Félix Savón

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Félix Savón
19 Mart 1987'de gerçekleştirilen bir maç sırasında Félix Savón (sağda)
Kişisel bilgileri
Tam adıFélix Savón Fabre
Takma ad(ları)"Niñote" ("Büyük Çocuk")
MilliyetiKübalı
Doğumu22 Eylül 1967 (56 yaşında)
San Vicente, Küba
Boy1,96 m (6 ft 5 in)
Spor
Ülke Küba
SporBoks

Félix Savón Fabre (d. 22 Eylül 1967, San Vicente), ağırsıklette mücadele eden Kübalı boksördür. Katıldığı üç Yaz Olimpiyat Oyunları'nda da altın madalya kazanmasının yanı sıra yedi Dünya Şampiyonası'nda altı altın ve bir gümüş madalya elde etmiştir. László Papp ve Teófilo Stevenson ile birlikte üç altın Olimpiyat madalyası kazanan üç boksörden biri konumundadır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kariyerinin tamamında ağırsıklet kategorisinde mücadele eden Savón, büyüklerde uluslararası ilk başarısını 1986 Dünya Amatör Boks Şampiyonası'nda altın madalyaya ulaşarak yaşadı.[1] Aynı yıl, Dominik Cumhuriyeti'nin Santiago de los Caballeros şehrindeki 1986 Orta Amerika ve Karayipler Oyunları'nda altın madalyanın sahibi oldu. 1987'de, Indianapolis'teki Panamerikan Oyunları ve ardından Belgrad'daki Dünya Kupası'nda altın madalya kazandı. Moskova'daki 1989 Dünya Şampiyonası'nda ikinci kez dünya şampiyonu oldu. 1990'da, önce Meksiko'daki Orta Amerika ve Karayipler Oyunları'nda ardından Dublin'deki Dünya Kupası'nda altın madalya kazanarak bu organizasyonlardaki unvanını korudu. 1991'de ise Havana'da düzenlenen Panamerikan Oyunları ve sonrasında Sidney'de düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda bir kez daha altın madalyaya ulaştı.

Barselona'da düzenlenen 1992 Yaz Olimpiyatları'nda, finalde Nijeryalı David Izonritei'yi yenerek ilk altın Olimpiyat madalyasını elde etti. 1993'te, Tampere'deki Dünya Şampiyonası ile Ponce'deki Orta Amerika ve Karayipler Oyunları'nda altın madalya kazanarak unvanlarını korudu. Bangkok'taki 1994 Dünya Kupası'nda bir kez daha altın madalyaya ulaştı. 1995'te, Berlin'deki Dünya Şampiyonası ile Mar de Plata'daki Panamerikan Oyunları'nda altın madalya kazandı. Atlanta'daki 1996 Yaz Olimpiyatları'ndaki final maçında, Kanadalı rakibi David Defiagbon'u mağlup ederek altın madalyayı kazanan taraf oldu. Budapeşte'deki 1997 Dünya Şampiyonası'ndaki final maçında Özbek Ruslan Çagayev'e yenilse de, Çagayev'in yarışma önesinde iki profesyonel maç yaptığının tespit edilmesi üzerine altın madalya, turnuva tarihinde altıncı ve sonuncu kez Savón'un oldu.[2] 1998'de, Maracaibo'da düzenlenen ve son kez katıldığı Orta Amerika ve Karayipler Oyunları ile Çongçing'de düzenlenen ve yine son kez katıldığı Dünya Kupası'nda altın madalyaya ulaşan boksör oldu. Houston'daki 1999 Dünya Şampiyonası'nda Küba kafilesinin, turnuvada mücadele eden Kübalı boksör Jorge Gutiérrez'in maçında hakemlerin adil olmadığını savunmasının ardından Savón, bu durumu protesto edip final maçına çıkmadı ve maç Michael Bennett'in hükmet galibiyetiyle sonuçlandırıldı.[3] Sidney'deki 2000 Yaz Olimpiyatları'nda, finalde Rus rakibi Sultan İbragimov'u mağlup ederek üçüncü altın Olimpiyat madalyasına ulaştı. Bu madalyayla birlikte, László Papp ve Teófilo Stevenson'un ardından üç altın Olimpiyat madalyası kazanan üç boksörden biri oldu.[2] Olimpiyatlar sonrasında kariyerini sonlandırdı.[2] Savón, amatör boks kariyeri boyunca çıktığı maçlarda 362 galibiyet ile 21 mağlubiyet elde etmişti.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Padgett, Tim (11 Eylül 2000). "Felix Savon". Time (İngilizce). 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  2. ^ a b c Henderson, Jon (6 Temmuz 2012). "Great Olympic Moments: Felix Savon takes triple gold for Cuba". The Daily Telegraph (İngilizce). 5 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  3. ^ "PLUS: BOXING - WORLD AMATEUR CHAMPIONSHIPS; Cubans Withdraw In Angry Protest". The New York Times (İngilizce). Associated Press. 27 Ağustos 1999. 19 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  4. ^ Izada, Laz (27 Aralık 2010). "Felix Savon, 3 Time Olmypic Heavyweight Cuban Gold Medalist: Who Did He Face?" (İngilizce). Bleacher Report. 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]