Bulgaristan'da izcilik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bulgaristan'ın izci hareketi, birkaç dernekten oluşur. Bu dernekler:

  • Organizatsia na Bulgarskite Skauty (OBS), 1995 yılında 2.711 üye ile kurulmuştur ve Dünya İzcilik Teşkilatı'na üyedir.
  • Bulgaristan Ulusal İzci Teşkilatı "Saint George" (Национална скаутска организация на България "Свети Георги", NSOB) 2000'den 2005'e kadar Avrupa Ulusal İzci Birliği ile temas halindeydi; bu dernek dağıldı ve şu anda Bulgaristan Ulusal İzci Teşkilatı (Национална скаутска организация на България, НСОБ, NSOB) adı altında devam ediyor.
  • (WFIS) Bulgarska Skautska Organizatsiya. Dünya Bağımsız İzciler Derneği üyesidir. Bulgar İzciler Örgütü (Bulgarca: Организация на българските скаути, Organizatsia na Bulgarskite Skauty), Bulgaristan'ın başlıca ulusal İzcilik örgütüdür, 1999 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuştur; Dünya Kız İzcileri Derneği üyeliğinin tanınmasına yönelik çalışmalar belirsizliğini koruyor. 2011 yılı itibarıyla 2.109 üyesi vardır.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulgaristan'da izcilik 1911 ve 1913 yılları arasında başladı ve 1922'de Bulgaristan Dünya İzcilik Teşkilatı üyesi oldu. Bulgar İzci Derneği 1924'ten 1940'a kadar Dünya İzcilik Teşkilatı'nın bir üyesi oldu. İzcilik hareketi, II. Dünya Savaşı'nın başında 60.000 üyeye ulaştı.

1940, siyasi durumlar ve savaş nedeniyle, Bulgaristan'daki izcilik faaliyetlerini durdu. Savaş sona erdiğinde, Sovyetler Birliği ülkeye hakim oldu ve izciliğin yeniden başlamasını engelledi. Komünizmin gelişiyle, izcilik yasaklandı, izci örgütlerinin kaynaklarına el konuldu. Doğu Blokunun yıkılmasından sonra, İzcilik 1989'da Bulgaristan'da yeniden oluştu. 1995 yılına kadar, WOSM şartlarına uyan ulusal bir İzci organizasyonu oluşturulamadı.

17 Ocak 1999'da Organizatsia Na Bulgarskite Skauty, Dünya İzcilik Teşkilatı'nın bir üyesi olmayı başardı ve 151. üye oldu.

Bulgar izciler birçok jamboree'ye katıldı ve Kızıl haç ile birçok işbirliği yaptı.[2]

Bulgar İzci türesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1.Bir İzci dürüst ve güvenilirdir.

2.Bir İzci, Tanrı'ya, vatanına, topluma ve ailesine sadıktır.

3.Bir İzcinin görevi, faydalı olmak ve başkalarına yardım etmektir.

4.Bir İzci, herkesin dostu ve herkesin kardeşidir.

5.Bir İzci, kibardır.

6.Bir İzci, Hayvanlara karşı naziktir ve çevreyi korur.

7.Bir İzci, saygılıdır ve emirlere uyar.

8.Bir İzci, neşeli ve iyi ruhludur.

9.Bir İzci, tutumludur ve tüm mülklere saygılıdır.

10.Bir İzci, düşünce, söz ve eylemde temizdir.

Yaş Grupları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yavrukurt: 7-11 yaş

İzci:12-18 yaş

Gezgin izci:18-25 yaş

İzci andı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulgarca: Pred Chestta ve obeshtavam, che shte se staraja spored silite si:

Da ispulnjavam dulga si kum Boga I otechestvoto, da pomagam sirkesi ve uyuşturucu, da spasvam sakona ve Skauta.

Türkçe: Elimden gelenin en iyisini yapacağıma, Tanrı'ya ve vatana karşı görevimi yapacağıma, her zaman başkalarına yardım edeceğime ve izcilik türesine uyacağıma şerefim üzerine söz veriyorum.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Triennal review: Census as at 1 December 2010"" (PDF). 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2021. 
  2. ^ "Organizatsia Na Bulgarskite Skauty". 20 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.