Ayrılıkçeşme Sokağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ayrılıkçeşme Sokağı, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesi Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir yoldur. Adını, sokağın başında bulunan tarihî Ayrılık Çeşmesi'nden alan sokağın bir yanında baştan başa eski Osmanlı evleri yer alırken, diğer tarafıysa tarihî Ayrılıkçeşme Arap Mezarlığı vardır.[1] Sokağın yanı sıra bulunduğu semt de Ayrılıkçeşme olarak anılmaktadır.[2][3]

I. Dünya Savaşı yıllarında sokakta genelevlerin yoğunlaştığı bilinmektedir. Bu nedenle bir dönem sokağın olduğu semt Paris Mahallesi olarak anılıyordu. Cumhuriyet döneminde Kadıköy'ün çehresi hızla değişmesine rağmen Ayrılıkçeşme Sokağı tarihî dokusunu koruyarak günümüze değin ulaştı.[4] Sokaktaki eski evler bir boya şirketinin sponsorluğunda restore edilerek rengârenk boyandı ve sokak Kadıköy ilçesinin turistik bir cazinbe merkezi hâline getirildi. Sokağa ve adını verdiği Ayrılıkçeşme semtine M4 hattı'nın ve Marmaray'ın Ayrılıkçeşme istasyonunda inilerek ulaşılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "AYRILIK ÇEŞMESİ MEZARLIĞI - TDV İslâm Ansiklopedisi". islamansiklopedisi.org.tr. 13 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  2. ^ Yerler, Gezilmesi Gereken (8 Ocak 2020). "İstanbul'un En Meşhur 8 Tarihi Sokağı | Gezilmesi Gereken Yerler". Gezilmesi Gereken Yerler | Gezilecek Yerler ve Seyahat Rehberi. 15 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  3. ^ Saglam, Sercan. "Ayrılık Çeşmesi". Ayrılık Çeşmesi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Ayrılık Çeşmesi Sokağı Kurtuldu mu ? / Arif Atılgan". mimdap.org. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020.