Dadastana

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dadastana (GrekçeΔαδάστανα), antik Bitinya Bölgesi'nde yer alan bir antik kenttir.[1] Tabula Peutingeriana burayı Nicaea'dan Juliopolis'e giden bir yol üzerinde ve Juliopolis'ten 29 M. P. uzaklıkta gösterir. Ammianus'un söylediği gibi, Bithynia ve antik Galatia sınırlarına yakın olduğu anlaşılmaktadır.[2] Dadastana’nın ünü, MS. 364 yılında, Roma İmparatoru Jovianus’un ansızın burada ölmesinden kaynaklanmaktadır. İmparator, Suriye seferinden dönmekte iken ordusu ile Ancyra'dan Dadastana'ya geldi, burada kamp kurduğu bir sırada rahatsızlanarak aniden ölmüştür.

Son dönemlere dek yeri tam olarak tespit edilemeyen Dadastana Antik kentinin Ankara yakınlarında yer aldığı tahmin edilmektedir. 2008 yılında Ankara ili, Nallıhan ilçesi, İslamalan Köyü sınırları içerisinde bulunan kalıntılar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda bu yerin antik Dadastana şehrinin nekropolü olduğu tespit edilmiştir.[3][4][5] Nallıhan ilçesinin 40 km. Kuzey-batısındaki bu nekropol alanı ormanlık bir arazide olup, İslamalan Köyü’nün 3 km. batısındadır. Antik kaynaklar ve haritalarda bu yer, Bithynia bölgesinin Dadastana antik kentinin sınırlarında kalmaktadır. Mezar tipi ve ölü hediyelerinden anlaşıldığı üzere bu nekropolün Geç Roma ve Bizans dönemlerinde yoğun bir şekilde kullanılmış olduğu anlaşılmıştır.

Antik ve modern kaynaklara göre Geç Roma ve Bizans dönemlerinde hac yolu üzerinde önemli bir kent olan Dadastana, aynı zamanda bir Bizans piskoposluk merkezidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Batlamyus. Coğrafya. 5.1. 
  2. ^ Ammianus Marcellinus. Res Gestae - The Later Roman Empire (AD 354–378). 25.10. 
  3. ^ Richard Talbert, (Ed.) (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press. s. 86 ve dizin notları eşlik ediyor. 
  4. ^ Lund Üniversitesi. Digital Atlas of the Roman Empire. 
  5. ^ "Dadastana (İslamalan) Nekropolü". envanter.gov.tr. 23 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2014.