Bebek telsizi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bebek telsizi, alıcı ve verici

Bebek telsizi, bir bebeğin çıkardığı sesleri uzaktan dinlemek için kullanılan radyo. Telsiz sistemi bebeğin yanında bulunan, bir mikrofona sahip verici ile bebek ile ilgilenmekle yükümlü bireyin (genellikle ebeveyn) taşıdığı, bir hoparlöre sahip alıcıdan oluşur. Bazı bebek telsiz sistemleri ebeveynin bebek ile konuşabilmesine olanak sunan iki yönlü iletişim özelliğine sahiptir. Bir kamera ile donatılmış sistem ise bebek kamerası olarak nitelendirilir.

Bebek telsizlerinin ana işlevlerinden birisi bebeğin uyanışını ve hareketlerini duymaktır; bazen bebeklerin kendi kendine konuşmaları duyulabilmektedir.

Kameralı sistemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı bebek telsizleri, alıcıyı bir ekrana bağlayarak veya bir LCD ekran dahil ederek alıcıdaki resimleri göstermek için bir video kamera da kullanır. Bu tür gözetleme kameralarına genellikle bebek kamerası denir.

Bazı bebek kameraları geceleri düşük ışık seviyelerinde çalışabilir. Günümüzde bu sistemlerin çoğu gece görüş özelliğine sahiptir. Kameranın önüne takılan kızılötesi LED'ler, kullanıcının bebeği karanlık bir odada görmesini sağlar. Gece görüş moduna sahip olan görüntülü bebek telsizleri karanlıkta otomatik olarak bu moda geçecektir. Bazı gelişmiş bebek kameraları artık Wi-Fi üzerinden çalışıyor, böylece ebeveynler bebeklerini akıllı telefonlarından veya bilgisayarlarından izleyebiliyor.

Hareket algılayıcıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bebek hareket algılayıcıları, hareketi algılamak için beşik yatağının altına yerleştirilmiş sensörler ile bebeğin hareketini algılar; hareket 20 saniyeden fazla durursa bir alarm çalar.

Kablolu ve kablosuz tasarımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bebek monitörleri genellikle kablosuz sistemler kullanır, ancak ev tesisatı üzerinden çalışabilen .

Kablosuz sistemler, devletler tarafından lisanssız kullanım için belirlenen radyo frekanslarını kullanır. Bu frekanslar, güçlü televizyon veya radyo yayın vericilerine atanmamış olsa da, kablosuz telefonlar, elektronik oyuncaklar, kablosuz ağlar, radar vericileri, akıllı sayaçlar ve mikrodalga fırınlar gibi diğer kablosuz cihazlardan beklenmeyen parazit gelebilir.

Akıllı telefonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Akıllı telefonlar, kullanıcının bir uygulama yazılımı ile başka bir akıllı telefon veya benzer kamera donanımlı bir cihazı izlemesine olanak tanır. Ayrıca, Wi-Fi veya Bluetooth aracılığıyla bir kamera sistemi doğrudan kontrol edilebilir. Bu, akıllı bir cihazın bebeğin odasında bırakılmasına gerek olmadığı anlamına gelebilir.

Diğer özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Taşınabilir alıcılar, ebeveyn tarafından evin her yerinde taşınabilir. Verici, bebek beşiğinin yanında durur ve genellikle bir prize takılır. Bazı bebek telsiz paketlerinde iki alıcı bulunur.

Bebek telsizleri, sesi tekrarlamanın yanı sıra görünür bir sinyale sahip olabilir. Bu genellikle, gürültü seviyesini belirtmek için bir dizi ışık şeklindedir ve alıcının sesi çalması uygun veya pratik olmadığında cihazın kullanılmasına imkan sağlar. Diğer sistemlerin alıcısında ise titreşimli bir uyarı bulunur, bu da işitme güçlüğü çeken kişiler için bu cihazları kullanışlı kılar.

Birkaç vericiye sahip sistemler, evdeki birkaç odayı aynı anda izleyebilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]