Ecinniler Kültür ve Edebiyat Dergisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ecinniler Kültür ve Edebiyat Dergisi
KurucularÇağla Çinili, Gökhan Arslan, Tunca Çaylant
MerkezKadıköy, İstanbul
Konum
AlanlarEdebiyat
Resmî dillerTürkçe

Ecinniler, 2020 yılından itibaren yayınlanan İstanbul merkezli, iki aylık bağımsız bir Türkçe kültür ve edebiyat dergisidir.

Şiir, öykü, deneme, masal, inceleme ve eleştiri gibi çeşitli türlerde eserlere yer verilen derginin her sayısında bir dosya konusu ele alınır.

Hem matbu hem dijital olarak yayımlanmaktadır. Kalıcı bir yazar kadrosu yoktur. İlk üç sene içinde 400'den fazla farklı yazar ve şaire yer vermiştir.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dergi, her biri farklı mesleklere mensup olup, edebiyat alanında üretim yapan Çağla Çinili, Gökhan Arslan ve Tunca Çaylant tarafından kurulmuştur. Dergi, yayın kurulu üyelerinin popülist ve hızlı tüketilebilir edebiyat anlayışına bir tepkisi olarak ortaya çıktı. 21. yy Türkiye'sinin içinde bulunduğu politik, sosyal ve ekonomik durumun Fyodor Dostoyevski'nin Ecinniler romanındaki atmosferi andırıyor olduğu düşüncesiyle dergiye Ecinniler ismi verildi.[1] İlk sayısı Ocak 2020'de yayımlandı.

Kurucuları, derginin edebiyata bütüncül ve metin odaklı bakmak amacıyla çıkarıldığını ifade etmiştir.[1] Abonelik sistemi ile çalışan dergi, yayın kurulunun kişisel emeği ile çıkarılır, herhangi bir kurum tarafından finanse edilmez.

İlk sayısı matbu olarak yayımlanan dergi, ikinci sayısından itibaren, COVID-19 pandemisi yüzünden dergiye erişemeyen yurtdışındaki okurlara içeriği ulaştırabilmek için dijital ortamda da yayımlanmaya başlamıştır.

Derginin ilk sayısının dosya konusu, "Edebiyatın İnternetle İmtihanı"dır.[2][3] Şubat 2022'de 13. ve 14. sayılar birleşik sayı olarak yayımlanmış; dosya konusu "Ferit Edgü" olmuştur.[4]

İçerik ve yayın politikası[değiştir | kaynağı değiştir]

Dergi iki ayda bir yayımlanır. İlk sayıda "Ecinniler şiir dergisi değildir ve marketlerde satılmaz.", ikinci sayıda "Ecinniler magazin dergisi değildir, yazar ve şairlerin özel hayatlarını eserlerin önüne koymaz.", üçüncü sayıda "Ecinniler kâğıt israfına karşıdır ve dergiyle beraber bardak altlığı hediye etmez." cümleleri ile yayın politikasına dair mesajlar verilmiştir.

Ecinniler, "geçmişi ve geleceği iyi edebiyat çatısı altında toplama amacını korumak" için kalıcı bir yazar kadrosu ile çalışmamaktadır. Irkçı, cinsiyetçi ve türcü eserlere yer vermemektedir. Yayınlandığı ilk üç sene içinde 400'den fazla farklı yazar ve şaire yer veren derginin, yayımladığı eserler içerisinde "ilk eser" olma niteliğini haiz olanlar da bulunur.

Derginin her sayısında farklı bir dosya konusu ele alınır. Bir sayı bir portre, bir sayı edebiyatla disiplinlerarası ilgisi olan bir konu dosya konusu olarak belirlenir.[5][5][6] [7] [8] [9] [10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Afacan, İsmail (12 Nisan 2020). "Ecinniler:Edebiyata bütüncül ve metin odaklı bakıyoruz". Evrensel.net. 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  2. ^ "Ecinniler yayın hayatına başladı | Edebiyat Haber". 17 Ocak 2020. 20 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Hürriyet Sanat - Kitap, Haydar Ergülen: Ecinniler Dönemi". 24 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  4. ^ Duvar, Gazete (18 Şubat 2022). "Ecinniler yeni sayısını yayınladı, dosya konusu Ferit Edgü". Gazete Duvar. 20 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2023. 
  5. ^ a b Ecinniler dergisi ile söyleşi - PEN Şubat 2022
  6. ^ "Ecinniler: Edebiyata bütüncül ve metin odaklı bakıyoruz". 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  7. ^ "Ecinniler Dergisi Yayın Kurulu üyeleriyle Proust penceresinden bir söyleşi". 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  8. ^ "Açık Radyo: Ecinniler Dergi ile söyleşi - Ekolojik Edebiyat mümkün mü?". 5 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  9. ^ Bilmek Vaktidir: Ecinniler Dergi ile Dergiciliğin Hikayesi
  10. ^ Artı Tv: Ecinniler Dergisi | Konuklar: Çağla Çinili ve Tunca Çaylant | Mesut Varlık ile Editörün Defteri