Cebrail Yamadayev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cebrail Yamadayev
Doğum16 Haziran 1970(1970-06-16)
Gudermes, Çeçen-İnguşya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Rusya SFSC, SSCB
Ölüm5 Mart 2003 (32 yaşında)
Dişne-Vedeno, Çeçenistan
Bağlılığı
Branşı GRU
RütbesiTuğgeneral (İçkerya)
KomutasıVostok Özel Taburu
Çatışma/savaşları
ÖdülleriRusya Federasyonu Kahramanı

Cebrail Yamadayev (16 Haziran 1970 - 5 Mart 2003) Birinci Çeçen Savaşı sırasında bir Çeçen ayrılıkçı birliklerinin komutanıydı. 1999 yılında İkinci Çeçen Savaşı'nın patlak verdiği sırasında kardeşleri Ruslan ve Sulim ile taraf değiştirdi ve ardından Rus özel kuvvetler biriminin Vostok komutanı oldu. Yamadayev Mart 2003'te bir bomba saldırısı sonucu öldürüldü.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci Çeçen Savaşı sırasında Yamadayev kardeşler, Rus birliklerine karşı savaştı ve saha komutanları olarak büyük etkiye sahip oldular. Cebrail, İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin ayrılıkçı güçlerinde Tuğgeneral rütbesine kadar yükseldi.[1]

1999'da Çeçenistan'da ikinci savaş patlak verdiğinde Yamadayev kardeşler gönüllü olarak Moskova'nın tarafına geçtiler.

Ayrıca Çeçenistan askerî komutan yardımcılığı görevinde bulunmuştur. Gerillalar, ona Rusçada "kurbağa" anlamına gelen "Chaba" adını takmışlardır.

Suikast[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Mart 2003'te Cebrail Yamadayev, üç korumasıyla birlikte Dişne-Vedeno köyünde bulunan kendi evinde, dağlarda süren iki günlük bir operasyondan döndükten sonra üzerinde uyuduğu kanepenin altına yerleştirilen bombanın infilak ettirilmesiyle öldürüldü. Patlamanın kuvveti Yamadayev'in bulunduğu evi neredeyse yok etmiştir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cebrail'e ölümünden sonra bir madalya ve Rusya Federasyonu Kahramanı unvanı verirken, Cebrail'in komutasını kardeşi Sulim devraldı (2003 sonbaharında Rus askerî istihbaratı GRU'ya bağlı bir Spetsnaz taburu olan Vostok'a yükseltildi.).

İsyancı lider Abdülhalim Sadulayev'in 2006 yılında yaptığı açıklamaya göre Cebrail Yamadayev'in öldürülmesinin arkasında Moskova yanlısı Çeçen lider Ramazan Kadirov ve babası Ahmet'in parmağı vardı.[2] Kardeşi Sulim daha sonra Cebrail'in cinayetine karışan dört korumayı öldürmüştür.[3] Mayıs 2008'de, olaydan yaklaşık altı ay sonra ortadan kaybolan ve meslektaşları tarafından suikastta yer aldığı şüphesiyle infaz edildiği varsayılan eski bir Vostok subayı (müfreze lideri) Vaharsolt Zakayev'e ait kalıntılar, Gudermes'in kenar mahallelerinde bulundu.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cleanups", from Chechnya to Ingushetia". 9 Haziran 2003. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Kadirov is Behind the Murders of Yamadayev Brothers!". Waynakh Online (İngilizce). 2 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  3. ^ "SADULAEV: THE RUSSIANS ARE LOSING". 29 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  4. ^ "Prague Watchdog - Crisis in Chechnya - A parade of corpses before the decisive battle". www.watchdog.cz. 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020.