Galaktik taç

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Galaktik taç (veya Galaktik korona) ve gazlı taç terimleri, 21. yüzyılın ilk on yılında Samanyolu'nun galaktik hale bölgesindeki sıcak, iyonize ve gazlı bir bileşeni tanımlamak için kullanılmıştır. Herhangi bir sarmal gökadanın hale bölgesindeki çok sıcak ve seyrek gazdan oluşan benzer bir yapı da bu terimlerle tanımlanabilir.

Hipoteze göre tek bir süpernova ve ardından oluşan kalıntısının her ikisi de, ayrı bir "galaktik fıskiye"yi besleyen sıcak iyonize gaz üretir. Dışarı atılan malzeme, galaktik diskin daha yoğun, daha soğuk gaz ve tozu içinde; yüksek basınçlı, düşük yoğunluklu, sıcak gazdan oluşan dev bir kabarcık oluşturur. Bu kabarcıklardan en azından bir kısmı, dikey olarak yeterince yüksek veya düşük noktalara kadar uzanarak daha yoğun olan diski deler ve bir "baca" oluşturur. Bu bacalar, çevresindeki topraktan çok daha sıcak ve çok daha az yoğun olan su ve buharı püskürten bir yeryüzü gayzerine benzer şekilde, sıcak gazı hale içine boşaltır.

Galaktik koronalar, gökada oluşumu hakkında daha fazla bilgi edinme umuduyla kapsamlı bir şekilde araştırılmış ve halen araştırılmaya devam etmektedir.[1][2] Bununla birlikte, gökadaların şekil ve boyut olarak nasıl farklılaştığı düşünülürse hiçbir özel teori, tüm galaktik koronaların nasıl oluştuğunu ve korunduğunu yeterince açıklayamamıştır.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pedersen, K.; ve diğerleri. (X-ray: NASA / CXC / U. Copenhagen; optical: Palomar DSS) (2006). Detection of hot halo gets theory out of hot water (composite optical & X-ray image with expository caption). NGC 5746. Harvard University. 17 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. 
  2. ^ Williams, Rik J.; Mathur, Smita; Nicastro, Fabrizio (2005). "Galactic corona or Local Group intergalactic medium?". arXiv:astro-ph/0511621 $2. 
  3. ^ Hille, Karl (22 Eylül 2017). "Hubble's cool galaxy with a hot corona". NASA.gov. 1 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]