I. Vladimir (Kiev büyük knezi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(I. Vladimir (Kiev Büyük Knezi) sayfasından yönlendirildi)
I. Vladimir
Vladimir'in Dinyeper Nehri'ne bakan heykeli, Kiev
Kiev büyük knezi
Hüküm süresi11 Haziran 980 - 15 Temmuz 1015
Doğumy. 958
Pskov
Ölüm15 Temmuz 1015 (yaklaşık 57 yaşında)
Kiev
HanedanRurik
BabasıI. Svyatoslav
AnnesiMalusha

I. Vladimir (Ukraynaca: Володимир Святославич Svyatov Vladimir Eski Rusça: Володимеръ Святославичь Volodimer Svyatoslavich ya da Vladimir Veliki) (yaklaşık 958, Kiev - 15 Temmuz 1015, Berestova, Kiev), Hristiyanlığı benimseyen ilk Kiev büyük prensidir. 980 yılından 1015 yılına kadar Kiev Büyük Prensi olan I. Vladimir, Kiev ve Novgorod topraklarını tek bir devlet altında birleştirmiştir. Yirminci yüzyılda Ukrayna'nın amblemi haline gelen "trident" kişisel işaretini kullandı.

Ukrayna'nın ulusal kahramanı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Prens Vladimir'in doğum tarihi bilinmiyor. Farklı zamanlarda bilim adamları, 942 ve 970 yıl arasında farklı versiyonlar ortaya koydu.

Prens Svyatoslav'ın 972'de ölümünden sonra, prenslik oğulları arasında üç parçaya bölündü. Kiev meşru oğlu Yaropolk tarafından yönetildi. 976 sonbaharında, Volodymyr ve Sviatoslav'un oğulları arasında, Kiev vivodu Sveneld tarafından yetiştirilen bir iç savaş patlak verdi. Voivode oğlu Lut, Oleg'in hizmetçileri tarafından öldürüldü ve Prens Yaropolk'ü kardeşine karşı savaşa davet etti. Dövüş sırasında Oleg askerleri tarafından öldürüldü, atı atıldı.

Vareg Muhafızları yardımıyla iktidara gelen Vladimir, çıkarları için putperest bir tanrı panteonunu tanıttı. Ancak biraz sonra Vladimir, devleti ve prestijini güçlendirmek için yeni bir inanca ihtiyaç duyulduğuna ikna oldu. Kiev devleti, dönemin en zengin, en güçlü ve en etkili hali olan Bizans ile en yakın ilişkileri sürdürdü. Böylece Hıristiyanlığı kabul etmeye ve tüm insanlarını vaftiz etmeye karar verdi. 988'deki vaftizinden sonra, Hıristiyanlık Kiev Rus devlet dini haline geldi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]