için çalıştı ve Giuseppe Verdi 'nin Aida, Léo Delibes' Lakmé ve Georges Bizet Carmen ‘nin sahne dekorunu tasarladı.

Korovin 1888'de Mamontov ile İtalya ve İspanya'ya gitti ve burada Balkonda, İspanyol Kadın Leonora ve Ampara resmini yaptı. Konstantin Rusya, Kafkasya ve Orta Asya içinde seyahat etti ve Peredvizhniki ile birlikte sergilendi. Empresyonist ve daha sonra Art Nouveau tarzlarında resim yaptı.

1890'larda Korovin Mir iskusstva sanat grubunun üyesi oldu.

Korovin'in sonraki çalışmaları kuzeye yaptığı seyahatlerden büyük ölçüde etkilendi. 1888'de Norveç Kıyısı ve Kuzey Denizinde görülen sert kuzey manzaraları onu büyüledi.

1894'te Valentin Serov ile kuzeye yaptığı ikinci yolculuğu Kuzey Demiryolu inşaatına denk geldi. Korovin çok sayıda manzara resmetti: Norveç Limanı, Pechenga'daki St.Triphon Deresi, Hammerfest: Aurora Borealis, "Murmansk 'daki Sahil]' 've diğerleri. Resimler, grinin tonlarından oluşan hassas bir ağ üzerine inşa edilmiştir. Bu eserlerin etüd tarzı Korovin'in 1890'lardaki sanatı için tipikti.

Korovin, gezisindeki malzemeleri kullanarak Nijni Novgorod 'daki 1896 Tüm Rusya Sergisi' nde Uzak Kuzey pavyonunu tasarladı. Pavyon için kuzey ve Arktik bölgelerdeki yaşamın çeşitli yönlerini tasvir eden on büyük tuval de yaptı. Serginin kapanmasından sonra tuvaller sonunda Moskova'daki Yaroslavsky Tren Terminali 'ne yerleştirildi. 1960'larda restore edildiler ve Tretyakov Galerisi 'ne taşındılar.[1]

1900 yılında Korovin, Paris Dünya Fuarı 'nda Rus imparatorluğu pavyonunun Orta Asya bölümünü tasarladı ve Fransız hükûmeti tarafından Legion of Honor ödülünü aldı.

St. Triphon Deresi Pechenga, 1894

20. yüzyılın başında Korovin dikkatini tiyatroya odakladı. Mamontov'un operasından St. Petersburg'daki Mariinsky Tiyatrosu ‘na taşındı. Korovin, yalnızca hareketin yerini gösteren geleneksel sahne dekorundan yola çıkarak, performansın genel duygularını aktaran bir ruh hali dekoru yaptı. Korovin, Konstantin Stanislavsky 'nin dramatik prodüksiyonlarının yanı sıra Mariinsky'nin operaları ve baleleri için de setler tasarladı. "Faust" (1899), "Küçük Kambur At" (1901) ve Sadko (1906) gibi ifadeleriyle ünlü Mariinsky prodüksiyonlarının sahne tasarımını yaptı.

1905'te Korovin Resim alanında Akademisyen oldu ve 1909-1913'te Moskova Resim, Heykel ve Mimarlık Okulu 'nda profesör oldu.

Sanatçının en sevdiği konulardan birisi Paris'ti. Paris Kafesi (1890'lar), Cafe de la Paix (1905), La Place de la Bastille (1906), Geceleri Paris, İtalyan bulvarı (1908), Gece Karnavalı (1901), Akşamları Paris (1907) ve diğerleri.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Korovin, Rus ordularından birinin karargahında kamuflaj danışman olarak çalıştı ve genellikle ön saflarda görüldü. Ekim Devrimi 'nden sonra Korovin tiyatroda çalışmaya devam ederek Richard Wagner' in Die Walküre ve Siegfried ve Pyotr Ilyich Tchaikovsky 'nin Fındıkkıran (1918-1920) için sahneler tasarladı.

1923 yılında Korovin kalp rahatsızlığını iyileştirmek ve engelli oğluna yardım etmek için Eğitim Komiseri Anatoly Lunacharsky 'nin tavsiyesi üzerine Paris'e taşındı. Korovin'in çalışmalarının büyük bir sergi olması gerekiyordu ancak eserler çalındı ve Korovin beş parasız kaldı. Yıllarca sırf bunların sonunu getirmek için sayısız "Rus Kışı" ve "Paris Bulvarı" resimleri yaptı.

Hayatının son yıllarında Avrupa, Amerika, Asya ve Avustralya'nın birçok büyük tiyatrosu için sahne tasarımları yaptı; bunlardan en ünlüsü Turin Opera Binası 'nın Nikolai prodüksiyonu için yaptığı Rimsky-Korsakov’ un Altın Horoz sahnesidir.

Korovin 11 Eylül 1939'da Paris'te öldü. Paris'in güney banliyölerindeki Sainte-Geneviève-des-Bois Rus Mezarlığı 'na gömüldü.

Konstantin'in oğlu Alexey Korovin (1897-1950) önemli bir Rus-Fransız ressamıydı. Çocukluğunda geçirdiği bir kaza nedeniyle her iki ayağı da kesildi. Alexey 1950'de intihar etti.

Yapıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Чурак, Г. С. (2012). Монументально-декоративные панно Константина Коровина (Rusça). Moskova: Tretyakov Gallery. ss. 259-289. ISBN 978-5-4350-0020-7.