Girne batığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Girne batığı

Girne batığı, Levant Denizi'nde günümüze en iyi durumda ulaşmayı başarmış antik bir batıktır. 1965 yılında Kuzey Kıbrıs kıyılarında keşfedilen batık, 1967 yılında kaldırılmış ve restore edilmiştir. Günümüzde Girne Kalesi içerisindeki müzede kargosu ile birlikte sergilenmektedir.

Gemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzunluğu 14,75 m uve genişliği 4,2 m olan geminin 64 metrekarelik bir alana sahipti. Geminin salması için Kıbrıs ya da Sisam adasında yetişen Halep çamı kullanılmıştır. Bunun dışında geminin belli bölümleri kayın ve meşe ağacından materyal olarak faydalanılmıştır. Demir atmak için kullanılan taş çapa, İstanköy'den gelmedir. Bu buluntular ışığında geminin Suriye ile On İki Ada arasında kullanılmış olabileceği ve anadolu kıyıları boyunca yelken açtığı düşünülmektedir..

Batığa ait amforalar, Girne Batık Müzesi

Batık içerisinde bulunan MÖ 316 - 294 tarihli sikkeler geminin MÖ 300 yılı civarında battığını düşündürmektedir. Sikkeler dışında toplam 400 adet Rodos tipi şarap amforası bulunmuştur. Ayrıca gemi kargosunda bulunan badem gibi bazı organik materyaller radyokarbon tarihleme yöntemi ile MÖ 212±130'a tarihlenmiştir. Öte yandan gemi gövdesinde yapılan dendromorfolojik analizler MÖ 345±90 tarihini vermektedir.

Verilen bu bilgiler ışığında geminin battığı sırada 70 ila 300 yaşında olduğu söylenebilir. Batık ile birlikte bulunan mızrak parçaları geminin bir çeşit korsan saldırısı neticesinde battığını düşündürtmektedir.

Araştırma tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Batık, 20 Kasım 1965'te sünger dalıcısı Andreas Karolou tarafından liman şehri Girne'nin 1 deniz mili uzağında keşfedilmiştir.[1]

1967 yılında çalışmaya başlayan dalgıç ve arkeologlardan oluşan 54 kişilik bir grup, Pennsylvania Üniversitesi'nde görevli arkeolog Michael Katzev yönetmenliğinde batığı kaldırmış ve restore etmiştir.

Keşfin yankıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kyrenia II

1985 yılında bilimsel bir danışman grubu ile geminin bir kopyası yapılmıştır. Kyrenia II olarak adlandırılan bu gemi deneysel arkeoloji çalışmaları için kullanılmıştır. Bu çalışmalar ile antik gemi mühendisliği anlaşılmaya çalışılmıştır.

1987 yılından itibaren 17 yıl boyunca Kyrenia II aralarında Connecticut Mystic Seaport Müzesi, New York, Nara ve Sevilla Expo 92'si ve Hamburg limanının 800üncü yıl kutlamaları dahil olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde sergilenmiştir. Gemi, bugün Kıbrıs'daki Thalassa Müzesi'nde sergilenmektedir. Kıbrıs'ın sembolü haline gelen batık, Güney Kıbrıs'ın madeni paraları üzerine de basılmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Schiff der Hoffnung"". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]