Derinliklerine göre göller listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste dünyada bulunan doğal gölleri derinliklerine göre sıralandırılmasının listesidir.

Maksimum derinliğe göre sıralanmış göller[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu liste inanılır bilgilere göre maksimum derinlikleri 400 metreyi aşan tüm dünya göllerini içinde bulundurmaktadır.

Jeoloji açısından, Hazar Denizi, aynen Karadeniz, ve Akdeniz denizleri gayet eski Tethys Okyanusu'nun kalıntılarıdır. Bu denizin en derin bölgesi yerin kıtasal kabuğunda değil okyanusal kabuğunda yer almaktadır. Coğrafyacılar büyük bir kapalı havzası olan tuz gölü olarak sınıflandırılmaktadır.

Kıta renk anahtarı
Afrika Asya Avrupa Kuzey Amerika Okyanusya Güney Amerika Antartika
İsim Ülke Bölge Derinlik
(metre)
1. Baykal[1] Rusya Siberya &0000000000001637.0000001.637
2. Tanganyika Tanzanya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Burundi, Zambiya Orta Afrika &0000000000001470.0000001.470
3. (Hazar Denizi[2]) İran, Rusya, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan &0000000000001025.0000001.025
4. Vostok[3] Antartika 7003100000000000000~1,000
5. O'Higgins-San Martín[4] Şili, Arjantin Aysén (Şili), Santa Cruz (Arjantin) &0000000000000836.000000836
6. Malavi Mozambik, Tanzanya, Malavi &0000000000000706.000000706
7. Issık Göl Kırgızistan &0000000000000668.000000668
8. Büyük Esir Kanada Kuzeybatı Toprakları‎ &0000000000000614.000000614
9. Krater[5] Birleşik Amerika Oregon &0000000000000594.000000594
10. Matano Endonezya Sulawesi &0000000000000590.000000590
11. General Carrera-Buenos Aires Şili, Arjantin &0000000000000586.000000586
12. Hornindalsvatnet Norveç Soğn og Fjordane &0000000000000514.000000514
13. Kuesnel Kanada Britanya Kolumbiyası &0000000000000506.000000506
14= Toba Endonezya Sumatra &0000000000000505.000000505
14= Sarez Tacikistan &0000000000000505.000000505
16. Tahoe Birleşik Amerika Kaliforniya, Nevada &0000000000000501.000000501
17. Argentino Arjantin Santa Cruz (Patagonya) &0000000000000500.000000500
18. Kivu Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Rvanda &0000000000000480.000000480
19. Mjøsa Norveç Hedmark, Oppland ve Akershus eyaletleri &0000000000000468.000000468
20= Salsvatn Norveç Nord-Trøndelag eyaleti &0000000000000464.000000464
20= Nahuel Huapi Arjantin Rio Negro, Patagonya &0000000000000464.000000464
22. Hauroko Yeni Zelanda Southland (South Island) &0000000000000462.000000462
23. Tinnsjø Norveç Telemark eyaleti &0000000000000460.000000460
24. Adams Kanada Britanya Kolumbiyası &0000000000000457.000000457
25. Chelan Birleşik Amerika Washington (eyaleti) &0000000000000453.000000453
26. Van[6] Türkiye &0000000000000451.000000451
27. Poso Endonezya Sulavesi &0000000000000450.000000450
28. Fagnano Arjantin, Şili Tierra del Fuego &0000000000000449.000000449
29. Büyük Ayı Kanada Kuzeybatı Arazileri &0000000000000446.000000446
30. Manapouri Yeni Zelanda Southland (South Island) &0000000000000444.000000444
31. Te Anau Yeni Zelanda Southland (South Island) &0000000000000425.000000425
32. Tazawa Japan Akita ili &0000000000000423.000000423
33. Vakatipu Yeni Zelanda South Island &0000000000000420.000000420
34. Como İtalya &0000000000000410.000000410
35. Superior Kanada, Birleşik Amerika Ontario, Michigan, Minnesota, Wisconsin &0000000000000406.000000406

Göllerin ortalama derinliklerine göre sıralanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok ekoloji incelemesi için ortalama derinlik daha çok pratik uygulama için kullanılmaktadır.Ne yazıktır ki ortalama derinlik verileri ancak gayet ince ayrıntıları incelenmiş göller için elimizde bulunmaktadır. Buna neden bu ölçünün hem gölün hacminin hem de yüzey alanının gayet iyice bilinmesini gerektirmektedir. İnanılabilir hacim ölçümleri için özel "batimetrik" araştırmalar gerekmektedir. Bu nedenle dünyanın daha gelişmiş bölgelerinin uzaklarında ıssız köşelerinde bulunan birçok derin göl için ortalama derinlik ölçümleri bulunmamaktadır.

Hazar Denizi ortalama derinliğine göre sıralamalarda gayet büyük yüzölçümü ile ilişkisi daha az olarak aşağı sıralarda yer almaktadır. Buna neden bu göl/denizde büyük ve geniş bir kıtasal sahanlık bulunmasıdır.

Kıta renk anahtarı
Afrika Asya Avrupa Kuzey Amerika Okyanusya Güney Amerika Antarktika
İsim Ülke Bölge Derinlik
(metre)
1. Baykal[1] Rusya Sibirya &0000000000000758.000000758
2. Tanganyika Tanzanya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Burundi, Zambiya Afrika &0000000000000570.000000570
3. Krater[5] Birleşik Amerika Oregon &0000000000000350.000000350
4. Vostok[3] Antarktika &0000000000000344.000000344
5. Tahoe Birleşik Amerika Kaliforniya, Nevada &0000000000000301.000000301
6. Malavi Mozambik, Tanzanya, Malavi &0000000000000292.000000292
7. Issık Göl Kırgizistan &0000000000000270.000000270
8= Kivu Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Rvanda &0000000000000240.000000240
8= Matano[7] Endonezya Sulavesi &0000000000000240.000000240
10. Hornindalsvatnet[7] Norvec Sogn og Fjordane &0000000000000237.000000237
11. Toba[7] Endonezyaa Sumatra &0000000000000216.000000216
12. Karakul Tacikistan &0000000000000210.000000210
13. Sarez Tacikistan &0000000000000202.000000202
14. (Hazar Denizi[2]) İran, Rusya, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan &0000000000000184.000000184
15. Ranau Endonezya Sumatra &0000000000000174.000000174
16. Kuesnel Canada Britanya Columbiyası &0000000000000157.000000157
17. Ohri Gölü Makedonya, Arnavutluk &0000000000000155.000000155
18. Leman Gölü[7] İsviçre, Fransa &0000000000000153.000000153
19. Singkarak Endonezya Batı Sumatra &0000000000000149.000000149
20.[7] Loch Ness Birleşik Krallık İskoçya &0000000000000133.000000133
21. Ölü Deniz Ürdün, İsrail &0000000000000118.000000118
22. Titicaca Peru, Bolivya &0000000000000107.000000107
23. Gander Kanada Newfoundland &0000000000000105.000000105

Kıtalara göre en büyük maksimum derinlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıtalara göre en büyük ortalama derinlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Not: Değişik kaynaklar çok kere göl derinliklerini değişik olarak vermektedirler. Burada verilen derinlikler en son yayımlanmıș olan en inanılılır kaynaklardan alınmıştır. Diğer ayrıntılar ve veri kaynakları için tek tek gölleri ele alıp inceleyen Vikipediya maddelerine bakınız. .

  1. ^ a b Baykal Golü hacim bakımından da dünyanın en büyük tatlı su gölüdür.
  2. ^ a b Hazar Denizi genel olarak coğrafyacılar, biyolojiciler ve tatlı su bilimcileri (limnolojiciler) tarafından gayet büyük, etrafı kara ile çevrili bir kapalı havzalı tuz gölü olarak kabul edilmektedir. Fakat Hazar Denizi'nin gayet büyük olması bazı maksatlar için bir deniz olarak kabul edilmesi bilimsel modelleme için daha uygun olmaktadır. Jeoloji görüşüne göre Hazar Denizi, aynı Karadeniz ve Akdeniz gibi ayanı gayet eski olan [[Tethys] Okyanusi]] kalıntıları olarak bir küçük okyanus olarak görülmesi uygun görülmektedir. Hazar Denizi'nin bir deniz mi yoksa bir göl mü olduğu ayrılımının yapılip politik olarak kabul edilmesi uluslararasi siyaset bakımindan ve uluslarası hukukun uygulanması açısından çok önemli sonuçlar ortaya çıkartmaktadır.
  3. ^ a b c d Vostok Gölü Antarktika'da bulunan ve derinliği 400 metre ile 900 metreden daha büyük olarak değişen bir buzulaltı gölü'dür.
  4. ^ *CECS, O'Higgins/San Martín Gölü'nde derinlik iskandilleri sonuçları
  5. ^ a b Krater Gölü Oregon eyaletinde olup maksimum derinliği ÜS Geologic Survey tarafından 594 m (rakımı 1883 m) olarak verilmektedir ama US Milli Park Servisi tarafından maksimum derinlik 5892 m. (ve rakımı 1881 m) olarak kabul edilmektedir. Kaynak: Bacon, et al. (2002) Morphology, volcanısm, and mass wasting in Crater Lake, Oregon. GSA Bulletin 114:675-692.
  6. ^ Degens, E.T.; Wong, H.K.; Kempe, S.; Kurtman, F. (Haziran 1984), "A geological stüdy of Lake Van, eastern Turkey", International Journal of Earth Sciences (Springer) 73 (2): 701–734, doi:10.1007/BF01824978 
  7. ^ a b c d e Walter K. Dodds; Matt R. Whiles (23 Eylul 2010). Freshwater Ecology: Concepts and Environmental Applications of Limnology. Academic Press. ss. 141–142. ISBN 978-0-12-374724-2. http://books.google.com/books?id=Ht4O0Uez3KAÇ&pg=PA141. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]