Gaius Caesar Anıt Mezarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anıtın güneybatıya bakan kısmı
Gaius Caesar Anıt Mezarına ait frizin bir kısmı, Antalya Arkeoloji Müzesi, envanter numarası 1.15.92

Gaius Caesar'ın Kenotafı, Türkiye'nin güneybatısındaki Limira'da bulunan bir Roma anıtıdır. Muhtemelen İmparator Augustus'un torunu ve varisi Gaius Caesar'ın onuruna inşa edilmiş bir kenotaf olarak kabul edilir.

Tarihsel arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaius Caesar , Marcus Vipsanius Agrippa ile Agrippa'nın ölümünden sonra onu evlat edinen Augustus'un kızı Iulia'nın en büyük oğluydu. Küçük kardeşi Lucius ile birlikte Augustus'un yerine prens olmaya adaydı. MS 21 Şubat 4'te, Ermenistan seferinden dönerken 22 yaşındayken Limyra'da öldü. Cenazesi Roma'ya getirildi ve Augustus Mozolesi'ne gömüldü.

Koruma durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kenar uzunluğu yaklaşık 17 m olan kare temel ve dökme taştan yapılmış çekirdeğin bir kısmı korunmuştur. Antik sonrası dönemde dış duvarlar kaldırılmıştır. Likya kıyılarının sürekli çökmesi nedeniyle bölgenin yeraltı suyu seviyesi antik çağa göre çok daha yüksek olduğundan, yapı büyük ölçüde su altında kalarak ciddi şekilde hasar görmüştür. Yapılan kazılarda, mezar soyguncularının yıllar önce içeriye girebilmek için binanın bazı kısımlarını dinamitle havaya uçurmaya çalıştıkları da ortaya çıktı. Anıtın alt kısmını süsleyen frizin bazı panelleri Bizans döneminde duvarların içine inşa edilmiş ve yapılan kazılarda ele geçmiştir. Bu eserler Antalya'daki müzede muhafaza edilmektedir.

Kazılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kenotafın kalıntıları 1971'den 1973'e kadar Jürgen Borchhardt başkanlığında kazıldı; Joachim Ganzert temel olarak yapı araştırmalarından sorumluydu. Araştırmayı mümkün kılmak için yeraltı suyu seviyesini düşürecek bir drenaj kanalının inşa edilmesi gerekiyordu.

Tanılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Anıt, Tunus'taki Thugga'daki sütunlu mezar gibi cenaze anıtlarıyla paralellik göstermesi nedeniyle ölen bir kişi için fahri anıt olarak sınıflandırılmıştır. Frizde lictorların görülmesi, Roma İmparatorluğu'nun yüksek rütbeli bir şahsiyetine işaret etmektedir. Frizin stilistik özelliklerine dayanarak anıt Augustus dönemine tarihlendirilmiştir. Gaius Caesar'ın bu dönemde Limyra'da öldüğü geleneği ile birlikte, kazıbilimciler anıtın genç yaşta ölen prens için bir anıt mezar olması gerektiği sonucuna varmışlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jürgen Borchhardt : Gaius Caesar için bir kenotaph. İçinde: Alman Arkeoloji Enstitüsü Yıllığı 89, 1974, s. 217–241.
  • Joachim Ganzert : Limyra'da Gaius Caesar'ın mezarı. Mimarlık ve mimari süsleme (= İstanbul araştırması. Cilt 35). Tübingen 1984, ISBN 3-803017-56-4 .
  • Jürgen Borchhardt: Limyra'daki Gaius Caesar kenotafından friz. Phoibos, Viyana 2002, ISBN 3-901232-25-7 .