Grand Theft Auto: Vice City

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grand Theft Auto: Vice City
GeliştiriciRockstar North Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıRockstar Games
YapımcılarRockstar North
Rockstar Vienna
TasarımcıAaron Garbut
SeriGrand Theft Auto
MotorRenderWare
Platformlar
Çıkış
27 Ekim, 2002
  • PlayStation 2
    • KA: 29 Ekim 2002
    • AVR: 8 Kasım 2002
    • AU: 8 Kasım 2002
    • JP: 20 Mayıs 2004

    Microsoft Windows

    • KA: 1 Mayıs 2003
    • AVR: 5 Mayıs 2003
    • AU: 6 Ocak 2006
    • JP: 25 Eylül 2003

    Microsoft Xbox

    • KA: 31 Ekim 2003
    • AU: 2 Ocak 2004
    • AVR: 2 Ocak 2004
    • JP: 29 Temmuz 2004
TürAksiyon-macera oyunu
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Grand Theft Auto: Vice City, Rockstar North tarafından geliştirilen ve Rockstar Games tarafından yayımlanan, 2002 tarihli aksiyon-macera temalı video oyunu. 2001 yılında çıkan Grand Theft Auto III'ten bu yana, Grand Theft Auto serisinin giriş oyunlarından biri oldu. 1986 yıllarında geçen oyun hikâyesi, Miami'yi baz alarak tasarlanmış Vice City'de, Tony Montana'dan esinlenilerek tasarlanmış, İtalyan bir mafya üyesi olan Tommy Vercetti'yi ve yaşadığı macerayı anlatmaktadır.[1]

Oyun PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360, PC, iOS ve Android sistemlerini desteklemektedir. PlayStation 2 konsolları için Kuzey Amerika'da 29 Ekim 2002, Avrupa ve Avustralya'da ise 8 Kasım 2002'de satışa sunuldu. Oyunun Windows sürümü Kuzey Amerika'da 1 Mayıs 2003, Avrupa'da ise 5 Mayıs 2003'te satışa sunuldu.

Oyun, üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanmaktadır. Açık dünya tasarımı, oyuncunun iki ana adadan oluşan Vice City'de özgürce dolaşmasını sağlar. Oyunun konusu ise gerçek dünyadada, Miami'deki Kübalılar, Haitililer, motorcu çeteleri, 1980'lerdeki crack salgını, Miami'nin uyuşturucu pazarlayıcısı aileleri ve glam metalin egemenliği gibi Miami'deki birçok gerçek dünya insanı ve olayına dayanmaktadır. Oyun ayrıca Scarface ve Miami Vice dahil olmak üzere dönemin film dünyasından da etkilendi. Geliştirme çalışmalarının birçoğu ilham, ve zaman dilimine uyacak şekilde oyun dünyasını oluşturdu; geliştirme ekibi dünyayı yaratırken Miami'de kapsamlı saha araştırması yaptı. Vice City, yayımlandıktan sonra özellikle müziğine, oynanışına ve açık dünya tasarımına yönelik övgülerle beğeni topladı. Aynı zamanda şiddet ve ırksal grupların tasviri konusunda da tartışmalara yol açarak davaları ve protestoları ateşledi. Sonuç olarak Vice City 2002'de, 17,5 milyondan fazla satarak en çok satan video oyunu oldu.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalyan kökenli mafya elemanı Tommy Vercetti
Libery City'in en büyük mafya babalarından İtalyan kökenli Sonny Forelli

Giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonny Forelli, Liberty City'de bulunan en büyük üç mafya ailesinden birinin reisidir. Tommy Vercetti Sonny ile beraber büyümüş ve yıllar içerisinde dost olmuş mafya adamıdır. Sonny, organizasyonda Tommy'e üst düzey bir mevkî sağlamış ve Tommy ise bu iyiliklerinden ötürü aileye hep çok sadık kalmıştır.

1971 yılında Sonny, Tommy'i öldürmeye karar verir, çünkü kendi gücü önünde onu bir engel olarak görmektedir. Tommy'nin aileye bu kadar sadık olması, ailedeki diğer üyeler tarafından ön plana çıkarılmasını sağlamıştır. Bunun farkına varan Sonny, Tommy'i hem ortadan kaldırmak hem de "boka saran iş" olarak tanımlayıp tüm gözleri üzerinden atmak ister. Tommy'e işleri için tehdit oluşturacak bir adamı öldürmesini ister. Adam Harwood taraflarındadır. Tommy işi kabul eder ve yola koyulur. Ancak bilmediği, öldürmeye gittiği adam Tommy'nin gelişinden haberdardır. Tuzağa düşen Tommy, çatışmaya girerek Liberty City'nin en büyük mafya hesaplaşması olarak gözüken ve kendisine "Harwood Kasabı" lakabının takılmasını sağlayan, bir kişi öldürmeye gidip, on beş kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara sebep olur. Kaçmaya çalışırken, polisler tarafından yakalanır ve 15 yıl hapse mahkum edilir.

Tommy, tuzağa düşmesinin sebebinin Sonny olduğundan kuşkulanır, ancak harekete geçmez. Hapisanede olduğu dönemde, Sonny rakip ailelerin tüm üyelerini teker teker öldürmeye başlamış ve aileyi güçlendirmiştir. Bunun haberini alan Tommy, Sonny'nin ona tuzak kurduğuna ikna olur ancak eline kanıt gerekmektedir.

Yıllar içerisinde Sonny, aile işlerine o kadar çok batmıştır ki Tommy'nin varlığını unutur. Tommy ise içerde olduğu süre boyunca başını eğik tutarak, hayatta kalmış ve bir yandan da olayla ilgili bilgi edinmeye çalışmıştır. Yıllar geçtikten sonra Sonny uyuşturucu işine girmek ister, çünkü her ırktan, memleketten adamın bu işe girdiğini ve kazandığını emindir. Uyuşturucu işi için Vice City biçilmiş kaftandır. Diğer ailelerden önce davranıp, Vice City'de iş bağlarsa, sektöre hakim olup diğer ailelerin sonunu getirebileceğini düşünür.

Tüm bunlar olurken, Tommy'nin hapisten çıkacağı haberi gelir. Sonny, Tommy'nin Libert City'de yaptığı katliamın hala konuşulduğunu ve Tommy'nin sokaklarda tekrar gözükmesinin hem işler için hem de aile içinde sorunlara yol açacağını düşünür. Ayrıca Vice City'deki işleri için sadık birine ihtiyacı vardır. Bu nedenle Tommy'i Vice City'e göndererek anlaşmayı yapmasını söyler.

Sonny'den aldığı ilk görevde, kimliği belirsiz kişiler tarafından, buluşma yeri olan limana baskın yapılır. Tommy, o baskından, şans eseri kurşunların hedefi olmadan kurtulur. Sonny, milyonlarca dolar parasını ve uyuşturucu ürünlerini, baskında kaybettiği için çok öfkelenir. Öfkeli Sonny, Tommy'e, parayı ve ürünü çalan hırsızları bulması ve tekrar geri getirmesi için görev verir. İşte tam bu görevden sonra Tommy'nin Vice City macerası tam anlamıyla başlamış olur.

Gelişme[değiştir | kaynağı değiştir]

Tommy ilk olarak Albay Cortez'in partisine katılarak şehrin birçok ileri gelenlerini tanıma fırsatı bulur. Aynı zamanda Tommy, Albay Cortez'in birçok işini yaparak yardımda bulunur. Albay ise bu yardımlar karşılığında Tommy'e bir tekne hediye eder. Öte yandan Tommy, uyuşturucu ticareti sırasında kardeşini kaybetmiş olan Lance Vance ile tanışır. Tommy ile Lance, partiye katılan ve şehrin önemli mafya babalarından biri olan Diaz için çalışmaya başlar. Zamanla limanda yapılan baskının failinin Diaz olduğu ortaya çıkınca Tommy ve Lance, Diaz'ın mekanını basarak Diaz'ı öldürür ve malikaneyi ele geçirir. Bu olaydan sonra Tommy, şehirdeki itibarını iyice büyütmeye başlar. Öyle ki kendisine haraç vermeyen mağazaların gözünü korkutarak iktidarlığını pekiştirir.

Tommy, şehrin batısında Haititiler ile savaş halinde bulunan Kübalıların lideri Umberto Robino ile karşılaşır. Tommy'nin sağlam adam olduğunu fark eden Robino onla işbirliği yapmak ister. Tommy, Umberto'nun tuhaf kişiliğine rağmen istifini bozmayarak ona bazı konularda yardımcı olur. Lakin Kübalılar ile birlikte Haitililerin bir fabrikasını havaya uçurması, Haitililerin Vercetti iktidarlığına kalıcı savaş açmasına sebep olur. Aynı zamanda bu bölgelerde bulunan bir taksi durağı ile dondurmacı dükkânı satın alarak servetini yükseltir. İleriki zamanlarda ise şehrin kuzeyindeki film stüdyosunu ve Malibu kulübünü de satın alarak buradan yüklü miktarda para kaldırır. En son Malibu Kulübünü de satın alarak burada kurduğu dört kişilik bir ekip ile bir bankayı soyar ve bu soygundan istediğini elde eder. Bütün bu olaylar Tommy Vercetti'yi, Vice City'nin en saygın ve itibarlı adamlarından biri yapar.

Sonny, uzun bir zaman geçmesine rağmen halen parasını alamadığı için sürekli Tommy'e telefon açarak baskı kurmaya çalışır. Tommy'nin bu denli büyümesinden pek hoşlanmayan Sonny, borcunun kapanması için Tommy'nin işlerinden pay almak ister. Sonny, adamlarını tahsilat için Vice City'ye gönderir.Sonny'nin adamları,Tommy için manevi değeri çok büyük olan matbaasını basarak çalışanını yaralar. Bu olaydan sonra küplere binen Tommy hepsini öldürür. Bunun üzerine Sonny, Tommy'nin partneri Lance'e yaklaşır ve ikisi anlaşmaya varırlar. Sonny, Vice City'e gelerek Tommy'ye ziyarette bulunur. Tommy sahte paralar ile Sonny'e olan borcunu ödemeyi planlanmaktadır. Tommy, Sonny ve adamlarını malikanesinin kapısında karşılar. Aralarında geçen kısa konuşmadan sonra Tommy, Sonny‘ye sahte para vermeye kalkışır. Bunu bilen Lance, Sonny'yi uyarır ve Tommy işte o zaman kendisini tuzağa düşüren kişinin Sonny olduğuna emin olur. Sonny kendisini aldatmaya çalıştığı için Tommy'nin konağına adamları ile saldırır. Konakta büyük bir çatışma çıkar. Tommy, hem Lance'i hem de Sonny'i öldürür. Bu olayda birçok üyesini kaybeden Forelli ailesi çöküş dönemine girer. Bu da Sindacco ailesi gibi mafya aileleri için olumlu bir gelişme olmuştur.

Sonuç[değiştir | kaynağı değiştir]

Vercetti, Vice City'deki en güçlü ve zengin suç lideri olur. Lance Vance ve Sonny Forelli öldü; ve Forelli ailesi çöküş dönemine girdi. Daha sonraki yıllarda Tommy'nin gücünün ve saltanatının ne kadar sürdüğü Rockstar Games tarafından senaryosu yazılmadığı için tam olarak bilinmemektedir. Ancak 1992'ye kadar yaşadığı Ken Rosenberg'in (Grand Theft Auto: San Andreas The Introduction videosunun bir sahnesi) Las Venturas'taki bir rehabilitasyon kliniğinden Tommy'e çağrı atması geleceğe dair bir ipucu olarak gösterilebilir. Rosenberg'ün telefonlarına Tommy'nin cevap vermemesi ve adamlarından birinin Rosenberg'ü geri çevirmesi, Tommy ile Ken arasındaki ilişkinin bittiğini vurgular.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Vice City radyo istasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Game Chronicles - Grand Theft Auto: Scarface". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]