Karl (Teschen dükü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Karl (Teschen Dükü) sayfasından yönlendirildi)
Arşidük Karl
Teschen dükü
Doğum5 Eylül 1771
Floransa, Toskana Büyük Dükalığı
Ölüm30 Nisan 1847 (75 yaşında)
Viyana, Avusturya İmparatorluğu
DefinImperial Crypt, Viyana
Eş(ler)iHenrietta Alexandrine Friederike
Tam adı
Karl Ludwig Johann Josef Lorenz
HanedanHabsburg Hanedanı
BabasıII. Leopold
AnnesiMaria Luisa
DiniKatolik

Charles Louis John Joseph Laurentius (Almanca: Erzherzog Karl Ludwig Johann Joseph Lorenz von Österreich, Herzog von Teschen; 5 Eylül 1771 - 30 Nisan 1847), Teschen Dükü, Avusturyalı asker ve general.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparator II. Leopold'un oğlu ve II. Franz'ın kardeşidir. Epilepsi olmasına rağmen, Karl hem komutan hem de Avusturya İmparatorluğu ordusunun reformcusu olarak görev yaptı. Napolyon Bonapart'ın zorlu rakiplerinden biri olarak kabul edildi.[1] Askeri kariyeri Fransa'nın devrimci ordularıyla savaşması ile başladı. Birinci Koalisyon'un başlarında, Wattignies ve 1794 Fleurus'da yenilmeden önce 1793'te Neerwinden Muharebesi'nde zafer kazandı. 1796'da Ren'deki tüm Avusturya kuvvetlerinin şefi olarak görev aldı. Ayrıca Zürih, Ostrach, Stockach ve Messkirch'de rakiplerini bozguna uğrattı. Avusturya'nın ordularını silahlı ulus ilkesini benimsemek için yeniden düzenledi. 1809'da Beşinci Koalisyon Savaşı'na katıldı, Aspern-Essling Muharebesi'nde Napolyon'u taktiksel yenilgiye uğratsa da Wagram'da mağlup oldu. Wagram'dan sonra Karl, Napolyon Savaşları'nda daha da önemli bir savaşa girmedi.

Askeri bir stratejist olarak Karl, karmaşık ve riskli birlik manevralarını başarıyla uyguladı. Avusturyalılar yine de Karl'ı Fransız Devrimi'nde Napolyon Bonapart'a karşı yaptığı savaşların kahramanı olarak hatırlıyorlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Eugene Tarle, Napoleon.

Daha fazlası[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Criste, Oscar "Erzherzog Carl" (3 vols) (Vienna 1912)
  • Eysturlid, Lee "The Formative Influences, Theories, and Campaigns of the Archduke Carl of Austria" (2000)
  • Hertenberger, H & Wiltschek, F "Erzherzog Karl: der Sieger von Aspern" (1983)
  • Rothenberg, Gunther E. Napoleon's Great Adversary: Archduke Charles and the Austrian Army, 1792-1814. Staplehurst: Spellmount, 1995. 1873376405

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]