Hripsime Canpoladyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hripsime Canpoladyan
Doğum26 Ağustos 1918
Ermenistan
Ölüm1 Eylül 2004 (86 yaşında)
St Petersburg, Rusya
Defin yeriSmolensk Mezarlığı
VatandaşlıkErmenistan
Mezun olduğu okul(lar)Erivan Devlet Üniversitesi
MeslekArkeolog
EvlilikBoris Piotrovski
Çocuk(lar)Mihail Piotrovski

Hripsime Canpoladyan (ErmeniceՀռիփսիմե Ջանփոլադյան, RusçaРипсимэ Микаэловна Джанполадян-Пиотровская), Ermeni arkeolog ve kitabeci.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Canpoladyan, 1918'de Tiflis yolunda, ailesi Ermeni Kırımı'ndan kaçarken doğdu.[1] Ebeveynleri, Michael ve Iranianak'tı.[2] Ailesi zengindi ve paraları Nahçıvan tuz madenlerinden geliyordu.

Ermenistan'da Sovyet iktidarı kurulduktan sonra aile Erivan'a taşındı. Canpoladyan, okulu bitirdikten sonra Erivan Devlet Üniversitesi'nde arkeoloji okumayı seçti.[3] 1940'ta mezun olduktan sonra[4] Teişebaini kale şehrinin Karmir-Blur tepesinde kazılara katıldı. Bu kazılar sırasında gelecekteki kocası Boris Piotrovski ile tanıştı. Canpoladyan, Piotrovski'nin uzmanlığı haline gelen bir kültür olan Urartu savaş tanrısına ait bir heykelciği kazmıştı. 1944'te Erivan'da evlendiler ve oğulları Mihail Piotrovski orada doğdu.[3]

Uzun bir hastalıktan sonra, Canpoladyan 2004 yılında öldü ve Smolensk Mezarlığı'nda kocasının yanına gömüldü.[5]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Canpoladyan, 1948 yılında “Mkhitar Gosh ve Nor Getik Manastırı” başlıklı arkeoloji doktorası ile mezun olmuştur. Epigrafiye olan bu ilgi devam etti; 1977'de o ve Suren Avagyan yeni bir Ermenice yazıt kataloğu yayınladılar.[6]

Divin kazıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Canpoladyan'ın 1951 Divin Kazıları üzerindeki çalışması, buranın Orta Çağ cam üretimi için önemli bir merkez olduğunu gösterdi. Bu çalışma, özellikle Orta Doğu ile ticarete odaklanarak, dokuzuncu yüzyıldan on üçüncü yüzyıla kadar Divin'deki cam endüstrisinin bir keşfi haline geldi.[7] Ermeni zanaatkarların Suriye cam eşyalarını kopyaladıklarını gösterebildi.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ruben Angaladian". www.bvahan.com. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  2. ^ "Михаил Пиотровский - историю жизни читать тут". AURORA PRIZE (Rusça). 9 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  3. ^ a b "Скончалась Рипсимэ Джанполадян-Пиотровская". www.museum.ru. 18 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  4. ^ "Hripsime Canpoladyan's 100th Birthday" (PDF). Historical-Philological Magazine. [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "ПИОТРОВСКИЙ Борис Борисович (1908-1990)". funeral-spb.narod.ru. 2 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  6. ^ Ավագյան, Սուրեն Արտեմի; Ջանփոլադյան, Հռիփսիմե Միքայելի; Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ ՀՍՍՀ ԳԱ, (Ed.) (1977). Դիվան հայ վիմագրության ։: Պր. 6-րդ ։ Իջևանի շրջան. Երևան ։: ՀՍՍՀ ԳԱ հրատ. 
  7. ^ Ջանփոլադյան, Հռիփսիմե Միքայելի (1974). Առաքելյան, Բաբկեն Նիկոլայի (Ed.). Դվինի միջնադարյան ապակին IX-XIII դդ. =: Средневековое стекло Двина IX-XIII вв. Հայաստանի հնագիտական հուշարձանները № 7. ՀՍՍՀ ԳԱԱ. Երևան: ՀՍՍՀ ԳԱ հրատարակչություն. 
  8. ^ ""Двор у нас был чудесный": Михаил Пиотровский о детстве в Ереване". Армянский музей Москвы и культуры наций (Rusça). 5 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020.