FA Cup kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

FA Cup kazanan teknik direktörler listesi, dünyanın en eski futbol organizasyonu olan FA Cup'ı kazanan teknik direktörlerin sezonlara göre yapılmış listesidir.

George Ramsay kupayı 6 kezle en çok kazanan teknik direktördür. Aston Villa'nın başında 1887, 1895, 1897, 1905, 1913 ve 1920 yıllarında bu kupayı kazanmıştır.

İskoç teknik direktör Thomas Mitchell, Blackburn Rovers'ın başındayken 1884, 1885 ve 1886 yıllarında üç sezon üst üste kupayı kazanmıştır.

Bu kupayı hem futbolcu hem teknik direktör olarak kazanan 15 kişi vardır. Bunlar; John Cameron (1901 yılında oyuncu-teknik direktör olarak, Peter McWilliam, Billy Walker, Jimmy Seed, Matt Busby, Stan Seymour, Joe Smith, Bill Shankly, Joe Mercer, Don Revie, Bob Stokoe, Kenny Dalglish, Bobby Gould, Terry Venables, George Graham ve Gianluca Vialli.

İki teknik direktör farklı takımlarla bu kupayı kazanmayı başarmıştır: Billy Walker (Sheffield Wednesday - 1935, Nottingham Forest - 1959) ve Herbert Chapman ( Huddersfield Town - 1922, Arsenal - 1930)

Kazanan teknik direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bob Crompton, 1928 yılının kazanan teknik direktörü
Fred Everiss, 1931 yılının kazanan teknik direktörü
Bobby Robson, 1978 yılının kazanan teknik direktörü
Ron Atkinson, 1983 ve 1985 yıllarının kazanan teknik direktörü
Alex Ferguson, 1990, 1994, 1996, 1999 ve 2004 yıllarının kazanan teknik direktörü
Ruud Gullit, 1997 yılının kazanan teknik direktörü
Arsène Wenger, 1998, 2002, 2003, 2005 ve 2014 yıllarının kazanan teknik direktörü
Gérard Houllier, 2001 yılının kazanan teknik direktörü
Rafael Benítez, 2006 yılının kazanan teknik direktörü
José Mourinho, 2007 yılının kazanan teknik direktörü
Harry Redknapp, 2008 yılının kazanan teknik direktörü
Guus Hiddink, 2009 yılının kazanan teknik direktörü
Carlo Ancelotti, 2010 yılının kazanan teknik direktörü
Roberto Mancini, 2011 yılının kazanan teknik direktörü
Final Teknik direktör Milliyet Kulüp Kaynak
1872 C. W., AlcockC. W. Alcock  İngiltere Wanderers
1873 C. W., AlcockC. W. Alcock  İngiltere Wanderers
1874 Oxford University
1875 Royal Engineers
1876 Jarvis, KenrickJarvis Kenrick  İngiltere Wanderers
1877 Jarvis, KenrickJarvis Kenrick  İngiltere Wanderers
1878 Jarvis, KenrickJarvis Kenrick  İngiltere Wanderers
1879 Old Etonians
1880 Clapham Rovers
1881 Old Carthusians
1882 Old Etonians
1883 Jack, HunterJack Hunter  İngiltere Blackburn Olympic
1884 Thomas, MitchellThomas Mitchell  İskoçya Blackburn Rovers
1885 Thomas, MitchellThomas Mitchell  İskoçya Blackburn Rovers
1886 Thomas, MitchellThomas Mitchell  İskoçya Blackburn Rovers
1887 George, RamsayGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1888 Louis, FordLouis Ford  İngiltere West Bromwich Albion
1889 William, SudellWilliam Sudell  İngiltere Preston North End
1890 Thomas, MitchellThomas Mitchell  İskoçya Blackburn Rovers
1891 Thomas, MitchellThomas Mitchell  İskoçya Blackburn Rovers
1892 Louis, FordLouis Ford  İngiltere West Bromwich Albion
1893 Jack, AddenbrookeJack Addenbrooke  İngiltere Wolverhampton Wanderers
1894 Tom, HarrisTom Harris  İngiltere Notts County
1895 George, RamsayGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1896 Arthur, DickinsonArthur Dickinson  İngiltere The Wednesday
1897 George, RamsayGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1898 Harry, HaslamHarry Haslam  İngiltere Nottingham Forest
1899 John, NicholsonJohn Nicholson  İngiltere Sheffield United
1900 H, HamerH Hamer  İngiltere Bury
1901 John, CameronJohn Cameron  İskoçya Tottenham Hotspur
1902 John, NicholsonJohn Nicholson  İngiltere Sheffield United
1903 H, HamerH Hamer  İngiltere Bury
1904 Tom, MaleyTom Maley  İskoçya Manchester City
1905 George, RamsayGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1906 Will, CuffWill Cuff  İngiltere Everton
1907 Arthur, DickinsonArthur Dickinson  İngiltere The Wednesday
1908 Jack, AddenbrookeJack Addenbrooke  İngiltere Wolverhampton Wanderers
1909 Ernest, MangnallErnest Mangnall  İngiltere Manchester United
1910 Frank, WattFrank Watt  İskoçya Newcastle United
1911 Peter, O'RourkePeter O'Rourke  İskoçya Bradford City
1912 Arthur, FaircloughArthur Fairclough  İngiltere Barnsley
1913 George, RamsayGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1914 John, HaworthJohn Haworth  İngiltere Burnley
1915 John, NicholsonJohn Nicholson  İngiltere Sheffield United
1920 George, RamsayGeorge Ramsay  İskoçya Aston Villa
1921 Peter, McWilliamPeter McWilliam  İskoçya Tottenham Hotspur
1922 Herbert, ChapmanHerbert Chapman  İngiltere Huddersfield Town
1923 Charles, FowerakerCharles Foweraker  İngiltere Bolton Wanderers
1924 Frank, WattFrank Watt  İskoçya Newcastle United
1925 John, NicholsonJohn Nicholson  İngiltere Sheffield United
1926 Charles, FowerakerCharles Foweraker  İngiltere Bolton Wanderers
1927 Fred, StewartFred Stewart  İngiltere Cardiff City
1928 Bob, CromptonBob Crompton  İngiltere Blackburn Rovers
1929 Charles, FowerakerCharles Foweraker  İngiltere Bolton Wanderers
1930 Herbert, ChapmanHerbert Chapman  İngiltere Arsenal
1931 Fred, EverissFred Everiss  İngiltere West Bromwich Albion
1932 Andy, CunninghamAndy Cunningham  İskoçya Newcastle United
1933 Thomas, H. McIntoshThomas H. McIntosh  İngiltere Everton
1934 Wilf, WildWilf Wild  İngiltere Manchester City
1935 Billy, WalkerBilly Walker  İngiltere Sheffield Wednesday
1936 George, AllisonGeorge Allison  İngiltere Arsenal
1937 Johnny, CochraneJohnny Cochrane  İskoçya Sunderland
1938 James, TaylorJames Taylor  İngiltere Preston North End
1939 Jack, TinnJack Tinn  İngiltere Portsmouth
1946 Stuart, McMillanStuart McMillan  İngiltere Derby County
1947 Jimmy, SeedJimmy Seed  İngiltere Charlton Athletic
1948 Matt, BusbyMatt Busby  İskoçya Manchester United
1949 Stan, CullisStan Cullis  İngiltere Wolverhampton Wanderers
1950 Tom, WhittakerTom Whittaker  İngiltere Arsenal
1951 Stan, SeymourStan Seymour  İngiltere Newcastle United
1952 Stan, SeymourStan Seymour  İngiltere Newcastle United
1953 Joe, SmithJoe Smith  İngiltere Blackpool
1954 Vic, BuckinghamVic Buckingham  İngiltere West Bromwich Albion
1955 Doug, LivingstoneDoug Livingstone  İskoçya Newcastle United
1956 Les, McDowallLes McDowall  İskoçya Manchester City
1957 Eric, HoughtonEric Houghton  İngiltere Aston Villa
1958 Bill, RiddingBill Ridding  İngiltere Bolton Wanderers
1959 Billy, WalkerBilly Walker  İngiltere Nottingham Forest
1960 Stan, CullisStan Cullis  İngiltere Wolverhampton Wanderers
1961 Bill, NicholsonBill Nicholson  İngiltere Tottenham Hotspur
1962 Bill, NicholsonBill Nicholson  İngiltere Tottenham Hotspur
1963 Matt, BusbyMatt Busby  İskoçya Manchester United
1964 Ron, GreenwoodRon Greenwood  İngiltere West Ham United
1965 Bill, ShanklyBill Shankly  İskoçya Liverpool
1966 Harry, CatterickHarry Catterick  İngiltere Everton
1967 Bill, NicholsonBill Nicholson  İngiltere Tottenham Hotspur
1968 Alan, AshmanAlan Ashman  İngiltere West Bromwich Albion
1969 Joe, MercerJoe Mercer  İngiltere Manchester City
1970 Dave, SextonDave Sexton  İngiltere Chelsea
1971 Bertie, MeeBertie Mee  İngiltere Arsenal
1972 Don, RevieDon Revie  İngiltere Leeds United
1973 Bob, StokoeBob Stokoe  İngiltere Sunderland
1974 Bill, ShanklyBill Shankly  İskoçya Liverpool
1975 John, LyallJohn Lyall  İngiltere West Ham United
1976 Lawrie, McMenemyLawrie McMenemy  İngiltere Southampton
1977 Tommy, DochertyTommy Docherty  İskoçya Manchester United
1978 Bobby, RobsonBobby Robson  İngiltere Ipswich Town
1979 Terry, NeillTerry Neill  Kuzey İrlanda Arsenal
1980 John, LyallJohn Lyall  İngiltere West Ham United
1981 Keith, BurkinshawKeith Burkinshaw  İngiltere Tottenham Hotspur
1982 Keith, BurkinshawKeith Burkinshaw  İngiltere Tottenham Hotspur
1983 Ron, AtkinsonRon Atkinson  İngiltere Manchester United
1984 Howard, KendallHoward Kendall  İngiltere Everton
1985 Ron, AtkinsonRon Atkinson  İngiltere Manchester United
1986 Kenny, DalglishKenny Dalglish  İskoçya Liverpool [1]
1987 John, SillettJohn Sillett  İngiltere Coventry City
1988 Bobby, GouldBobby Gould  İngiltere Wimbledon
1989 Kenny, DalglishKenny Dalglish  İskoçya Liverpool [1]
1990 Alex, FergusonAlex Ferguson  İskoçya Manchester United [2]
1991 Terry, VenablesTerry Venables  İngiltere Tottenham Hotspur
1992 Graeme, SounessGraeme Souness  İskoçya Liverpool [3]
1993 George, GrahamGeorge Graham  İskoçya Arsenal
1994 Alex, FergusonAlex Ferguson  İskoçya Manchester United [2]
1995 Joe, RoyleJoe Royle  İngiltere Everton
1996 Alex, FergusonAlex Ferguson  İskoçya Manchester United [2]
1997 Ruud, GullitRuud Gullit  Hollanda Chelsea
1998 Arsène, WengerArsène Wenger  Fransa Arsenal [4]
1999 Alex, FergusonAlex Ferguson  İskoçya Manchester United [2]
2000 Gianluca, VialliGianluca Vialli  İtalya Chelsea
2001 Gérard, HoullierGérard Houllier  Fransa Liverpool [5]
2002 Arsène, WengerArsène Wenger  Fransa Arsenal [4]
2003 Arsène, WengerArsène Wenger  Fransa Arsenal [4]
2004 Alex, FergusonAlex Ferguson  İskoçya Manchester United [2]
2005 Arsène, WengerArsène Wenger  Fransa Arsenal [4]
2006 Rafael, BenítezRafael Benítez  İspanya Liverpool [6]
2007 José, MourinhoJosé Mourinho  Portekiz Chelsea
2008 Harry, RedknappHarry Redknapp  İngiltere Portsmouth
2009 Guus, HiddinkGuus Hiddink  Hollanda Chelsea
2010 Carlo, AncelottiCarlo Ancelotti  İtalya Chelsea
2011 Roberto, ManciniRoberto Mancini  İtalya Manchester City
2012 Roberto, Di MatteoRoberto Di Matteo  İtalya Chelsea
2013 Roberto, MartínezRoberto Martínez  İspanya Wigan Athletic
2014 Arsène, WengerArsène Wenger  Fransa Arsenal [4]

Bireysel performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Ad Şampiyonluk Kulüp(ler) Kazandığı yıllar
1 İskoçya George Ramsay
6
Aston Villa 1887, 1895, 1897, 1905, 1913, 1920
2 İskoçya Thomas Mitchell
5
Blackburn Rovers 1884, 1885, 1886, 1890, 1891
= İskoçya Alex Ferguson
5
Manchester United 1990, 1994, 1996, 1999, 2004
= Fransa Arsène Wenger
5
Arsenal 1998, 2002, 2003, 2005, 2014
5 İngiltere John Nicholson
4
Sheffield United 1899, 1902, 1915, 1925
6 İngiltere Charles Foweraker
3
Bolton Wanderers 1923, 1926, 1929
= İngiltere Bill Nicholson
3
Tottenham Hotspur 1961, 1962, 1967
8 İngiltere Jack Addenbrooke
2
Wolverhampton Wanderers 1893, 1908
= İngiltere Arthur Dickinson
2
The Wednesday 1896, 1907
= İngiltere H. Hamer
2
Bury 1900, 1903
= İskoçya Frank Watt
2
Newcastle United 1910, 1924
= İngiltere Herbert Chapman
2
Huddersfield Town, Arsenal 1922, 1930
= İngiltere Billy Walker
2
Sheffield Wednesday, Nottingham Forest 1935, 1959
= İskoçya Matt Busby
2
Manchester United 1948, 1963
= İngiltere Stan Cullis
2
Wolverhampton Wanderers 1949, 1960
= İskoçya Bill Shankly
2
Liverpool 1965, 1974
= İngiltere John Lyall
2
West Ham United 1975, 1980
= İngiltere Keith Burkinshaw
2
Tottenham Hotspur 1981, 1982
= İngiltere Ron Atkinson
2
Manchester United 1983, 1985
= İskoçya Kenny Dalglish
2
Liverpool 1986, 1989

Milliyete göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Teknik direktörler Toplam
 İngiltere 50 76
 İskoçya 17 35
 Fransa 2 6
 İtalya 4 4
 Hollanda 2 2
 İspanya 2 2
 Kuzey İrlanda 1 1
 Portekiz 1 1

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Kenny Dalglish – Liverpool FC" (İngilizce). Liverpoolfc.tv (Liverpool Football Club). http://www.liverpoolfc.tv/team/first-team/staff/kenny-dalglish. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  2. ^ a b c d e "Sir Alex Ferguson" (İngilizce). ManUtd.com (Manchester United). http://www.manutd.com/en/Players-And-Staff/Managers/Alex-Ferguson.aspx?section=Trophies. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  3. ^ "Graeme Souness – Liverpool FC" (İngilizce). Liverpoolfc.tv (Liverpool Football Club). http://www.liverpoolfc.tv/history/past-managers/graeme-souness. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  4. ^ a b c d e "Arsène Wenger" (İngilizce). Arsenal.com (Arsenal Football Club). http://www.arsenal.com/first-team/coaching-staff/ars-ne-wenger. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  5. ^ "Gerard Houllier – Liverpool FC" (İngilizce). Liverpoolfc.tv (Liverpool Football Club). http://www.liverpoolfc.tv/history/past-managers/gerard-houllier. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012. 
  6. ^ "Rafael Benitez – Liverpool FC" (İngilizce). Liverpoolfc.tv (Liverpool Football Club). http://www.liverpoolfc.tv/history/past-managers/rafael-benitez. Erişim tarihi: 23 Ocak 2012.