Fritz-Julius Lemp

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fritz-Julius Lemp
Yüzbaşı Lemp, denizaltıların komutanı Koramiral Karl Dönitz'e başarılı devriyesi hakkında bilgi verirken, Ağustos 1940
Doğum19 Şubat 1913(1913-02-19)
Çingdao, Çin
Ölüm9 Mayıs 1941 (28 yaşında)
Kuzey Atlantik Okyanusu, Cape Farewell açıklarında, Grönland
BağlılığıNazi Almanyası Nazi Almanyası
Branşı Kriegsmarine
RütbesiKapitänleutnant
KomutasıU-28, U-30, U-110
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriŞövalye Haçı

Fritz-Julius Lemp (19 Şubat 1913 – 9 Mayıs 1941), II. Dünya Savaşı sırasında Kriegsmarine'de yüzbaşı ve U-28, U-30 ve U-110'un komutanıydı. İngiliz yolcu gemisi SS Athenia'yı Eylül 1939'da Lahey sözleşmesini ihlal ederek batırdı. Batmanın sorumluluğu Amiral Karl Dönitz ve Nazi propagandası tarafından bastırıldı. Lemp, 9 Mayıs 1941'de komuta ettiği denizaltı yakalandığında öldü.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Lemp, bir subayın oğlu olarak dünyaya geldi. 1 Nisan 1931'de Reichsmarine'e (Mürettebat 31) katıldı. Stralsund'da piyade eğitimi ve hafif kruvazör Karlsruhe'de gemide eğitim aldıktan sonra, Nisan 1935'te denizaltı eğitimine başladı. 1936'da, 1938'den itibaren komutanı olduğu U-28'de vardiya subayı oldu.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

SS Athenia'yı batırması[değiştir | kaynağı değiştir]

Lemp, Kasım 1938'den itibaren, savaşın patlak vermesinden sonra yedi devriye gezdiği U 30'un komutanıydı. Fritz-Julius Lemp 3 Eylül 1939'da, II. Dünya Savaşı'nda batan ilk İngiliz yolcu gemisi olan 13.581 tonluk SS Athenia'yı batırdı. Silahsız yolcu vapurunun batması sadece uluslararası hukuku ihlal etmekle kalmadı, aynı zamanda denizaltı komutanı Karl Dönitz tarafından aynı gün yayınlanan ve yolcu vapurlarına saldırıların açıkça yasaklandığı emrini de ihlal etti.[1] Lemp daha sonra, normal nakliye yollarının çok dışında görünen bir zikzak rotasını yönlendirmesinin, onu bir müttefik gemisi veya silahlı bir ticaret kruvazörü olduğuna inandırdığını iddia etti; Bundan emin olamayan Lemp, biri kıç tarafına çarpan üç torpido ateşledi. Athenia ertesi sabah battı ve 112 kişi hayatını kaybetti. Lemp, hatasını anlayınca, denizaltının seyir defterine kayıt yapmayı göz ardı etti ve mürettebatına gizlilik yemini ettirerek gerçekleri gizledi.

Vurulduktan yarım saat sonra yüzeye çıkan U-30 'un komutanı Lemp, Athenia'dan gelen acil çağrılardan hatasını anladı. Herhangi bir yardım sağlamadan kaza mahallini hemen terk etti ve herhangi bir telsiz mesajı göndermedi ancak limana dönüşünden sonra Athenia'nın battığını bildirdi. Lemp, devriyesinden döndükten sonra Şövalye Haçı madalyası ile ödüllendirildi.

Adolf Hitler, olayın siyasi nedenlerle gizli tutulması gerektiğine karar verdi. Alman Völkischer Beobachter gazetesi ise, Athenia'nın kaybından İngilizleri sorumlu tutan bir makale yayınladı ve o zamanlar Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Winston Churchill'i suçladı. Gerçek, Ocak 1946'da Nürnberg duruşmalarında, Büyük Amiral Erich Raeder aleyhindeki dava sırasında Amiral Dönitz'in ifadesinin okunmasına kadar ortaya çıkmadı. Athenia'nın U-30 tarafından torpillendiğini ve Lemp'e seyir defterini değiştirmesini emretmek de dahil olmak üzere bunu örtbas etmek için her türlü çabanın gösterildiğini itiraf etti.

U-110[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 1940'ta Lemp, U 110'un inşa talimatında yer aldı ve 21 Kasım'da denizaltı onun komutası altında hizmete girdi. Hayatta kalanların sorgulanmasına ilişkin daha sonraki İngiliz raporuna göre, Lemp'e mürettebat tarafından saygı duyuldu ve değer verildi; soğukkanlı sakin ve büyük kararlılığa sahip, aklı başında bir adam olarak görülüyordu. U 30'dan çok sayıda arkadaşı onu U 110'da görev yaparak takip etti.[2]

U-110, 9 Mayıs 1941'de İzlanda'nın güneyindeki Kuzey Atlantik'te HMS Bulldog, HMS Broadway ve İngiliz korvet HMS Aubrietia tarafından ele geçirildi. Denizaltı, derinlik bombalarından ciddi hasar gördükten sonra, Lemp yüzeye çıkmaya zorlandı ve denizaltıyı terk etme ve hasar görmüş U-botu batırmak için havalandırma deliklerinin açılmasını emretti. Görünüşe göre, denizaltının kendi kendine batması ve gizli belgelerin imha edilmesi için başka emir vermedi, çünkü Lemp, kıç tarafı zaten su altında olan denizaltının yakında batacağını hesaba etti. En son karaya çıkan Lemp oldu. U 110'un beklendiği gibi batmadığını anlayınca denizaltıya yüzerek geri döndü ve muhtemelen boğularak hayatını kaybetti.

Teğmen Balme'nin ekibi denizaltıya bindi ve hasar görmemiş bir Enigma makinesini ve Bletchley Park'ta konuşlanmış İngiliz istihbaratı tarafından Alman askeri kodlarının çözülmesine katkıda bulunacak kod kitaplarını ele geçirdi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Angus Konstam / Jak Mallmann Showell: 7th U-Boat Flotilla. Dönitz's Atlantic Wolves. Allan Publishing, Hersham 2003, p. 14
  2. ^ C.B. 4051 (23), "U 110", Interrogation of Survivors, May, 1941. Naval Intelligence Division, Admiralty, S.W.1., N.I.D. (Royal Navy) 14 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. auf uboatarchive.net
  3. ^ Williams, Andrew, 2002. The Battle of the Atlantic, London: BBC.