FA Cup finalleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
FA Cup

FA Cup şampiyonları listesi, dünyanın en eski futbol organizasyonu olan FA Cup'ın sezonlara göre ve şampiyon olan takımlara göre yapılmış listesidir.

Finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Renk Açıklamaları

(R) Tekrar maçı
* Uzatmalarda
Penaltılarda
Bold Hem lig şamiyonluğunu hem FA Cup'u kazanan takım (double)
İtalik Alt lig takımı
(1888'de kurulan lig sisteminden itibaren)
Sezon Şampiyon[1] Skor[1] Finalist[1] Stad[2] Seyirci Sayısı[2]
1871-72 Wanderers 1-0 Royal Engineers Kennington Oval 2,000
1872-73 Wanderers 2-0 Oxford University Lillie Bridge 3,000
1873-74 Oxford University 2-0 Royal Engineers Kennington Oval 2,000
1874-75 Royal Engineers  †1-1 * Old Etonians Kennington Oval 2,000
(R) Royal Engineers 2-0 Old Etonians Kennington Oval 3,000
1875-76 Wanderers  †1-1 * Old Etonians Kennington Oval 3,500
(R) Wanderers 3-0 Old Etonians Kennington Oval 1,500
1876-77 Wanderers  †2-1 * Oxford University Kennington Oval 3,000
1877-78 Wanderers 3-1 Royal Engineers Kennington Oval 4,500
1878-79 Old Etonians 1-0 Clapham Rovers Kennington Oval 5,000
1879-80 Clapham Rovers 1-0 Oxford University Kennington Oval 6,000
1880-81 Old Carthusians 3-0 Old Etonians Kennington Oval 4,000
1881-82 Old Etonians 1-0 Blackburn Rovers Kennington Oval 6,500
1882-83 Blackburn Olympic  †2-1 * Old Etonians Kennington Oval 8,000
1883-84 Blackburn Rovers İngiltere 2-1 İskoçya Queen's Park Kennington Oval 4,000
1884-85 Blackburn Rovers İngiltere 2-0 İskoçya Queen's Park Kennington Oval 12,500
1885-86 Blackburn Rovers 0-0 West Bromwich Albion Kennington Oval 15,000
(R) Blackburn Rovers 2-0 West Bromwich Albion Racecourse Ground 12,000
1886-87 Aston Villa 2-0 West Bromwich Albion Kennington Oval 15,500
1887-88 West Bromwich Albion 2-1 Preston North End Kennington Oval 19,000
1888-89 Preston North End 3-0 Wolverhampton Wanderers Kennington Oval 22,000
1889-90 Blackburn Rovers 6-1 The Wednesday Kennington Oval 20,000
1890-91 Blackburn Rovers 3-1 Notts County Kennington Oval 23,000
1891-92 West Bromwich Albion 3-0 Aston Villa Kennington Oval 32,810
1892-93 Wolverhampton Wanderers 1-0 Everton Fallowfield Stadium 45,000
1893-94 Notts County 4-1 Bolton Wanderers Goodison Park 37,000
1894-95 Aston Villa 1-0 West Bromwich Albion Crystal Palace 42,560
1895-96 The Wednesday 2-1 Wolverhampton Wanderers Crystal Palace 48,836
1896-97 Aston Villa 3-2 Everton Crystal Palace 65,891
1897-98 Nottingham Forest 3-1 Derby County Crystal Palace 62,017
1898-99 Sheffield United 4-1 Derby County Crystal Palace 73,833
1899-1900 Bury 4-0 Southampton Crystal Palace 68,945
1900-01 Tottenham Hotspur 2-2 Sheffield United Crystal Palace 110,820
(R) Tottenham Hotspur 3-1 Sheffield United Burnden Park 20,470
1901-02 Sheffield United 1-1 Southampton Crystal Palace 76,914
(R) Sheffield United 2-1 Southampton Crystal Palace 33,068
1902-03 Bury 6-0 Derby County Crystal Palace 63,102
1903-04 Manchester City 1-0 Bolton Wanderers Crystal Palace 61,374
1904-05 Aston Villa 2-0 Newcastle United Crystal Palace 101,117
1905-06 Everton 1-0 Newcastle United Crystal Palace 75,609
1906-07 The Wednesday 2-1 Everton Crystal Palace 84,594
1907-08 Wolverhampton Wanderers 3-1 Newcastle United Crystal Palace 74,697
1908-09 Manchester United 1-0 Bristol City Crystal Palace 71,401
1909-10 Newcastle United 1-1 Barnsley Crystal Palace 77,747
(R) Newcastle United 2-0 Barnsley Goodison Park 69,000
1910-11 Bradford City 0-0 Newcastle United Crystal Palace 69,068
(R) Bradford City 1-0 Newcastle United Old Trafford 58,000
1911-12 Barnsley 0-0 West Bromwich Albion Crystal Palace 54,556
(R) Barnsley  †1-0 * West Bromwich Albion Bramall Lane 38,555
1912-13 Aston Villa 1-0 Sunderland Crystal Palace 121,919
1913-14 Burnley 1-0 Liverpool Crystal Palace 72,778
1914-15 Sheffield United 3-0 Chelsea Old Trafford 49,557
1919-20 Aston Villa  †1-0 * Huddersfield Town Stamford Bridge 50,018
1920-21 Tottenham Hotspur 1-0 Wolverhampton Wanderers Stamford Bridge 72,805
1921-22 Huddersfield Town 1-0 Preston North End Stamford Bridge 53,000
1922-23 Bolton Wanderers 2-0 West Ham United Wembley Stadyumu 126,047[A]
1923-24 Newcastle United 2-0 Aston Villa Wembley Stadyumu 91,695
1924-25 Sheffield United İngiltere 1-0 Galler Cardiff City Wembley Stadyumu 91,763
1925-26 Bolton Wanderers 1-0 Manchester City Wembley Stadyumu 91,447
1926-27 Cardiff City Galler 1-0 İngiltere Arsenal Wembley Stadyumu 91,206
1927-28 Blackburn Rovers 3-1 Huddersfield Town Wembley Stadyumu 92,041
1928-29 Bolton Wanderers 2-0 Portsmouth Wembley Stadyumu 92,576
1929-30 Arsenal 2-0 Huddersfield Town Wembley Stadyumu 92,488
1930-31 West Bromwich Albion 2-1 Birmingham Wembley Stadyumu 92,406
1931-32 Newcastle United 2-1 Arsenal Wembley Stadyumu 92,298
1932-33 Everton 3-0 Manchester City Wembley Stadyumu 92,950
1933-34 Manchester City 2-1 Portsmouth Wembley Stadyumu 93,258
1934-35 Sheffield Wednesday 4-2 West Bromwich Albion Wembley Stadyumu 93,204
1935-36 Arsenal 1-0 Sheffield United Wembley Stadyumu 93,384
1936-37 Sunderland 3-1 Preston North End Wembley Stadyumu 93,495
1937-38 Preston North End  †1-0 * Huddersfield Town Wembley Stadyumu 93,497
1938-39 Portsmouth 4-1 Wolverhampton Wanderers Wembley Stadyumu 99,370
1945-46 Derby County  †4-1 * Charlton Athletic Wembley Stadyumu 98,000
1946-47 Charlton Athletic  †1-0 * Burnley Wembley Stadyumu 99,000
1947-48 Manchester United 4-2 Blackpool Wembley Stadyumu 99,000
1948-49 Wolverhampton Wanderers 3-1 Leicester City Wembley Stadyumu 99,500
1949-50 Arsenal 2-0 Liverpool Wembley Stadyumu 100,000
1950-51 Newcastle United 2-0 Blackpool Wembley Stadyumu 100,000
1951-52 Newcastle United 1-0 Arsenal Wembley Stadyumu 100,000
1952-53 Blackpool 4-3 Bolton Wanderers Wembley Stadyumu 100,000
1953-54 West Bromwich Albion 3-2 Preston North End Wembley Stadyumu 100,000
1954-55 Newcastle United 3-1 Manchester City Wembley Stadyumu 100,000
1955-56 Manchester City 3-1 Birmingham City Wembley Stadyumu 100,000
1956-57 Aston Villa 2-1 Manchester United Wembley Stadyumu 100,000
1957-58 Bolton Wanderers 2-0 Manchester United Wembley Stadyumu 100,000
1958-59 Nottingham Forest 2-1 Luton Town Wembley Stadyumu 100,000
1959-60 Wolverhampton Wanderers 3-0 Blackburn Rovers Wembley Stadyumu 100,000
1960-61 Tottenham Hotspur 2-0 Leicester City Wembley Stadyumu 100,000
1961-62 Tottenham Hotspur 3-1 Burnley Wembley Stadyumu 100,000
1962-63 Manchester United 3-1 Leicester City Wembley Stadyumu 100,000
1963-64 West Ham United 3-2 Preston North End Wembley Stadyumu 100,000
1964-65 Liverpool  †2-1 * Leeds United Wembley Stadyumu 100,000
1965-66 Everton 3-2 Sheffield Wednesday Wembley Stadyumu 100,000
1966-67 Tottenham Hotspur 2-1 Chelsea Wembley Stadyumu 100,000
1967-68 West Bromwich Albion  †1-0 * Everton Wembley Stadyumu 100,000
1968-69 Manchester City 1-0 Leicester City Wembley Stadyumu 100,000
1969-70 Chelsea  †2-2 * Leeds United Wembley Stadyumu 100,000
(R) Chelsea  †2-1* Leeds United Old Trafford 62,078
1970-71 Arsenal  †2-1 * Liverpool Wembley Stadyumu 100,000
1971-72 Leeds United 1-0 Arsenal Wembley Stadyumu 100,000
1972-73 Sunderland 1-0 Leeds United Wembley Stadyumu 100,000
1973-74 Liverpool 3-0 Newcastle United Wembley Stadyumu 100,000
1974-75 West Ham United 2-0 Fulham Wembley Stadyumu 100,000
1975-76 Southampton 1-0 Manchester United Wembley Stadyumu 100,000
1976-77 Manchester United 2-1 Liverpool Wembley Stadyumu 100,000
1977-78 Ipswich Town 1-0 Arsenal Wembley Stadyumu 100,000
1978-79 Arsenal 3-2 Manchester United Wembley Stadyumu 100,000
1979-80 West Ham United 1-0 Arsenal Wembley Stadyumu 100,000
1980-81 Tottenham Hotspur  †1-1 * Manchester City Wembley Stadyumu 100,000
(R) Tottenham Hotspur 3-2 Manchester City Wembley Stadyumu 92,000
1981-82 Tottenham Hotspur  †1-1 * Queens Park Rangers Wembley Stadyumu 100,000
(R) Tottenham Hotspur 1-0 Queens Park Rangers Wembley Stadyumu 90,000
1982-83 Manchester United  †2-2 * Brighton & Hove Albion Wembley Stadyumu 100,000
(R) Manchester United 4-0 Brighton & Hove Albion Wembley Stadyumu 100,000
1983-84 Everton 2-0 Watford Wembley Stadyumu 100,000
1984-85 Manchester United  †1-0 * Everton Wembley Stadyumu 100,000
1985-86 Liverpool 3-1 Everton Wembley Stadyumu 98,000
1986-87 Coventry City  †3-2 * Tottenham Hotspur Wembley Stadyumu 98,000
1987-88 Wimbledon 1-0 Liverpool Wembley Stadyumu 98,203
1988-89 Liverpool  †3-2 * Everton Wembley Stadyumu 82,500
1989-90 Manchester United  †3-3 * Crystal Palace Wembley Stadyumu 80,000
(R) Manchester United 1-0 Crystal Palace Wembley Stadyumu 80,000
1990-91 Tottenham Hotspur  †2-1 * Nottingham Forest Wembley Stadyumu 80,000
1991-92 Liverpool 2-0 Sunderland Wembley Stadyumu 80,000
1992-93 Arsenal  †1-1 * Sheffield Wednesday Wembley Stadyumu 79,347
(R) Arsenal 2-1 Sheffield Wednesday Wembley Stadyumu 62,267
1993-94 Manchester United 4-0 Chelsea Wembley Stadyumu 79,634
1994-95 Everton 1-0 Manchester United Wembley Stadyumu 79,592
1995-96 Manchester United 1-0 Liverpool Wembley Stadyumu 79,007
1996-97 Chelsea 2-0 Middlesbrough Wembley Stadyumu 79,160
1997-98 Arsenal 2-0 Newcastle United Wembley Stadyumu 79,183
1998-99 Manchester United 2-0 Newcastle United Wembley Stadyumu 79,101
1999-2000 Chelsea 1-0 Aston Villa Wembley Stadyumu 78,217
2000-01 Liverpool 2-1 Arsenal Millennium Stadyumu 72,500
2001-02 Arsenal 2-0 Chelsea Millennium Stadyumu 73,963
2002-03 Arsenal 1-0 Southampton Millennium Stadyumu 73,726
2003-04 Manchester United 3-0 Millwall Millennium Stadyumu 71,350
2004-05 Arsenal  †0-0 Manchester United Millennium Stadyumu 71,876
2005-06 Liverpool  †3-3 † West Ham United Millennium Stadyumu 71,140
2006-07 Chelsea  †1-0 * Manchester United Wembley Stadyumu (yeni) 89,826
2007-08 Portsmouth 1-0 Cardiff CityGaller Wembley Stadyumu (yeni) 89,874
2008-09 Chelsea 2-1 Everton Wembley Stadyumu (yeni) 89,391
2009-10 Chelsea 1-0 Portsmouth Wembley Stadyumu (yeni) 88,335
2010-11 Manchester City 1-0 Stoke City Wembley Stadyumu (yeni) 88,643
2011-12 Chelsea 2-1 Liverpool Wembley Stadyumu (yeni) 89,102
2012-13 Wigan Athletic 1-0 Manchester City Wembley Stadyumu (yeni) 86,254
2013-14 Arsenal  †3-0 * Hull City Wembley Stadyumu (yeni) 89,345

A.  1923 yılında Wembley'de oynanan ilk finalin resmi seyirci sayısı 126,047 olarak açıklansa da gerçek rakamın 150,000 ile 300,000 arasında olduğu söylenmektedir.[3][4]

Şampiyon ve Finalist Takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapanan kulüpler İtalik şekilde yazılmışlardır. Ek olarak , 1887 yılında İskoçya Futbol Federasyonu'na katılması sebebiyle turnuvaya o yıldan itibaren katılmayan Queen's Park takımı da bu şekilde yazılmıştır.[5]

Kulüp Şampiyonluk Son şampiyonluğu Finalist Son finalde kaybedişi
Manchester United 11 2004 7 2007
Arsenal 11 2014 7 2001
Tottenham Hotspur 8 1991 1 1987
Liverpool 7 2006 7 2012
Aston Villa 7 1957 3 2000
Chelsea 7 2012 4 2002
Newcastle United 6 1955 7 1999
Blackburn Rovers 6 1928 2 1960
Everton 5 1995 8 2009
West Bromwich Albion 5 1968 5 1935
Manchester City 5 2011 5 2013
Wanderers 5 1878 0
Wolverhampton Wanderers 4 1960 4 1939
Bolton Wanderers 4 1958 3 1953
Sheffield United 4 1925 2 1936
Sheffield Wednesday 3 1935 3 1993
West Ham United 3 1980 2 2006
Preston North End 2 1938 5 1964
Old Etonians 2 1882 4 1883
Portsmouth 2 2008 3 2010
Sunderland 2 1973 2 1992
Nottingham Forest 2 1959 1 1991
Bury 2 1903 0
Huddersfield Town 1 1922 4 1938
Southampton 1 1976 3 2003
Leeds United 1 1972 3 1973
Derby County 1 1946 3 1903
Royal Engineers 1 1875 3 1878
Oxford University 1 1874 3 1880
Blackpool 1 1953 2 1951
Cardiff City 1 1927 2 2008
Burnley 1 1914 2 1962
Charlton Athletic 1 1947 1 1946
Barnsley 1 1912 1 1910
Notts County 1 1894 1 1891
Clapham Rovers 1 1880 1 1879
Wigan Athletic 1 2013 0
Wimbledon 1 1988 0
Coventry City 1 1987 0
Ipswich Town 1 1978 0
Bradford City 1 1911 0
Blackburn Olympic 1 1883 0
Old Carthusians 1 1881 0
Leicester City 0 4 1969
Birmingham City 0 2 1956
Queen's Park 0 2 1885
Millwall 0 1 2004
Middlesbrough 0 1 1997
Crystal Palace 0 1 1990
Watford 0 1 1984
Brighton and Hove Albion 0 1 1983
Queens Park Rangers 0 1 1982
Fulham 0 1 1975
Luton Town 0 1 1959
Bristol City 0 1 1909
Stoke City 0 1 2011
Hull City 0 1 2014

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "F A Cup Summary - Contents". The Football Club History Database. http://www.fchd.info/cups/facupsummary.htm. Erişim tarihi: 4 November 2008. 
  2. ^ a b Barnes, Stuart (2008). Nationwide Football Annual 2008-2009. SportsBooks Ltd. ss. 132, 134-143. ISBN 1-8998-0772-1. 
  3. ^ Bateson, Bill; Albert Sewell (1992). News of the World Football Annual 1992-93. Harper Collins. ss. 219. ISBN 0-85543-188-1. 
  4. ^ "The F.A. Cup - Bolton's Victory - Record Crowds". The Times (News International). 30 May 1923. http://archive.timesonline.co.uk/tol/viewArticle.arc?articleId=ARCHIVE-The_Times-1923-04-30-06-001&pageId=ARCHIVE-The_Times-1923-04-30-06. Erişim tarihi: 13 October 2008. 
  5. ^ "Ask Albert - Number 5". BBC Sport. 19 February 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/sports_talk/1179349.stm. Erişim tarihi: 26 April 2010.