FA Cup kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

FA Cup kazanan teknik direktörler listesi, dünyanın en eski futbol organizasyonu olan FA Cup'ı kazanan teknik direktörlerin sezonlara göre yapılmış listesidir.

George Ramsay kupayı 6 kezle en çok kazanan teknik direktördür. Aston Villa'nın başında 1887, 1895, 1897, 1905, 1913 ve 1920 yıllarında bu kupayı kazanmıştır.

İskoç teknik direktör Thomas Mitchell, Blackburn Rovers'ın başındayken 1884, 1885 ve 1886 yıllarında üç sezon üst üste kupayı kazanmıştır.

Bu kupayı hem futbolcu hem teknik direktör olarak kazanan 15 kişi vardır. Bunlar; John Cameron (1901 yılında oyuncu-teknik direktör olarak, Peter McWilliam, Billy Walker, Jimmy Seed, Matt Busby, Stan Seymour, Joe Smith, Bill Shankly, Joe Mercer, Don Revie, Bob Stokoe, Kenny Dalglish, Bobby Gould, Terry Venables, George Graham ve Gianluca Vialli.

İki teknik direktör farklı takımlarla bu kupayı kazanmayı başarmıştır: Billy Walker (Sheffield Wednesday - 1935, Nottingham Forest - 1959) ve Herbert Chapman ( Huddersfield Town - 1922, Arsenal - 1930)

Kazanan Teknik Direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bob Crompton, 1928 yılının kazanan teknik direktörü
Fred Everiss, 1931 yılının kazanan teknik direktörü
Bobby Robson, 1978 yılının kazanan teknik direktörü
Ron Atkinson, 1983 ve 1985 yıllarının kazanan teknik direktörü
Alex Ferguson, 1990, 1994, 1996, 1999 ve 2004 yıllarının kazanan teknik direktörü
Ruud Gullit, 1997 yılının kazanan teknik direktörü
Arsène Wenger, 1998, 2002, 2003 ve 2005 yıllarının kazanan teknik direktörü
Gérard Houllier, 2001 yılının kazanan teknik direktörü
Rafael Benítez, 2006 yılının kazanan teknik direktörü
José Mourinho, 2007 yılının kazanan teknik direktörü
Harry Redknapp, 2008 yılının kazanan teknik direktörü
Guus Hiddink, 2009 yılının kazanan teknik direktörü
Carlo Ancelotti, 2010 yılının kazanan teknik direktörü
Roberto Mancini, 2011 yılının kazanan teknik direktörü
Final Kazanan Tek. Direktör Kulüp Ref
1872 İngiltere Wanderers
1873 İngiltere Wanderers
1874 İngiltere Oxford University
1875 İngiltere Royal Engineers
1876 İngiltere Wanderers
1877 İngiltere Wanderers
1878 İngiltere Wanderers
1879 İngiltere Old Etonians
1880 İngiltere Clapham Rovers
1881 İngiltere Old Carthusians
1882 İngiltere Old Etonians
1883 İngiltere Blackburn Olympic
1884 İskoçya Mitchell, ThomasThomas Mitchell İngiltere Blackburn Rovers
1885 İskoçya Mitchell, ThomasThomas Mitchell İngiltere Blackburn Rovers
1886 İskoçya Mitchell, ThomasThomas Mitchell İngiltere Blackburn Rovers
1887 İskoçya Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay İngiltere Aston Villa
1888 İngiltere West Bromwich Albion
1889 İngiltere Preston North End
1890 İskoçya Mitchell, ThomasThomas Mitchell İngiltere Blackburn Rovers
1891 İskoçya Mitchell, ThomasThomas Mitchell İngiltere Blackburn Rovers
1892 İngiltere Ford, LouisLouis Ford İngiltere West Bromwich Albion
1893 İngiltere Addenbrooke, JackJack Addenbrooke İngiltere Wolverhampton Wanderers
1894 İngiltere Harris, TomTom Harris İngiltere Notts County
1895 İskoçya Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay İngiltere Aston Villa
1896 İngiltere Dickinson, ArthurArthur Dickinson İngiltere The Wednesday
1897 İskoçya Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay İngiltere Aston Villa
1898 İngiltere Haslam, HarryHarry Haslam İngiltere Nottingham Forest
1899 İngiltere Nicholson, JohnJohn Nicholson İngiltere Sheffield United
1900 İngiltere Hamer, HH Hamer İngiltere Bury
1901 İskoçya Cameron, JohnJohn Cameron İngiltere Tottenham Hotspur
1902 İngiltere Nicholson, JohnJohn Nicholson İngiltere Sheffield United
1903 İngiltere Hamer, HH Hamer İngiltere Bury
1904 İskoçya Maley, TomTom Maley İngiltere Manchester City
1905 İskoçya Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay İngiltere Aston Villa
1906 İngiltere Cuff, WillWill Cuff İngiltere Everton
1907 İngiltere Dickinson, ArthurArthur Dickinson İngiltere The Wednesday
1908 İngiltere Addenbrooke, JackJack Addenbrooke İngiltere Wolverhampton Wanderers
1909 İngiltere Mangnall, ErnestErnest Mangnall İngiltere Manchester United
1910 İskoçya Watt, FrankFrank Watt İngiltere Newcastle United
1911 İskoçya O'Rourke, PeterPeter O'Rourke İngiltere Bradford City
1912 İngiltere Fairclough, ArthurArthur Fairclough İngiltere Barnsley
1913 İskoçya Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay İngiltere Aston Villa
1914 İngiltere Haworth, JohnJohn Haworth İngiltere Burnley
1915 İngiltere Nicholson, JohnJohn Nicholson İngiltere Sheffield United
1920 İskoçya Ramsay, GeorgeGeorge Ramsay İngiltere Aston Villa
1921 İskoçya McWilliam, PeterPeter McWilliam İngiltere Tottenham Hotspur
1922 İngiltere Chapman, HerbertHerbert Chapman İngiltere Huddersfield Town
1923 İngiltere Foweraker, CharlesCharles Foweraker İngiltere Bolton Wanderers
1924 İskoçya Watt, FrankFrank Watt İngiltere Newcastle United
1925 İngiltere Nicholson, JohnJohn Nicholson İngiltere Sheffield United
1926 İngiltere Foweraker, CharlesCharles Foweraker İngiltere Bolton Wanderers
1927 İngiltere Stewart, FredFred Stewart Galler Cardiff City
1928 İngiltere Crompton, BobBob Crompton İngiltere Blackburn Rovers
1929 İngiltere Foweraker, CharlesCharles Foweraker İngiltere Bolton Wanderers
1930 İngiltere Chapman, HerbertHerbert Chapman İngiltere Arsenal
1931 İngiltere Everiss, FredFred Everiss İngiltere West Bromwich Albion
1932 İskoçya Cunningham, AndyAndy Cunningham İngiltere Newcastle United
1933 İngiltere H. McIntosh, ThomasThomas H. McIntosh İngiltere Everton
1934 İngiltere Wild, WilfWilf Wild İngiltere Manchester City
1935 İngiltere Walker, BillyBilly Walker İngiltere Sheffield Wednesday
1936 İngiltere Allison, GeorgeGeorge Allison İngiltere Arsenal
1937 İskoçya Cochrane, JohnnyJohnny Cochrane İngiltere Sunderland
1938 İngiltere Taylor, JamesJames Taylor İngiltere Preston North End
1939 İngiltere Tinn, JackJack Tinn İngiltere Portsmouth
1946 İngiltere McMillan, StuartStuart McMillan İngiltere Derby County
1947 İngiltere Seed, JimmyJimmy Seed İngiltere Charlton Athletic
1948 İskoçya Busby, MattMatt Busby İngiltere Manchester United
1949 İngiltere Cullis, StanStan Cullis İngiltere Wolverhampton Wanderers
1950 İngiltere Whittaker, TomTom Whittaker İngiltere Arsenal
1951 İngiltere Seymour, StanStan Seymour İngiltere Newcastle United
1952 İngiltere Seymour, StanStan Seymour İngiltere Newcastle United
1953 İngiltere Smith, JoeJoe Smith İngiltere Blackpool
1954 İngiltere Buckingham, VicVic Buckingham İngiltere West Bromwich Albion
1955 İskoçya Livingstone, DougDoug Livingstone İngiltere Newcastle United
1956 İskoçya McDowall, LesLes McDowall İngiltere Manchester City
1957 İngiltere Houghton, EricEric Houghton İngiltere Aston Villa
1958 İngiltere Ridding, BillBill Ridding İngiltere Bolton Wanderers
1959 İngiltere Walker, BillyBilly Walker İngiltere Nottingham Forest
1960 İngiltere Cullis, StanStan Cullis İngiltere Wolverhampton Wanderers
1961 İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson İngiltere Tottenham Hotspur
1962 İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson İngiltere Tottenham Hotspur
1963 İskoçya Busby, MattMatt Busby İngiltere Manchester United
1964 İngiltere Greenwood, RonRon Greenwood İngiltere West Ham United
1965 İskoçya Shankly, BillBill Shankly İngiltere Liverpool
1966 İngiltere Catterick, HarryHarry Catterick İngiltere Everton
1967 İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson İngiltere Tottenham Hotspur
1968 İngiltere Ashman, AlanAlan Ashman İngiltere West Bromwich Albion
1969 İngiltere Mercer, JoeJoe Mercer İngiltere Manchester City
1970 İngiltere Sexton, DaveDave Sexton İngiltere Chelsea
1971 İngiltere Mee, BertieBertie Mee İngiltere Arsenal
1972 İngiltere Revie, DonDon Revie İngiltere Leeds United
1973 İngiltere Stokoe, BobBob Stokoe İngiltere Sunderland
1974 İskoçya Shankly, BillBill Shankly İngiltere Liverpool
1975 İngiltere Lyall, JohnJohn Lyall İngiltere West Ham United
1976 İngiltere McMenemy, LawrieLawrie McMenemy İngiltere Southampton
1977 İskoçya Docherty, TommyTommy Docherty İngiltere Manchester United
1978 İngiltere Robson, BobbyBobby Robson İngiltere Ipswich Town
1979 Kuzey İrlanda Neill, TerryTerry Neill İngiltere Arsenal
1980 İngiltere Lyall, JohnJohn Lyall İngiltere West Ham United
1981 İngiltere Burkinshaw, KeithKeith Burkinshaw İngiltere Tottenham Hotspur
1982 İngiltere Burkinshaw, KeithKeith Burkinshaw İngiltere Tottenham Hotspur
1983 İngiltere Atkinson, RonRon Atkinson İngiltere Manchester United
1984 İngiltere Kendall, HowardHoward Kendall İngiltere Everton
1985 İngiltere Atkinson, RonRon Atkinson İngiltere Manchester United
1986 İskoçya Dalglish, KennyKenny Dalglish İngiltere Liverpool
1987 İngiltere Sillett, JohnJohn Sillett İngiltere Coventry City
1988 İngiltere Gould, BobbyBobby Gould İngiltere Wimbledon
1989 İskoçya Dalglish, KennyKenny Dalglish İngiltere Liverpool
1990 İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson İngiltere Manchester United
1991 İngiltere Venables, TerryTerry Venables İngiltere Tottenham Hotspur
1992 İskoçya Souness, GraemeGraeme Souness İngiltere Liverpool
1993 İskoçya Graham, GeorgeGeorge Graham İngiltere Arsenal
1994 İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson İngiltere Manchester United
1995 İngiltere Royle, JoeJoe Royle İngiltere Everton
1996 İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson İngiltere Manchester United
1997 Hollanda Gullit, RuudRuud Gullit İngiltere Chelsea
1998 Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger İngiltere Arsenal
1999 İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson İngiltere Manchester United
2000 İtalya Vialli, GianlucaGianluca Vialli İngiltere Chelsea
2001 Fransa Houllier, GérardGérard Houllier İngiltere Liverpool
2002 Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger İngiltere Arsenal
2003 Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger İngiltere Arsenal
2004 İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson İngiltere Manchester United
2005 Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger İngiltere Arsenal
2006 İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez İngiltere Liverpool
2007 Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho İngiltere Chelsea
2008 İngiltere Redknapp, HarryHarry Redknapp İngiltere Portsmouth
2009 Hollanda Hiddink, GuusGuus Hiddink İngiltere Chelsea
2010 İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti İngiltere Chelsea
2011 İtalya Mancini, RobertoRoberto Mancini İngiltere Manchester City
2012 İtalya Di Matteo, RobertoRoberto Di Matteo İngiltere Chelsea
2013 İspanya Martínez, RobertoRoberto Martínez İngiltere Wigan Athletic

Bireysel performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim Şampiyonluk Kulüp(ler) Kazandığı Yıllar
1 İskoçya George Ramsay
6
Aston Villa 1887, 1895, 1897, 1905, 1913, 1920
2 İskoçya Thomas Mitchell
5
Blackburn Rovers 1884, 1885, 1886, 1890, 1891
= İskoçya Alex Ferguson
5
Manchester United 1990, 1994, 1996, 1999, 2004
4 İngiltere John Nicholson
4
Sheffield United 1899, 1902, 1915, 1925
= Fransa Arsène Wenger
4
Arsenal 1998, 2002, 2003, 2005
6 İngiltere Charles Foweraker
3
Bolton Wanderers 1923, 1926, 1929
= İngiltere Bill Nicholson
3
Tottenham Hotspur 1961, 1962, 1967
8 İngiltere Jack Addenbrooke
2
Wolves 1893, 1908
= İngiltere Arthur Dickinson
2
The Wednesday 1896, 1907
= İngiltere H. Hamer
2
Bury 1900, 1903
= İskoçya Frank Watt
2
Newcastle United 1910, 1924
= İngiltere Herbert Chapman
2
Huddersfield Town, Arsenal 1922, 1930
= İngiltere Billy Walker
2
Sheffield Wednesday, Nottingham Forest 1935, 1959
= İskoçya Matt Busby
2
Manchester United 1948, 1963
= İngiltere Stan Cullis
2
Wolves 1949, 1960
= İskoçya Bill Shankly
2
Liverpool 1965, 1974
= İngiltere John Lyall
2
West Ham United 1975, 1980
= İngiltere Keith Burkinshaw
2
Tottenham Hotspur 1981, 1982
= İngiltere Ron Atkinson
2
Manchester United 1983, 1985
= İskoçya Kenny Dalglish
2
Liverpool 1986, 1989

Ülkelerine göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Teknik Direktör Toplam
 İngiltere 50 67
 İskoçya 17 35
 Fransa 2 5
 İtalya 4 4
 Hollanda 2 2
 Kuzey İrlanda 1 1
 Portekiz 1 1
 İspanya 2 2