İç Güvenlik Genel Müdürlüğü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İç Güvenlik Genel Müdürlüğü
DGSI
Direction générale de la Sécurité intérieure
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi2014
Önceki kurum
BağlılığıFransa Cumhurbaşkanlığı
Üst kuruluşFransa İçişleri Bakanlığı
Yıllık bütçe200,8 milyon Euro
Yönetici(ler)

İç Güvenlik Genel Müdürlüğü, (Fransızca: Direction générale de la Sécurité intérieure), Fransa'nın iç güvenlikten sorumlu istihbarat teşkilatı.

Öncül Kurumu[değiştir | kaynağı değiştir]

İç İstihbarat Merkez Müdürlüğü, Direction centrale du renseignement intérieur (DCRI), 13 Eylül 2007 tarihinde oluşturuldu. İçişleri Bakanı olduğu dönemde bu oluşumu destekleyen Nicolas Sarkozy'nin Fransa cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen sonrasında, 20 Haziran 2007 tarihli Fransız Bakanlar Kurulu kararı ile resmileşti. 13 Eylül 2007 tarihinde dönemin İçişleri Bakanı Michèle Alliot-Marie tarafından ilan edildi. 1 Temmuz 2008 itibarıyla kurum etkin hale getirildi.

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

François Hollande'ın Fransa cumhurbaşkanı seçilmesi sonrasında ise istihbarat teşkilatının yapısında ve görev tanımında değişikliğe gidildi. 17 Haziran 2012 tarihinde dönemin İçişleri Bakanı Manuel Valls tarafından iç istihbarat teşkilatında yapılacak kapsamlı değişiklikler ilan edildi. Bu bağlamda İç İstihbarat Merkez Müdürlüğü (Direction centrale du renseignement intérieur), İç Güvenlik Genel Müdürlüğü ('Direction générale de la Sécurité intérieure) olarak değiştirildi. 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla resmen görevine başlamıştır. DCRI'dan devralınan teşkilatın genel merkez binası Levallois-Perret, Hauts-de-Seine'dadır.

İşlevi[değiştir | kaynağı değiştir]

İç Güvenlik Genel Müdürlüğü'nin kurum yapısı genel merkez ve sekiz birimden oluşacak şekilde düzenlenmiştir. Teşkilatın temel görevleri arasında karşı istihbarat, terörizmle mücadele, bilişim suçlarıyla mücadele ve potansiyel tehdit gruplarının, teşkilatların ve sosyal oluşumların takibatı bulunmaktadır. Paris, Lille, Rennes, Metz, Bordeaux, Marsilya ve Lyon merkezli olmak üzere bölgesel merkezler bulunmaktadır.

Birim adı Müdürü
İktisadi Koruma Gilles Gray
Terörizm Michel Guerin
İstihbarat Teknolojileri Kenneth Mittman
Yıkıcı Faaliyetler Françoise Bilancini
Genel Müdürlük Thierry Matta
Destek Jean-François Lelievre
Karşı istihbarat Jean Petronille
Uluslararası İlişkiler Eric Toucas

Vikipedi ve Sansür[değiştir | kaynağı değiştir]

2013 senesinde Vikipedi ile Fransız İç Güvenlik Genel Müdürlüğü arasıdna Pierre-sur-Haute askeri radyo istasyonu maddesinin silinmesi talebiyle bir sansür krizi çıkmıştır.[1] Nisan 2013'te Fransızca Vikipedi'deki maddesinin silinmesi için Fransız İç Güvenlik Genel Müdürlüğü'nın bir Vikipedi hizmetlisine baskı yapmmasının ortaya çıkması sonrası haber büyümüş; istenilenin aksine madde çok daha fazla dikkat çekip ilgi görmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]