Genel Güvenlik Müdürlüğü (Irak)

Koordinatlar: 33°20′N 44°29′E / 33.33°K 44.48°D / 33.33; 44.48
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Genel Güvenlik Müdürlüğü
Mudiriyat al-Amn al-Amma
Genel bilgiler
Kuruluş tarihiOcak 2004
Türüİstihbarat teşkilatı
Üst kuruluşBağımsız
AdresBağdat, Irak
Yönetici(ler)
  • Mohammed Abdullah Mohammed al-Shahwani, Yönetici

Genel Güvenlik Müdürlüğü (GSD) (مديرية الامن العامة, Mudiriyat al-Amn al-Amma) bir Irak istihbarat teşkilatıdır. Bu terörist gruplar tarafından yaygın bir şiddet ikliminde ve Irak direnişinde Temmuz 2004'te düzenlenen basın toplantısında geçici Başbakanı İyad Allavi tarafından açıklandı. Kendi örgütlenmesi ile ilgili detaylar o anda açıkça değil de, Genel Güvenlik Müdürlüğü'nün belirlenen görevleri "sızma ve Irak'ın kuvvetli isyanını imha" olmuştur.

GSD en sonunda Irak Ulusal İstihbarat Servisi tarafından değiştirildi.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 Irak işgalinden sonra, Paul Bremer'ce Muhaberat dahil Saddam Hüseyin'in askeri ve güvenlik hizmetleri dağıtıldı. Irak'ta güvenlik durumunun kötüye gidişi ve işgale karşı Irak direnişinin daha güçlü ve daha şiddetli hale gelmesiyle, bir gizli servis ihtiyacı daha acil hale geldi. 2003 yılı Aralık ayında, Washington Post, İyad Allavi ve Nuri Badran, Geçici Hükûmet Konseyi ve Irak Ulusal Uzlaşı yetkililerinin iki üyesinin, CIA yardımıyla yeni bir gizli servis kurma ayrıntılarını görüşmek üzere ABD'ye uçtuğunu bildirdi. Kurum Badran başkanlığında ve Saddam'ın Muhaberat'ının birçok ajanını toplamaktaydı. Yeni örgütün temel amacı isyana karşı istihbarat oldu.

Ocak 2004'te, New York Times, yeni ajansın kurulmasının sürmekte olduğunu bildirdi. 500 ila 2,000 üye istihdam etmek ve ABD hükûmeti tarafından finanse edilmesi kararlaştırılmıştı. İbrahim el-Cenabi'nin casus teşkilatı liderliği için ana aday olduğu söylendi. Bu çabalar yeni kurumun eski Baasçı güvenlik aygıtının yeniden yapılanması için kullanılmış ve köklü bir modeli takip olabileceği endişelerini dile getirmiştir, Ahmed Çelebi'nin, CIA ile iyi bağlantıları vardı, başkaca daha önce sürgündeki Irak siyasetçileri eleştirilerini çekti ve hükûmet baskılarına maruz kaldı.

2004 yılı Mart ayında, Paul Bremer, Muhammed Abdullah Muhammed el-Shahwani başkanlığındaki Irak Ulusal İstihbarat Servisi'nin, kurulacağını açıkladı ve bu GSD'nin yerini almıştır. INIS, ABD Kongresi tarafından onaylanan Irak ödeneği dahilinde kenara ayrılan gizli fonlardan finanse edilmektedir. Üç yılda 3 milyar $ tutarında bu gizli ödeneklerin, (küçük bir ölçüde, yanı sıra Afganistan için) Irak içinde gizli CIA operasyonları için olduğu söyleniyor.[1] 1955 yılından 1984 yılına kadar Irak askeriyesinde bulunan El-Shahwani, 1990 yılında İngiltere'ye kaçtı ve INA ve CIA tarafından organize edilen 1996'daki başarısız bir darbede onun üç oğluda kaybetti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Phoenix Rising 11 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The American Prospect, 1 Ocak 2004

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]