Dragaş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dragaş
Kasaba
Dragaş’ta bir cadde
Kosova üzerinde Dragaş
Dragaş
Dragaş
Dragaş’ın Kosova'daki konumu
Ülke/Bölge/UNMIKKosova Kosova (de facto)
Sırbistan Kosova ve Metohiya (de jure)
Birleşmiş Milletler UNMIK (de jure)
İl/Okrug/DistrictKosova Prizren
Sırbistan Prizrenski
Birleşmiş Milletler District of Prizren
BelediyeDragaş
İdare
 • Belediye BaşkanıHalim Shemsidini (LDK)
Yüzölçümü
 • Toplam435 km²
Rakım652 m
Nüfus
(2011)[1]
 • Toplam33,584
 • Yoğunluk77.4/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Alan kodu+381 38
Plaka kodu04

Dragaş (Arnavutça: Dragash veya Sharri; Sırpça: Драгаш / Dragaš), Kosova'nın güneybatısında Prizren şehrine yakın, Gora bölgesindeki bir kasaba ve belediyedir. De facto olarak Kosova’nın Prizren ilinde; de jure olarak Sırbistan’a bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi’nin Dakovicki Okrug’unda yer alır. Ayrıca de jure olarak Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu’nun Prizren Bölgesi’nde (District of Prizren) bulunur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

KFOR birlikleri 2001 yılında Dragaş bölgesinde
Kosova’da Dragaş’ın da bulunduğu Gora bölgesi

Dragaş Belediyesi, (BMAİM) Gora ve Opoya'nın iki önceki belediyesi birleşerek Kosova'da Birleşmiş Milletler idare misyonu ile yaratılmış bir belediyedir. Bölgede eski Türk runik alfabesine benzer tarzda yapılmış kaya yazıtları bulunmuştur.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dragaş belediyesinin bütünü, Şar Dağları tarafından kuşatılır, sonra Prizren'in yönünde Koritnik Dağı, Galiç Dağı ve Svilen Dağı bulunur. Prizren yönünde bölgenin tek ana bağlantı yolu vardır. Bu yol bölgenin ve Dragaş'ın, Prizren ve Kosova ile bağlandığı bir özelliktedir ve göreli olarak ufak bir eğimli tepeliktir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Merkez nüfusu 35.000'dir. Tüm belediyenin toplam nüfusu 2006 yılı itibarıyla 41.000 olarak belirtilmektedir.

2011 yılında Kosova genelinde yapılan nüfus sayımında Dragaş nüfusu 33.584 çıkmıştır.[1]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dragaş'ın yoksul tarımsal kaynakları ve dağlık yapısından sebep, göreli coğrafi yalıtımı, Dragaş'ın, az gelişmiş Kosova bölgelerinin biri olması sonucunu doğurmuştur. Dragaş'ta ekonomik durum, çok zayıftır ve işsizlik yüksek bir orandadır. Alanda ana işverenler, bir iki kuruluş, belediye, devlet makamları ve özel şirketlerdir. Bütün büyük yerel şirketler, önceden devlete ait iken zamanla özelleşmiştir. Bunun neticesi olarak, bölgede işgücü ve iş şekli özelleşmiştir. Ekonomik durumu geliştirmek için çeşitli projeler yapılmıştır. Bu süreç, hiçbir yabancı yatırımcının, yatırımı kararlaştırmamasına rağmen, girişimleri canlandırmak için en iyi yol olması maksadıyla başlatıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b 2011 Genel Nüfus Sayımı REKOS2011 12 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kosova İstatistik Kurumu