Sicilya hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu Sicilya krallarının bir listesidir:

Sicilya Kontluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Norman asıllı Roberto Guiscard Sicilya adasının idaresini Müslüman hükümdarlardan bir askeri seferle ele geçirip kendisinin idaresi altında bir Hristiyan devlet kurduktan sonra 1059da Papa II. Nikolas tarafından Dük olma payesi verilmişti. Rugerro (Roger) Guiscard Sicilya'yı kardeşi Rugerro'ya "Sicilya Kontluğu" olarak verdi.

Hauteville (Altavilla) Hanedanı: (1071–1130)

İsim ve Hüküm Dönemi Resim Doğum Yılı ve
Babası ve Annesi
Evlilikler Ölüm
Sicilya'lı I. Rugerro
(1071–1101)
I. Rugerro 1031
Altavilla'lı Tancred ve Fredisenda'nın oğlu
*1061 Evraux'lu Guiditta:
4 çocuk
*1077 Mortain'li Eremburga:
8 çocuk
1087 Adelaide del Vasto
4 çocuk
1101
Mileto
Yaş 70
Sicilya Kontu Simone
(1101–1105)
Altavilla 1093
Sicilya'lı I. Rugerro ve Adelaide del Vasto'nın oğlu
Hiç evlenmedi. 1105
Mileto
Yaş 12
Sicilya'lı II. Rugerro
1105–1130)
II. Rugerro 22 Aralık 1095
Mileto
Sicilya'lı I. Rugerro ve Adelaide del Vasto'nın oğlu
1117 Kastil'li Elvira Alfonso:
6 çocuk
1149 Burgundi'li Sibilla
2 çocuk

1151 Rethel'li Beatrix
1 çocuk
26 Şubat 1154
Palermo
Yaş 58

Sicilya Kralları[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Roger 1130'da anti-papa olan II.Anacletus'dan kral olarak atandığı hakkında bir papalık beratı aldı ve 1139da da Papa II. İnnocent bu beratın geçerliliğini kabul edip böylece Hristiyan Sicilya Hükümdarları Kral ve hüküm ettikleri bölge de "Sicilya Krallığı" olarak anılmaya başlandı. Bu dönemde "Sicilya Krallığı" yalnız Sicilya adasını değil; (günümüzde Mezzogiorno adi verilen)Italya yarımdadasının güney üçte-birini kapsamaktaydı. Sonra askeri harekatla ele geçirilen Malta adası ve kısa bir dönem için Kuzey Afrika'da Tunus'un bir sahil bölgesi olan "Mahdiya" bölgesini de kapsamaktaydı.


Hauteville (Altavilla) Hanedanı :(1130–1198)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim ve Hüküm Dönemi Resim Doğum yılı ve
Babası ve annesi
Evlilikler Ölüm
Sicilya'lı II. Rugerro
(1130–1154)
II. Rugerro 22 December 1095
Mileto
Sicilya'lı II. Rugerro ve Adelaide del Vasto'nun oğlu
* 1117 Kastil'li Elvira Alfonso
6 çocuk
* 1149 Burgundi'li Sibilla
2 çocuk
* 1151 Rethel'li Beatrice
1 çocuk
26 Şubat 1154
Palermo
Yaş 58
Sicilya'lı I. Guglielmo Kötü
(1154–1166)
I. Guglielmo 1131
Sicilya'lı II. Rugerro ve Kastil'li Elvira Alfonso'nun oğlu
* Navarre'li Margaret
4 çocuk
7 Mayıs 1166
Palermo
Yaş 35
Sicilya'lı II. Guglielmo İyi
(1166–1189)
II. Guglielmo 1155
Sicilya'lı I. Guglielmo ve Navarre'li Margaret'in oğlu
1177 İngiltere'li Joan
1 çocuk
11 Kasım 1189
Palermo
Yaş 34
Sicilya'lı I. Tancredi
(1189–1194)
(Ortak hükümdar)
Tancredi 1138
Apulia Dükü III. Rugerro'nun gayrimeşru oğlu
Acerra'lı Sibilla
6 çocuk
20 Şubat 1194
Palermo
Yaş 56
Sicilya'lı III. Rugerro
(1193)
(Ortak hükümdar)
Hauteville 1175
Sicilya'lı Tancredi ve Acerra'lı Sibilla'nin oğlu
Irene Angelina
Çocuksuz
24 Aralık 1193
Yaş 18
Sicilya'lı III. Guglielmo
(1194)
III. Guglielmo 1190
Sicilya'lı Tancredi ve Acerra'lı Sibilla'nın oğlu
Hiç evlenmedi. 1198
Yaş 8
Sicilya'li Konstanza
(1194–1198)
(III. Guglielmo taht naibi)
Konstanza ve VI. Heinrich 2 Kasım 1154
II. Rugerro ve Rethel'li Beatrice'nin kızı
1184 VI. Heinrich Kutsal Roma-Germen imparatoru
1184
1 çocuk
27 Kasım 1194
Palermo
Yaş 44

Konstanza Kutsal Roma İmparatoru VI. Heindrich ile evli idi. II. Tancredi öldüğü zaman hukuken meşru olarak Sicilya Kralı'nın VI. Heinrich olması gerekmekteydi ve IV. Heinrich bu hakkını istedi. Ama karısı Konstanza'nin ailesi bu IV. Heinrich'in meşru isteğini uygulamayı geciktirdiler. Heindrich ancak Sicilya'ya yaptıği askerî seferden sonra 25 Aralık 1194de Sicilya Kralı olarak taç giyebildi.

Hohenstaufen Hanedanı: (1194 – 1266)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim ve Hüküm Dönemi Resim Doğum yılı ve
Babası ve annesi
Evlilikler Ölüm
Vİ. Heindrich
(1194–1197)
IV. Heindrich 1165
Nijmegen
I. Friedrich (Kutsal Roma Germen İmparatoru) ve Burgundi Kontesi I.Beatrice'nin oğlu
1184 Konstanze
1 çocuk
28 Eylül 1197
Messina
32 yaşında
I. Friedrich
1198–1250
(Ortak hüküm)
I. Friedrich 26 Aralık 1194
Jesi
I. Heindrich ve Sicilya'lı I. Konstanza'nın oğlu
*1209 Aragon'lu Konstanza
1 çocuk
<*1225 Kudüs'lu Yolande
2 çocuk
* 1235 İngiltere'li Isabella
4 çocuk
13 Aralık 1250
Torremaggiore
Yaş 55
II. Heindrich
(1212–1217)
(Ortak hüküm)
1211
Sicilya
II. Freidrich (Kutsal Roma İmparatoru) ve Aragon'lu Constanza'nın oğlu
1225 Avusturya Düşesi Margaret
2 çocuk
12 Şubat 1242
Martirano
Yaş 30
Almanya'lı I. Conrad
(1250–1254)
I. Conrad 25 Nisan 1228
Andrıa
II. Friedrich (Kutsal Roma İmparatoru) ve Kudüs'lu Yolande'nın oğlu
1246 Baverya'lı Elisabet
1 çocuk
21 Mayıs 1254
Lavello
Yaş 26
Genç II. Conrad
(1254–1268)
II. Conrad 25 Mart 1252
Wolfstein
Almanya'lı I. Conrad ve Baverya'lı Elisabet'in oğlu
Hiç evlenmedi 29 Ekim 1268
Napoli
16 yaşında
(İdam edildi)
I. Manfredo
(1258–1266)
Sicilya'lı Manfredo 1232
II. Friedrich (Kutsal Roma İmparatoru) yasa-dışı oğlu
*1247 Savoya'lı Beatrice
1 çocuk

* 1255 Helena Angelina Doukaina
5 çocuk
26 Şubat 1266
Benevento Savaşı
34 yaşında
(Savaş alanında öldü)

Manfredo yeğeni olan II. Conrad ("Conradin") 1254'de yetişkin olmadan Sicilya Krallığı tahtına çıkarıldığı zaman, yeğenine naiplik yapmıştır. Fakat 1258'de kendi başına Sicilya Krallığı tahtına geçmiştir ve Sicilya Krallığı'nın Hohenstaufen Hanedanı'na ait olduğu hakkı için mücadele etmiştir. Buna neden Papa IV. Innocentius'un 1254'de Sicilya Krallığı'nın Papa hakimiyetinde olduğunu iddia etmesi ve krallığı önce İngiltere Kralı III. Henry ve oğlu Edmund Cruikshank'a vermek istemesidir; ama İngilizler bu krallığı ele geçirme imkanı bulamamışlardır. 1262'de ise yeni Papa IV. Urban daha önceki papalık kararlarını değiştirerek Sicilya Krallığı'nı Fransa Kralı X. Louis'nin kardeşi olan Anju'lu Carlo'yi getirmeye karar verdi. Anju'lu Carlo 26 Şubat 1266'de Benevento Savaşı'nda Manfredo'yu yendi ve Manfredo bu savaşta öldü. Sicilya Krallığı fiilen Anju'lu Carlo'nun eline geçti. Conradin ise Sicilya Krallığı tahtına olan meşru hakkından vazgeçmeyip Anju'lu Carlo'ya karşı mukavemete devam etti. Fakat Conradın Anju'lu Carlo'ya karşı 23 Ağustos 1268'de yaptığı "Tagliacozzo Muharebesi"'ni kaybetti ve savaştan kaçtıktan sonra yakalanıp 29 Ekim 1268'de bir yargılamadan sonra idam edildi. Böylece Sicilya Krallığı üzerinde Hohenstaufen Hanedanı hükümü sona erip Capet Anju Hanedanı hükümdarlığı başladı.

Capet Anju Hanedanı: (1266–1282)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim ve Hüküm Dönemi Resim Doğum yılı ve
Babası ve annesi
Evlilikler Ölüm
Anjoulu Carlo (Charles d'Anjou ya da Napolili I. Charles)
( 1266–1282 )
I. Carlo 21 Mart 1226
Fransa Kralı VIII. Louis ile Kastilyalı Blance'nin en küçük oğlu
*1246 Provans'lı Beatrice
7 çocuk
* 1268 Burgundi'li Margaret
1 çocuk
7 Ocak 1285
Foggia
Yaş 58

1282de Manfredo'in damadi "Barcelona Hanedani" uyesi Aragon'lu I. Peter Sicilya'yi Sicilya Vesperleri savasindan sonra I. Carlo'yu yenerek eline gecirdi ve kendini Sicilya Kralligi tahtina gecirdi. Bundan sonra devletin ismi yine Sicilya Kralligi olaya devam etmesine ragmen, devletin ana topraklari ve baskenti Italya yarimadasi uzerinde bulunmustur. "Sicilya Kralligi" devletinin baskenti Napoli olmustur ve bu nedenle devletin resmi ismi "Sicilya Kralligi" olagelmekle beraber gayriresmi olarak devlet "Napoli Kralligi" olarak anilmaya baslanmistir. Boylece "iki Sicilya" ortaya cikmis ve cok kerre Sicilya adasinda bulunan devlet, her iki devletin arasindaki yapilan anlasmaya gore, "Denizfeneri otesindeki Sicilya" veya "Trinacria" olarak anilmaya baslanmistir.

Aragon'lu Sicilya Kralları - Trinacria : (1282–1409)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim ve Hüküm Dönemi Resim Doğum yılı ve
Babası ve annesi
Evlilikler Ölüm
I. Pedro "Büyük"
(1282–1285)
I. Pedro 1240
Valencia
I. James (Aragon) ve Macaristan'lı Yolanda'nın oğlu
* 1262 Sicilya'lı Constantia
6 çocuk
2 Kasım 1285
Vilafranca del Penedès
Yaş 45
I. Jaime "Adil"
(1285–1296)
I. Jaime 10 Ağustos 1267
Valencia
I. Pedro ve Sicilya'lı Constantia'nın oğlu
*1291 Brotenya Düşesi Kastil'li Isabella
Çocuksuz
* 1295 Anju'lu Blanche
10 çocuk
* 1315 Marie de Lusignan
Çocuksuz
* 1322 Elisenda de Montcada
Çocuksuz
5 Kasım 1327
Barcelona
Yaş 60
II. Frederico
(1296–1336)
Aragon 13 Aralık 1272
Barcelona
I. Pedro ve Sicilya'lı Constantia'nın oğlu
* 1302 Anju'lu Eleanor of Anjou
9 çocuk
25 Haziran 1337
Palermo
Yaş 65
Sicilya'lı II. Pedro
(1337–1342)
Aragon Temmuz 1305
Sicilya'lı II. Frederico ve Anju'lu Eleanor'un oğlu
* 1322 Carinthia'lı Elisabet
9 çocuk
15 Ağustos 1342
Calascibetta
Yaş 37
Sicilya'lı I. Luigi
(1342–1355)
Aragon 1337
Catania
Sicilya'lı II. Pedro ve Carinthia'lı Elisabet'in oğlu
Hiç evlenmedi 16 Ekim 1355
Acı Castello
Yaş 18
Sicilya'lı III. Frederico "Saf"
(1355–1377)
Aragon 1 Eylül 1341
Catania
Sicilya'lı Pedro ve Carınthia'lı Elisabet'in oğlu
*1361 Aragon'lu Constanca
1 çocuk

* 1372 Balzo'lu Antonia
Çocuksuz
27 Ocak 1377
Messina
Yaş 36
Sicilya'lı I. Mary
(1377–1401)
(Ortak hüküm)
I. Mary 1367
Catania
III. Frederico ve Aragon'lu Constanca'nın kızı
*1390 Sicilya'lı I. Martin
Çocuksuz
25 Mayıs 1402
Lentini
Yaş 35
Sicilya'lı I. Martin "Genç"
(1395–1409)
(Ortak hüküm)
Aragon 1374
Aragon'lu I. Martin ve Maria de Luna'nın oğlu
* 1390 Sicilya'lı Mary
Çocuksuz
25 Temmuz 1409
Cagliarı
Yaş 35

I. Martin çocuksuz ve varissiz öldü. Sicilya Krallığı babasına geçti ve o da bu krallığı Aragon Krallığı ile birleştirip doğrudan doğruya idareye başladı.

Doğrudan Doğruya Aragon Hükümdarlığı : (1409–1516)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim ve Hüküm Dönemi Resim Doğum yılı ve
Babası ve annesi
Evlilikler Ölüm
Aragon'lu II. Martin "Yaşlı"
(1409–1410)
II. Martin 1356
Girona
Aragon'lu IV. Peter ve Sicilya'li Eleanor' un oğlu
* 1372 Maria de Luna
4 çocuk
*1409 Aragon-Prades'li Margarita
Çocuksuz
31 Mayıs 1410
Barcelona
Yaş 54
Aragon'lu I. Ferdinando "Dürüst"
(1412–1416)
I. Ferdinando 27 Kasım 1380
Medina del Campo
Kastil'li I. Juan ve Aragon'lu Eleanor'un oğlu
* 1394 Alburquerque'li Eleanor
8 çocuk
2 Nisan 1416
Igualada
Yaş 36
I. Alfonso "Muhteşem"
(1416–1458)
Alfonso 1396
Medina del Campo
Aragon'lu I. Ferdinando ve Alburquerque'li Eleanor'un oğlu
* 1415 Kastil'li Maria
Çocuksuz
27 Haziran 1458
Napoli
Yaş 52
II. Juan "Büyük"
( 1458–1479 )
II. Juan 29 Haziran 1397
Medina del Campo
Aragon'lu I. Ferdinando ve Alburquerque'li Eleanor'un oğlu
* 1419 Navarre'lı I. Blanche
4 çocuk
*`479 Juana Enríquez
2 çocuk
20 Ocak 1479
Barcelona
Yaş 81
II. Ferdinando "Katolik"
(1479–1516)
II. Ferdinando 10 Mart 1452
Aragon'lu II. Juan ve Juana Enriquez'in oğlu
* 1469 Kastil'li Isabella
5 çocuk
*1505 Foix'li Germaine
Çocuksuz
23 Ocak 1516
Madrigalejo
Yaş 54
Kastil'li I. Johanna "Deli"
(1516–1555)
Johanna 6 Kasım 1479
Aragon'lu II. Ferdinando ve Kastil'li İsabella'nın kızı
* 1496 Burgundi'li IV. Filippo
6 çocuk
12 Nisan 1555
Madrigalejo
Yaş 75

Doğrudan Doğruya İspanyol Hükümdarlığı : (1516–1713)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim ve Hüküm Dönemi Resim Doğum yılı ve
Babası ve annesi
Evlilikler Ölüm
II Carlos
(1516–1554)
II. Carlos 24 Subat 1500
Ghent
Kastil'li I. Felipe ve Kastil'li Joanna'nin oğlu
* 1558 Portekiz'li İsabella
3 cocuk
21 Eylul 1558
Yuste
Yas 58
I. Felipe
(1554–1598)
I. Felipe 21 Mayıs 1527
Valladolid
[[V. Carlos (Kutsal Roma İmparatoru)|II. Carlos] ve Portekiz'li İsabella'nin oğlu
* 1543 Portekiz'li Maria
1 çocuk

* 1544 İngiltere'li I. Mary
Çocuksuz

* 1559 Valois'li Elisabet
2 çocuk
* 1570 Avusturya'lı Anna
5 çocuk
13 Eylul 1598
Madrid
Yas 71
II. Felipe
(1598–1621)
II. Felipe 14 Nisan 1578
Madrid
I. Felipe ve Avusturya'li Anna'nin oglu
* 1599 Avusturya'lı Margaret
5 cocuk
31 Mart 1621
Madrid
Yas 42
III. Felipe
(1621–1665)
III. Felipe 8 Nisan 1605
Valladolid
II. Felipe ve Avusturya'lı Margaret'in oğlu
* 1615 Elisabet Bourbon
7 çocuk
* 1649 Avusturya'lı Mariana
5 çocuk
17 Eylül 1665
Madrid
Yaş 60
III. Carlo
(1665–1700)
III. Carlo 6 Kasim 1661
Madrid
III. Felipe ve Avusturya'lı Mariana 'nın oğlu
*1679 Orleans'lı Marie Louise
Çocuksuz
*1690 Neuburg'lu Maria Anna
Çocuksuz>
1 Kasım 1700
Madrid
Yaş 38
V. Felipe
(1700–1713)
V. Felipe 19 Aralık 1683
Versailles
Fransa Velahtı Louis (1661-1711) ve Baverya'lı Maria Anna'nin oğlu
* 1701 Savoya'lı Maria Luisa
4 cocuk
* 1714 Parma'lı Elisabet
7 çocuk
9 Temmuz 1746
Madrid
Yaş 62

İspanyol Veraset Savaşı sonunda Utrecht Antlaşması ile Sicilya Krallığı Savoys Dükalığı idaresine baglanmistir.

Savoya Hanedanı : (1713–1720)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim ve Hüküm Dönemi Resim Doğum yılı ve
Babası ve annesi
Evlilikler Ölüm
II. Vittorio Amadeus
(1713–1720)
II. Vittorio Amadeus 14 Mayıs 1666
Turin
Savoya Dükü II. Calo Emmanuele ve Marie Jeanne Baptiste de Savoie-Nemours'un oğlu
* 1684 Orleans'lı Anne Marie
6 çocuk
31 Ekim 1732
Moncalieri
Yaş 66

Dörtlü İttifak Savaşı sırasında 1718de İspanya, Sicilya Krallığı'nı fethedip eline geçirmiştir. 1720 Lahey Anlaşması ile Savoya Dükü bu devleti doğrudan doğruya Avusturya idaresine bağlamıştır.

Doğrudan Doğruya Avusturya Hükümdarlığı : (1720–1735)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim ve Hüküm Dönemi Resim Doğum yılı ve
Babası ve annesi
Evlilikler Ölüm
IV. Carlos
(1720–1735)
IV. Charles 1 Ekim 1685
Viyana
I. Leopold (Kutsal Roma Imparatoru) ve Pfalz-Neuburg'lu Eleonore-Magdalena'nin oglu
* 1708 Brunswick-Wolfenbüttel'li Elisabet
4 cocuk
20 Ekim 1740
Vienna
Yas 55

Polonya Veraset Savasinda Sicilya Kralligi Ispanya tarafindan fetihle ele gecirilmis ve Napoli Kralligi ile birlikte Ispanya Kralligi Krali'nin ikinci velihati hukumdar olarak tayin edilmistir.

Bourbon Hanedanı : (1735–1816)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim ve Hüküm Dönemi Resim Doğum yılı ve
Babası ve annesi
Evlilikler Ölüm
İspanya'lı V. Carlos
(1735–1759)
V. Carlos 20 Ocak 1716
Madrid
İspanya'lı IV. Filipe ve Parma'li Elizabet'in oglu
*1738 Saksonya'lı Maria Amalia
13 çocuk
14 Aralık 1788
Madrid
Yaş 72
III. Ferdinando
(1759–1816)
III. Ferdinando 12 Ocak 1751
Napoli
İspanya'lı V. Carlos ve Saksonya'lı Maria Amalia'nın oğlu
*1768 Avusturya'lı Marie Caroline
17 çocuk
* 1814 Florida'lı Lucia Migliaccio
Çocuksuz
4 Ocak 1825
Napoli
Yaş 73

1816da Napoli Krallığı ve Siciya Krallığı resmen tek devlet olarak birleştirilerek Sicilyateyn Krallığı kurulmuştur.


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]