Fevzi Selu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fevzu Selu
فوزي سلو
Suriye Devlet Başkanı (askerî yönetim)
Görev süresi
3 Aralık 1951 - 11 Temmuz 1953
Yerine geldiği Haşim el-Etâsî
Yerine gelen Edib Çiçekli (askerî yönetim)
Suriye Başbakanı
Görev süresi
3 Aralık 1951 - 19 Temmuz 1953
Yerine geldiği Maaruf el-Davalibi
Yerine gelen Edib Çiçekli
Kişisel bilgiler
Doğum 1905
Şam, Suriye Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 1972 (67 yaşında)
Suudi Arabistan

Fevzi Selu (1905-1972) (Arapçaفوزي السلو) Suriye askeri lideri, politikacısı ve 3 Aralık 1951'den 11 Temmuz 1953'e kadar Suriye devlet başkanıydı.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Humus Askeri Akademisinde okudu ve Fransa'nın Temmuz 1920'de Suriye'ye Milletler Cemiyeti mandasını dayatmasıyla oluşturulan Fransız destekli Troupe Speciales'e katıldı. Başarılı bir askeri kariyeri vardı ve 1946'da Suriye tamamen bağımsız olunca akademinin müdürü oldu. Kendisine 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda komutanlık verildi ve burada Genelkurmay Başkanı Hüsnü Zaim'e yakın oldu. Zaim, Mart 1949'da bir darbeyle iktidara geldiğinde, Suriye-İsrail ateşkes görüşmelerine Selu askerî ataşe olarak atandı ve o yılın Temmuz ayında imzalanan ateşkesin baş mimarı oldu. Zaim tarafından desteklenen Selu; İsrail ile nihai bir sınır anlaşması, Filistinli mülteciler ve Tel Aviv'de bir Suriye büyükelçiliği kurulması dahil olmak üzere kapsamlı bir barış anlaşmasına varma konusunda istekli olduğunu gösterdi. Ancak Zaim devrildi, öldürüldü ve milliyetçi Haşim el-Etâsî'nin yönetimiyle sivil yönetim yeniden sağlandı. Etâsî ateşkes anlaşmasını onayladı, ancak İsrail ile barışı düşünmeyi reddetti. Selu daha sonra, Devlet Başkanı Etâsî yönetimindeki üç kabinede savunma bakanı olarak atanmasını sağlayan General Edib Çiçekli ile ittifak kurdu. Çiçekli nihayet Kasım 1951'de bir darbe başlattı, ancak protesto için istifa eden Etâsî'yi devlet başkanı olarak kalması için ikna edemedi. Sonuç olarak Çiçekli, Selu'yu devlet başkanı, başbakan ve genelkurmay başkanı olarak atadı ve genelkurmay başkan yardımcısının daha az kamusal rolüyle gerçek gücü elinde tuttu. İki adam bir polis devleti kurdu ve neredeyse tüm muhalefeti bastırdı. Çiçekli'nin yönetimi altında Selu, Ürdün ile ilişkilerini geliştirerek Amman'da ilk Suriye büyükelçiliğini açtı ve Kral Talal ile arkadaş oldu. Ayrıca Lübnan, Mısır ve Suudi Arabistan ile daha iyi ilişkiler kurmaya çalıştı.

11 Temmuz 1953'te Çiçekli sonunda Selu'dan vazgeçti ve kendisini devlet başkanı olarak atadı. Selu, Suudi Arabistan'a kaçtı ve Kral Suud'un ve ardından kardeşi Kral Faysal'ın danışmanı oldu. Şubat 1954'te Çiçekli devrildiğinde, Şam'daki bir askeri mahkeme Selu'yu yolsuzluk, görevi kötüye kullanmak ve anayasayı yasadışı değiştirmekle suçladı. Gıyabında ölüme mahkum edildi. 1972'de öldü.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fares, George. Who Are in the Arab World. Şam. s. 316. 
  • Sami Moubayed "Çelik ve İpek: Suriye'yi 1900–2000'de Şekillendiren Erkekler ve Kadınlar" (Cune Press, Seattle, 2005).
Önce gelen:
Haşim el-Etâsî
Suriye Devlet Başkanı
1951-1953 (askerî yönetim)
Sonra gelen:
Edib Çiçekli (askerî yönetim)