Georg Dertinger

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Georg Dertinger (25 Aralık 1902 - 21 Ocak 1968), Alman politikacıdır.

Berlin'de orta sınıf Protestan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Dertinger hukuk ve ekonomi okudu. Eğitiminin ardından gazeteci oldu ve daha sonra Magdeburger Volkszeitung ve milliyetçi Der Stahlhelm gazetesinde editör oldu. Katı sağcı felsefesi nedeniyle Stahlhelm'den ayrıldı. Sağcı milliyetçi bir parti olan Alman Ulusal Halk Partisi'ne sempati duyuyordu.

Dertinger daha sonra Şansölye Franz von Papen'in çevresindeki siyasi çevrenin bir üyesi oldu. Adolf Hitler'in iktidara gelmesinden kısa bir süre sonra, Nazi Almanyası ile Vatikan arasındaki Reichskonkordat'ın imzalanması için Hamburger Nachrichten'in temsilcisi olarak Papen'e gazeteci olarak Roma'ya kadar eşlik etti.

1934'te Dertinger Berlin'e döndü ve yabancı gazetelere haber veren bir haber ajansı olan Dienst aus Deutschland'ın yayıncısı oldu.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Dertinger, Almanya'nın Sovyet işgal bölgesinde Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) kurucularından oldu 1946'dan 1949'a kadar Doğu Almanya CDU'sunun Genel Sekreteri ve 1949'dan 1953'e kadar partinin Başkan Yardımcısıydı. Sosyalist Birlik Partisi ile resmi işbirliği çizgisini destekledi ve Aralık 1947'de görevden aldığı daha bağımsız fikirli parti başkanı Jakob Kaiser'e karşı çıktı.

Dertinger ayrıca DDR Kültür Derneği'ne (Kulturbund) katıldı ve Kültür Derneği Başkanlık Konseyi üyesiydi.

15 Ocak 1953'te Dertinger, Doğu Almanya'ya karşı zararlı faaliyetleri olduğu iddiasıyla tutuklandı.[1] ve 1954'te casusluk suçundan göstermelik bir duruşmada yargılandı, suçlu bulundu ve ağır çalışma cezasına (15 yıl) mahkûm edildi. 1964'te kendisine af çıkarıldı Ölümünden önceki yıllarda Roma Katolik St. Benno yayınevinde çalışıyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]