Genel Güvenlik Komitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Genel Güvenlik Komitesi
Comité de sûreté générale
Komite amblemi

Genel Güvenlik Komitesi Hôtel de Brionne'da sağda bulunuyor
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi2 Ekim 1792
Kapanış tarihi26 Ekim 1795
TürüParlamenter Meclis Komisyonu
BağlılığıUlusal Konvansiyon
AdresTuileries Sarayı, Paris

Genel Güvenlik Komitesi (Comité de sûreté générale), Fransız Devrimi sırasında polis teşkilatı olarak görev yapan Fransız Ulusal Konvansiyonu'nun parlamento komitesiydi. Ekim 1792'de Konvansiyonun bir komitesi olarak kurulan komite, Devrimci Cumhuriyeti iç düşmanlardan korumak için tasarlandı. Kamu Güvenliği Komitesi ile birlikte Terör Hükümdarlığını denetledi. Genel Güvenlik Komitesi, vatana ihanet ihbarlarını soruşturmakla görevli yerel polis komitelerini denetledi ve şüphelileri yargılanmak ve muhtemelen giyotinle infaz edilmek üzere Devrim Mahkemesi'ne sevk etme yetkisine sahip kurumlardan biriydi. 1794'te komite, Maximilien Robespierre'nin 9 Thermidor'da tutuklanması ve infazına dahil oldu. 4 Kasım 1795'te Ulusal Konvansiyonun sona ermesiyle birlikte Genel Güvenlik Komitesi feshedildi.

Öne çıkan üyeleri arasında Marc-Guillaume Alexis Vadier, Jean-Pierre-André Amar, Jean-Paul Marat veya Jacques-Louis David bulunmaktadır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "France. Comité de Sûreté générale (1792-1795)". FranceArchives (Fransızca). 3 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2024.