Dünyanın en işlek konteyner limanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu listede dünyada konteyner taşımacılığı yapılan limanları arasında, Yirmi ayak eşdeğer birimine (TEU) göre en yoğun konteyner taşınan limanlar sıralanmaktadır.

Konu başlıkları

Konteyner trafiği (x1000 TEU):
Sıra Liman Ülke 2011[1][2] 2010[3] 2009[4] 2008[5] 2007[6] 2006[7] 2005[8] 2004[9]
1 Şanghay Çin Halk Cumhuriyeti Çin 31,740 29,069 25,002 27,980 26,150 21,710 18,084 14,557
2 Singapur Singapur Singapur 29,940 28,431 25,866 29,918 27,932 24,792 23,192 21,329
3 Hong Kong Hong Kong Çin
24,380
23,699
20,983
24,248
23,881
23,539
22,427
21,984
4 Shenzhen Çin Halk Cumhuriyeti Çin
22,570
22,510
18,250
21,414
21,099
18,469
16,197
13,615
5 Busan Güney Kore Güney Kore
16,170
14,194
11,954
13,425
13,270
12,039
11,843
11,430
6 Ningbo-Zhoushan Çin Halk Cumhuriyeti Çin
14,720
13,144
10,502
11,226
9,349
7,068
5,208
4,006
7 Guangzhou Çin Halk Cumhuriyeti Çin
14,260
12,550
11,190
11,001
9,200
6,600
4,685
3,308
8 Qingdao Çin Halk Cumhuriyeti Çin
13,020
12,012
10,260
10,320
9,462
7,702
6,307
5,140
9 Dubai Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri
13,010
11,600
11,124
11,827
10,653
8,923
7,619
6,429
10 Rotterdam Hollanda Hollanda
11,880
11,140
9,743
10,784
10,791
9,655
9,287
8,281
11 Tianjin Çin Halk Cumhuriyeti Çin
11,590
10,080
8,700
8,500
7,103
5,950
4,801
3,814
12 Kaohsiung Çin Cumhuriyeti Tayvan
9,640
9,180
8,581
9,677
10,257
9,775
9,471
9,714
13 Klang Limanı Malezya Malezya
9,600
8,870
7,309
7,970
7,120
6,326
5,544
5,244
14 Hamburg Almanya Almanya
9,040
7,910
7,007
9,737
9,890
8,862
8,088
7,003
15 Antwerp Belçika Belçika
8,660
8,470
7,309
8,663
8,176
7,019
6,482
6,064
16 Los Angeles Amerika Birleşik Devletleri ABD
7,940
7,830
6,748
7,850
8,355
8,470
7,485
7,321
17 Tanjung Pelepas Malezya Malezya
7,500
6,540
6,000
5,600
5,500
4,770
4,177
4,020
19 Xiamen Çin Halk Cumhuriyeti Çin
6,470
5,820
4,680
5,035
4,627
4,019
3,342
2,872
20 Dalian Çin Halk Cumhuriyeti Çin
6,400
5,260
4,552
4,503
4,574
3,212
2,665
2,211
21 Long Beach Amerika Birleşik Devletleri ABD
6,060
6,260
5,067
6,350
7,316
7,289
6,710
5,780
22 Bremen/Bremerhaven Almanya Almanya
5,920
4,890
4,578
5,529
4,912
4,450
3,736
3,469
23 Laem Chabang Tayland Tayland
5,730
5,190
4,538
5,134
4,642
4,123
3,834
3,529
24 Jakarta Endonezya Indonesia
5,620
4,720
3,800
3,984
3,900
3,280
3,282
3,170
25 New York/New Jersey Amerika Birleşik Devletleri ABD
5,500
5,290
4,561
5,265
5,299
5,093
4,785
4,478
26 Lianyungang Çin Halk Cumhuriyeti Çin 4,850 3,870 3,021 3,001 2,001 1,302 1,005 N/A
27 Suzhou Çin Halk Cumhuriyeti Çin 4,690 3,640 2,718 2,443 1,882 N/A N/A N/A
28 Tokyo Japonya Japonya
4,554
4,280
3,810
4,271
3,818
3,969
3,593
3,358
29 Ho Chi Minh City (Saygon) Vietnam Vietnam
4,530
4,110
3,563
3,100
2,532
2,532
2,122
1,868
30 Jawaharlal Nehru (Mumbai) Hindistan Hindistan
4,320
4,280
4,061
3,953
4,060
3,298
2,667
2,361
31 Valencia İspanya İspanya
4,300
4,210
3,653
3,593
3,043
2,612
2,410
2,145
32 Kolombo Sri Lanka Sri Lanka
4,260
4,080
3,464
3,687
3,380
3,079
2,455
2,221
33 Yingkou Çin Halk Cumhuriyeti Çin 4,030 3,340 2,537 2,030 1,371 838 634 N/A
33 Cidde Suudi Arabistan Suudi Arabistan
4,010
3,830
3,091
3,326
3,068
2,964
2,836
2,426
34 Said Limanı Mısır Mısır
3,910
3,480
3,300
3,202
2,127
2,127
1,522
869
35 Felixstowe Birleşik Krallık Birleşik Krallık
3,740
3,300
3,100
3,200
3,300
3,000
2,700
2,717
36 Algeciras İspanya İspanya
3,600
2,810
3,042
3,324
3,152
3,257
3,180
2,937
37 Colon Panama Panama
3,370
2,810
2,802
1,856
[10]
2,262
N/A
1,947
2,150
38 Manila Filipinler Filipinler
3,260
3,250
2,815
2,977
2,800
2,638
2,625
2,698
39 Balboa Panama Panama
3,230
2,760
2,012
2,011
2,167
988
663
40 Khor Fakkan Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri
3,230
3,020
2,750
2,112
1,850
1,730
1,929
1,819
41 Salalah Umman Umman
3,200
3,490
3,490
3,068
2,600
2,390
2,492
2,229
42 Yokohama Japonya Japonya
3,080
3,260
2,555
3,490
3,400
3,200
2,873
2,718
43 Santos Brezilya Brezilya
2,990
2,720
2,252
2,675
2,533
2,208
2,240
1,883
44 Savannah Amerika Birleşik Devletleri ABD
2,945
2,830
2,356
2,616
2,604
2,160
1,902
1,662
45 Foshan Çin Halk Cumhuriyeti Çin 2,920 3,030 N/A N/A N/A N/A N/A N/A
46 Bandar-Abbas İran İran 2,800 2,590 2,206 2,000 1,723 1,408 1,293 N/A
47 Durban Güney Afrika Güney Afrika
2,710
2,550
2,110
2,560
2,511
2,334
1,955
1,717
48 Ambarli (İstanbul) Türkiye Türkiye 2,690 2,540 1,835 2,262 1,940 1,446 1,186
49 Surabaya Endonezya Endonezya 2,643 3,040 1,140
50 Nagoya Japonya Japonya
2,620
2,550
2,113
2,817
2,890
2,740
2,470
2,304

2005[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Liman Ülke TEU (000)[11] +/- 2004 % 2004 değişimi
1 Singapur Singapur 23,192 1,863 8.73
2 Hong Kong Çin 22,427 443 2.02
3 Şanghay Çin 18,084 3,527 24.23
4 Shenzhen Çin 16,197 2,582 18.96
5 Busan Güney Kore 11,843 413 3.61
6 Kaohsiung Tayvan 9,471 0 0.00
7 Rotterdam Hollanda 9,287 1,006 12.15
8 Hamburg Almanya 8,088 1,085 15.49
9 Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 7,619 1,190 18.51
10 Los Angeles ABD 7,485 164 2.24
11 Long Beach ABD 6,710 930 16.09
12 Antwerp Belçika 6,482 418 6.89
13 Qingdao Çin 6,307 1,167 22.70
14 Klang Limanı Malezya 5,544 300 5.72
15 Ningbo Çin 5,208 1,202 30.00
16 Tianjin Çin 4,801 987 25.88
17 New York/New Jersey ABD 4,785 307 6.86
18 Guangzhou Çin 4,685 1,377 41.63
19 Tanjung Pelepas Malezya 4,177 157 3.91
20 Laem Chabang Tayland 3,834 305 8.64
21 Bremen/Bremerhaven Almanya 3,736 267 7.70
22 Tokyo Japonya 3,593 235 7.00
23 Xiamen Çin 3,342    
24 Jakarta Endonezya 3,282 -315 -8.76
25 Algeciras İspanya 3,180 243 8.27
26 Gioia Tauro İtalya 3,161 -100 -3.07
27 Yokohama Japonya 2,873 368 14.69
28 Cidde Suudi Arabistan 2,836 410 16.90
29 Felixstowe Birleşik Krallık 2,700 25 0.93
30 Jawaharlal Nehru Hindistan 2,667 306 12.96
31 Manila Filipinler 2,665 454 20.53
32 Dalian Çin 2,665 113 4.43
32 Salalah Umman 2,492 263 11.80
33 Nagoya Japonya 2,491 336 15.59
34 Colombo Sri Lanka 2,455 234 10.54
36 Valencia İspanya 2,410 265 12.35
37 Oakland ABD 2,273 230 11.26
38 Santos Brezilya 2,268 385 20.45
39 Kobe Japonya 2,262 85 3.90
40 Le Havre Fransa 2,119 -13 -0.61
41 Keelung Tayvan 2,091 21 1.01
42 Seattle ABD 2,088 312 17.57
43 Barcelona İspanya 2,071 188 9.98
44 Tacoma ABD 2,066 268 14.91
45 Charleston ABD 1,987 123 6.60
46 Hampton Roads ABD 1,982 0 0.00
47 Khor Fakkan Birleşik Arap Emirlikleri 1,930 111 6.10
48 Ho Chi Minh City Vietnam 1,911    
49 Savannah ABD 1,902    
50 Melbourne Avustralya 1,863 -47 -2.46

2004[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Liman Ülke TEU (000)[12] +/- 2003 % 2003 değişimi
1 Hong Kong Çin 21,984 1,485 7.24
2 Singapur Singapur 21,329 2,918 15.85
3 Şanghay Çin 14,557 3,277 29.05
4 Shenzhen Çin 13,615 3,000 28.26
5 Busan Güney Kore 11,430 1,022 9.82
6 Kaohsiung Tayvan 9,471 619 11.36
7 Rotterdam Hollanda 8,281 1,174 16.52
8 Los Angeles ABD 7,321 172 2.41
9 Hamburg Almanya 7,003 865 14.10
10 Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 6,429 1,277 24.78
11 Antwerp Belçika 6,064 871 9.85
12 Long Beach ABD 5,780 1,122 24.08
13 Klang Limanı Malezya 5,244 404 8.34
14 Qingdao Çin 5,140 901 21.25
15 New York/New Jersey ABD 4,478 410 10.09
16 Tanjung Pelepas Malezya 4,020 533 15.30
17 Ningbo Çin 4,006 1,234 44.50
18 Tianjin Çin 3,814 799 26.50
19 Jakarta Endonezya 3,597 839 30.43
20 Laem Chabang Tayland 3,529 348 10.94
21 Bremen/Bremerhaven Almanya 3,469 279 8.75
22 Tokyo Japonya 3,358 44 1.33
23 Guangzhou Çin 3,308 546 19.78
24 Gioia Tauro İtalya 3,261 112 3.56
25 Algeciras İspanya 2,937 421 16.75
26 Yantian Çin 2,872    
27 Yokohama Japonya 2,505 140 5.92
28 Manila Filipinler 2,552 90 3.66
29 Felixstowe Birleşik Krallık 2,675 175 7.00
30 Cidde Suudi Arabistan 2,426 649 36.52
31 Jawaharlal Nehru Hindistan 2,361 92 4.05
32 Salalah Umman 2,229 229 11.43
33 Colombo Sri Lanka 2,221 262 13.35
34 Dalian Çin 2,211 541 32.41
35 Kobe Japonya 2,177 131 6.39
36 Nagoya Japonya 2,155 81 3.93
37 Valencia İspanya 2,145 152 7.64
38 Le Havre Fransa 2,132 155 7.83
39 Keelung Tayvan 2,070 69 3.46
40 Oakland ABD 2,043 120 6.25
41 Osaka Japonya 2,009 399 24.79
42 Hampton Roads ABD 1,982 336 20.41
43 Melbourne Avustralya 1,910 189 11.00
44 Barcelona İspanya 1,883 237 14.35
45 Santos Limanı (São Paulo) Brezilya 1,883    
46 Charleston ABD 1,864 173 10.23
47 Khor Fakkan Birleşik Arap Emirlikleri 1,819    
48 Tacoma ABD 1,798 60 3.43
49 Seattle ABD 1,776    
50 Durban Güney Afrika 1,717    

2003[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Liman Ülke TEU (000)[13] +/- 2002 % 2002 değişimi
1 Hong Kong Çin 20,499 1,355 7.08
2 Singapur Singapur 18,411 1,470 8.68
3 Şanghay Çin 11,280 2,660 30.86
4 Shenzhen Çin 10,615 3,001 39.41
5 Busan Güney Kore 10,408 972 10.30
6 Kaohsiung Tayvan 8,843 350 4.12
7 Los Angeles ABD 7,149 668 13.98
8 Rotterdam Holllanda 7,107 592 9.09
9 Hamburg Almanya 6,138 764 14.22
10 Antwerp Belçika 5,445 1,043 17.08
11 Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 5,152 958 22.84
12 Klang Malezya 4,840 307 6.77
13 Long Beach ABD 4,658 134 2.96
14 Qingdao Çin 4,239 829 24.31
15 New York/New Jersey ABD 4,068 319 8.51
16 Tanjung Pelepas Malezya 3,487 827 31.09
17 Tokyo Japonya 3,314 602 22.20
18 Bremen/Bremerhaven Almanya 3,190 158 5.21
19 Laem Chabang Tayland 3,181 524 19.72
20 Gioia Tauro İtalya 3,149 195 6.60
21 Tianjin Çin 3,015 605 25.10
22 Ningbo Çin 2,772 912 49.03
23 Guangzhou Çin 2,762 582 26.70
24 Jakarta Endonezya 2,758 78 2.91
25 Manila Filipinler 2,552 90 3.66
26 Algeciras İspanya 2,516 282 12.62
27 Yokohama Japonya 2,505 140 5.92
28 Felixstowe Birleşik Krallık 2,500 -250 -9.09
29 Xiamen Çin 2,331 581 33.20
30 Jawaharlal Nehru Hindistan 2,269 302 15,35
31 Nagoya Japonya 2,074 147 7.63
32 Kobe Japonya 2,046 53 2.66
33 Keelung Tayvan 2,001 82 4.27
34 Salalah Umman 2,000    
35 Valencia İspanya 1,993 172 9.45
36 Le Havre Fransa 1,977 257 14.94
37 Kolombo Sri Lanka 1,959 194 10.99
38 Oakland ABD 1,923 215 12.59
39 Cidde Suudi Arabistan 1,777 410 29.99
40 Tacoma ABD 1,738 267 18.15
41 Melbourne Avustralya 1,721 121 7.56
42 Charleston ABD 1,691 98 6.15
43 Dalian Çin 1,670    
44 San Juan ABD 1,666    
45 Barselona İspanya 1,652 191 13.07
46 Hampton Limanları ABD 1,646 208 14.46
47 Osaka Japonya 1,610 95 6.27
48 Genoa İtalya 1,606 75 4.90
49 Piraeus Yunanistan 1,605 200 14.23
50 Tanjung Perak Endonezya 1,575 157 11.07

2002[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Liman Ülke TEU (000)[14]
1 Hong Kong Çin 19,144
2 Singapur Singapur 16,941
3 Busan Güney Kore 9,436
4 Şanghay Çin 8,620
5 Kaohsiung Tayvan 8,493
6 Shenzhen Çin 7,614
7 Rotterdam Hollanda 6,515
8 Los Angeles ABD 6,106
9 Hamburg Almanya 5,374
10 Antwerp Belçika 4,777
11 Klang Malezya 4,533
12 Long Beach ABD 4,524
13 Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 4,194
14 Yantian Çin 4,181
15 New York/New Jersey ABD 3,749
16 Qingdao Çin 3,410
17 Bremen/Bremerhaven Almanya 3,032
18 Gioia Tauro İtalyaa 2,954
19 Felixstowe Birleşik Krallık 2,750
20 Tokyo Japonya 2,712
21 Jakarta Endonezya 2,680
22 Tanjung Pelepas Malezya 2,660
23 Laem Chabang Tayland 2,657
24 Manila Filipinler 2,462
25 Tianjin Çin 2,410
26 Yokohama Japonya 2,365
27 Algeciras İspanya 2,234
28 Guangzhou Çin 2,180
29 Kobe Japonya 1,993
30 Jawaharlal Nehru Hindistan 1,967
31 Nagoya Japonya 1,927
32 Keelung Tayvan 1,919
33 Ningbo Çin 1,860
34 Valencia İspanya 1,821
35 Kolombo Sri Lanka 1,765
36 Xiamen Çin 1,750
37 Le Havre Fransa 1,720
38 Oakland ABD 1,708
39 Melbourne Avustralya 1,600
40 Charleston ABD 1,593
41 Genoa İtalyaa 1,531
42 Osaka Japonya 1,515
43 Tacoma ABD 1,471
44 Barselona İspanya 1,461
45 Vancouver Kanada 1,458
46 Seattle ABD 1,439
47 Hampton Roads ABD 1,438
48 Tanjung Perak Endonezya 1,418
49 Piraeus Yunanistan 1,405
50 Cidde Suudi Arabistan 1,367

Not: Yantian Shenzhen, Çin'de bir konteyner terminalidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]