Grandük Georg Mihailoviç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grandük Georg Mihailoviç Romanov
Romanov Hanedanı'nın Veliahtı
Önce gelenGrandüşes Mariya Vladimirovna Romanova
Doğum13 Mart 1981 (43 yaşında)
Madrid, İspanya
Eş(ler)iVictoria Romanovna Bettarini (2021-)
Çocuk(lar)ıAlexander Georgievich Romanov
HanedanRomanov Hanedanı
BabasıPrusya Prensi Franz Wilhelm
AnnesiGrandüşes Mariya Vladimirovna Romanova
DiniRus Ortodoks

Grandük Georg Mihailoviç Romanov (Rusça : Гео́ргий Миха́йлович Рома́нов; D. 13 Mart 1981, Madrid, İspanya), anne tarafından Romanov Hanedanlığın'dan geliyor ve monarşistlerin (Kirillovitler) bir kısmı tarafından Rus İmparatorluk Evi'nin liderliğinin varisi olarak tanınıyor. Mariya Romanova ve Prusya Prensi Franz Wilhelm'in tek çocuğu (Ortodokslukta - Mikhail Pavlovich)

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

George, 13 Mayıs 1981 yılında Madrid'de doğdu, Rusya Büyük Düşesi Maria Vladimirovna'nın (Rusya Büyük Dükü Vladimir Cyrillovich'in kızı ve varisi) ve kocası Prusya Prensi Franz Wilhelm'in (o dönemde Büyük unvanı vardı) oğlu olarak dünyaya geldi. Dük Michael Pavlovich, Prusya Prensi Karl Franz ve Schönaich-Carolath Prensesi Henriette'in oğlu).

Adını anne tarafından büyük büyükbabası Prens Georgy Alexandrovich Bagration-Mukhrani'nin onuruna aldı. George, 6 Mayıs 1981'de Madrid'de vaftiz edildi; vaftiz babası Yunanistan Kralı II. Konstantin'dir. Vaftiz töreninde ayrıca İspanya Kralı Juan Carlos ve Kraliçe Sofia ile Bulgaristan Kralı II. Simeon ve Kraliçe Margarita da hazır bulundu. George Mihayloviç'in Rus Büyük Dükü olarak tanınacağının duyurulması, o zamanki Romanov Aile Birliği başkanı Prens Vasili Aleksandroviç'in yazılı olarak yanıt vermesine neden oldu: "Romanov Aile Derneği, Prusya Kraliyet Evi'ndeki neşeli olayın bu vesileyle gerçekleştiğini beyan eder." yeni doğan prens ne Rus İmparatorluk Evi'nin ne de Romanov ailesinin bir üyesi olmadığı için Romanov Aile Birliği'ni ilgilendirmiyor".  Bu yanıt, Büyük Dük Vladimir tarafından, Pauline yasalarına göre kızını halefi olarak seçtiğini ve kız ile Prusya Prensi Franz Wilhelm arasındaki evliliğin hanedan olarak kabul edildiği için göz ardı edildi. Düğünlerinden önce Büyük Dük ve ilk kuzeni, o zamanki Hohenzollern Hanesi Başkanı Prusya Prensi Louis Ferdinand, bu evlilikten doğan her çocuğun Romanov olarak yetiştirilmesi konusunda bir hanedan anlaşması yapmışlardı. Bu nedenle George, her iki hanedandan (Romanov ve Hohenzollern) hanedan olarak kabul edilir,  çünkü babası Prusya kraliyet unvanından hiçbir zaman vazgeçmemiştir.

Ayrıldıktan sonra Rus unvanını kullanmayı bırakan babası, oğlu için "Alman pasaportu burada, her zaman yanımda taşıyorum. Prusya Prensi George olduğu yazıyor" dedi. [ kaynak belirtilmeli ]

George, İspanya'ya taşınmadan önce hayatının ilk yıllarını Fransa'da geçirdi. Kendisi ve annesi, anneannesi ile birlikte, babası Sumner Moore Kirby'den önemli bir servet miras alan teyzesi Helen Kirby'nin evinde yaşıyorlardı.

Rusya'yı ilk kez 1992 yılında, büyükbabası Vladimir Kirillovich'in cenaze töreni için tüm ailenin gelmesiyle ziyaret etti. 9 Nisan 1998'de Kutsal Topraklara yapılan hac ziyareti sırasında Rus İmparatorluğu'nun Temel Kanunları tarafından belirlenen hanedan yeminini etti. Tören Kudüs'te, Kudüs Patriği Diodorus'un yemin ettiği Patriklik Konutu'nun Taht Salonu'nda gerçekleşti.

Eğitimi ve Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

George, Madrid'deki Runnymede College'de, Oxford'daki D'Overbroeck's College'de ve yine Oxford'daki St Benet's Hall'da eğitim gördü. [ kaynak belirtilmeli ]

Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda çalıştı ve burada eski Avrupa Ulaştırma ve Enerji Komiseri Loyola de Palacio'nun asistanı oldu . Daha sonra Lüksemburg'a taşınarak Avrupa Komisyonu Atom Enerjisi ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nde görev yaptı. [ kaynak belirtilmeli ]

12 Aralık 2008'de, büyük bir Rus nikel madenciliği şirketi olan MMC Norilsk Nickel'in Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı.  2012 yılında Norilsk Nickel'in İsviçre'deki ana satış merkezi olan Metal Trade Overseas'ın genel müdürü olarak atandı.  2014 yılında Brüksel'de kendi şirketi Romanoff & Partners'ı kurdu.

Evliliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2021'de aile, George'un Büyük Düşes Maria'nın iznini alarak Victoria Romanovna Bettarini (D: 18 Mayıs 1982'de Roma, İtalya Doğum Adı : Rebecca Virginia Bettarini) ile evlenmek üzere nişanlandığını duyurdu.  Bettarini'nin "Sakin Majesteleri" yüklemi ile Prenses unvanına sahip olacağına ve evliliğinden Romanova soyadını kullanma hakkına sahip olacağına karar verdi. Evliliğinin morganatik bir birliktelik olduğunu söylendi. Victoria Bettarini, Rus İmparatorluk Vakfı'nın Direktörüdür. Roberto Amedeo Simeone Bettarini (D: 5 Mayıs 1947, Taranto, İtalya), İtalyan diplomat, 2006'dan 2010'a kadar Lüksemburg'da ve 2010 ile 2013'te Brüksel'de büyükelçilik yaptı ve eşi Carla Virginia Cacciatore (D: 30 Nisan 1945, Roma, İtalya). Roberto ve Carla 13 Ağustos 1977'de Kinshasa, Zaire'de evlendi.

24 Eylül 2021'de Moskova'da resmi törenle evlendiler. Dini nikah 1 Ekim'de Saint Petersburg'daki Saint Isaac Katedrali'nde gerçekleşti.[1] Törene aralarında Bulgaristan Kralı II. Simeon ve eşi Kraliçe Margarita, Mısır Kralı II. Fuad, Katar Prensi Muhammed bin Hamad, Braganza Dükü Duarte Pio ve eşi Düşes Isabel'in de bulunduğu yaklaşık 1500 davetli katıldı. Bragançalı Prens Emanuele Filiberto, Piedmont Prensi Leka ve eşi Veliaht Prenses Elia, Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ve eşi Gauthier Destenay, Prens Louis de Bourbon ve eşi Prenses Maria Margarita de Bourbon, Aosta'nın 6. Dükü Prens Aimone ve eşi Yunanistan Prensesi Olga, Rus monarşisti ve milyarder Konstantin Malofeev, Fransız gazeteci ve sosyetik Stéphane Bern ve Sarah Fabergé yanı sıra Rus, İspanyol ve Avrupalı soyluların birçok üyesi katıldı.[2] 

Düğün etkinliklerinin ardından St. Petersburg'daki Rus Etnografya Müzesi'nde gala düğünü yemeği düzenlendi. 500 konuk arasında Arnavutluk, Afganistan, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Mısır, Fransa, Yunanistan, İtalya, Lihtenştayn, Portekiz, Prusya, Katar ve İspanya'nın kraliyet ailelerinin üyeleri vardı. Ertesi gün, George'un annesi Büyük Düşes Maria'nın ev sahipliğinde Konstantin Sarayı'nda Düğün kahvaltısı düzenlendi ve yola çıkmadan önce 700 misafir katıldı.[3] 22 Mayıs 2022'de Rusya İmparatorluk Evi, Prenses Victoria'nın sonbaharda ilk çocuklarını beklediğini duyurdu.  21 Temmuz'da Rus İmparatorluk Evi çiftin bir erkek çocuk beklediğini duyurdu.[4]

Büyük Dük ve Prenses Victoria'nın 21 Ekim 2022'de Moskova'da doğan Alexander Georgievich Romanov adında bir oğulları oldu. Rusya İmparatorluk Evi'nin başkanı Büyük Düşes Maria Vladimirovna, ilk torununun adının "Sakin Majesteleri Prens Alexander Georgievich Romanov" diye yorumladı. Prens Alexander 6 Aralık 2022'de vaftiz edildi. Prens Alexander'ın vaftiz ebeveynleri:[5]

  • Pontecorvo Hanedanlığı, Prensi Joachim Murat
  • Belosselsky-Belozersky Hanedanlığı, Prens Stephane
  • Prens Mikhail Orlov (Mısır Prensesi Fadia'nın oğlu)
  • Aosta Düşesi Prenses Olga
  • Kontes Helene Kirby y Bagration, Kontes Dvinskaya
  • Prenses Elizabeth Lopoukhina
  • Oksana Girko
  • Yulia Abrosina

Bu olay, Rus Devrimi'nden bu yana Rusya'da ilk kez Romanov Hanedanlığı'nın bir üyesinin vaftiz töreni gerçekleşti.

Soy ağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rusya'da 100 yıl aradan sonra ilk defa hanedan düğünü yapıldı". www.ntv.com.tr. 16 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2024. 
  2. ^ "Rusya'da 104 yıl sonra ilk kraliyet düğünü". CNN TÜRK. 1 Ekim 2021. 16 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2024. 
  3. ^ Tasarım, Van Web (1 Ocak 2022). "Eskiden prensesti şimdi yabancı bir ülkede kiralık dairede oturuyor | Van Haber | Van Haber | Son Dakika Van Haberleri". vanhbr.com. 16 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2024. 
  4. ^ "Russian Imperial House - 2022-07-21 An Announcement from the Russian Imperial House". imperialhouse.ru. 20 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2024. 
  5. ^ "Russian Imperial House - 2022-12-06 The Baptism of the Grandson of the Head of the Imperial House of Russia, His Serene Highness Prince Alexander Georgievich". imperialhouse.ru. 1 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2024. 
  6. ^ Kristó & Makk 1996, ss. 274, Appendices 4–5.
  7. ^ Makk 1994, s. 444.
  8. ^ Treadgold 1997, ss. 726.