Assassin's Creed

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Assassin's Creed
GeliştiriciUbisoft Montreal
YayımcıUbisoft
YönetmenPatrice Désilets
YapımcıUbisoft Montreal
TasarımcılarPatrice Désilets, Jade Raymond
BesteciJesper Kyd
SeriAssassin's Creed
MotorScimitar, Havok (Fizik Motoru)
PlatformlarXbox 360, PlayStation 3, Microsoft Windows
ÇıkışXbox 360 ve PlayStation 3: 14 Kasım 2007
Microsoft Windows: 10 Nisan 2008
TürÜçüncü Şahıs Aksiyon-Macera
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Assassin's Creed (TürkçeSuikastçının İnancı), Ubisoft Montreal tarafından geliştirilmiş tarihle iç içe, gizlilik ağırlıklı, üçüncü şahıs aksiyon-macera tarzı bir Microsoft Windows, PlayStation 3 ve Xbox 360 oyunudur. Assassin's Creed Serisi'nin ilk oyunudur.

Vladimir Bartol'un Alamut: Fedailerin Kalesi kitabından esinlenerek geliştirilen oyun ilk kez Microsoft tarafından Project Assassin adı altında X'05 sergisinde takdim edilmiştir. Oyunun hikâyesi 1191'de, Kutsal Topraklar'daki Üçüncü Haçlı Seferi döneminde Al Muallim önderliğindeki Haşhaşîler adıyla bilinen suikastçı tarikatının Suriye/Levant kolu ile Tapınak Şövalyeleri arasındaki mücadele üzerine kurgulanmıştır. Oyunu oynayan kişi aslında 21. yüzyılda yaşayan, bağlandığı "Animus" adlı makine sayesinde genetik kodlarını taşıdığı geçmişindeki atalarının yaşadıklarına şahit olan Desmond Miles'ı yönetmektedir. Animus sayesinde anılarını izlediğimiz suikastçı ise Altaïr Ibn-La'Ahad'dır. Bu makine sayesinde hikâye ilerledikçe, Tapınak Şövalyeleri ve Haşhaşiler arasında geçen ve "Cennet Elması" adıyla bilinen güçlü bir silahı elde etmek için yaşanan mücadele ortaya çıkar. Oyun çoğunlukla olumlu yorumlar almış ve 2006 yılında E3'de birden fazla ödül kazanmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir barmen olan Desmond Miles, Abstergo Şirketi tarafından kaçırılır. Orada Animus adlı, kullanıcısının atalarının genetik hafızasını tekrar canlandırabilen bir makineye zorla bağlanır. Desmond'un üzerinde, Üçüncü Haçlı Seferi döneminde yaşamış bir suikastçı olan atası Altaïr Ibn-La'Ahad hakkında bilgi almak üzere çalışmaya başlarlar. Animus'un içinde, Altaïr'in anılarını ortaya çıkartır ki, kendisi bir tapınaktan önemli bir artefaktı almak isteyen Robert de Sablé'i durdurmak istemektedir. Ancak bu sırada Suikastçı Kardeşliği'nin üç yeminini de bozar. Kardeşliğin lideri, Al Mualim, Altaïr'in rütbesini çıraklığa düşürür ve eski saygınlığını kazanması için dokuz kişiye suikast düzenlemesini ister.

Altaïr suikastları tamamladıkça her birinin, Robert de Sablé'ın da kaçırmaya çalıştığı objeye benzer, "Cennetin Parçaları" adlı objeleri arayan birer Tapınak Şövalyesi olduğunu öğrenir. Altaïr nihayetinde Kral Aslan Yürekli Richard'ın önünde Robert ile karşılaşır ve Robert'i ihanetle suçlar. Robert, Altaïr'in ona iftira attığını ileri sürse de Kral Richard ona inanmaz ve adil bir düello yapmalarını ister. Ardından Altaïr, Robert ve yandaşlarıyla savaşarak hepsini öldürür. Robert, Altaïr'e ölmeden önceki son nefesinde onuncu tapınak şövalyesinin varlığından bahseder: Al Mualim. Kafası karışık bir şekilde kardeşliğe geri dönen Altaïr, Al Mualim'in insanların bilinçlerini kontrol etmeye yarayan Cennetin Parçası'nı kullanarak Masyaf'ın halkını hipnotize ettiğini görür. Masumlarla savaşıp yolunu açarak Al Mualim'e ulaşır ve onunla kozlarını paylaşır. Nihayetinde Altaïr, Al Mualim'in Parçayı kullanarak yarattığı illüzyonlardan kurtulup onu öldürür. Al Mualim ölünce elinden düşüp yuvarlanan objeye yaklaşınca teknolojik aygıt aktive olur ve Dünya'nın üzerindeki diğer Cennet Parçaları'nı gösteren bir projeksiyon çalışır.

O sırada, görevini tamamladığı için Desmond Animus'tan uyandırılır. Farkına varır ki Abstergo günümüzün Tapınak Şövalyeleri organizasyonudur. Abstergo şimdi Altaïr'in haritasında görünen noktalarda yer alan diğer Cennetin Parçaları'nı arayacaktır. Bu sayede 2012'de olabileceği varsayılan dünyanın sonu durumunun gerçekleşmemesi için tüm insanları kontrol altında tutabileceklerdir. Desmond'un hayatı, Abstergo'nun bir çalışanı sanılan ancak aslında bir suikastçı olan Lucy Stillman tarafından kurtarılır. Kilitli odasında kalan Desmond, atası Altaïr olarak zaman geçirmiş olduğundan "kartal görüşü" yeteneği kazanmış ve kendisinden önce üzerinde çalışılan Denek 16 tarafından duvarlara yazılmış "kan izleri"ni görmüştür. Tüm Haşhaşilerin sahip olduğu bu yetenekle gördüğü izler kendisinden önceki Denek 16 tarafından kanla duvarlara ve yerlere yazılmış olan, dünyanın sonunun geleceğine dair kehanetlerde bulunan çeşitli mesajlardır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

MS 1191[değiştir | kaynağı değiştir]

Haşhaşiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Altaïr Ibn-La'Ahad (El-Tahir ibn-i el Ehad), Suikastçı Kardeşliği'nin bir ajanı ve oyunun ana karakteri.
  • Al Muallim (El Muallim), Masyaf'ın baş Usta Suikastçısı.
  • Malik Al-Sayf (Malik el-Seyif), Kudüs'teki Suikastçı Büro Lideri.

Müslümanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Selahaddin Eyyubi, askeri ve politik lider, Aslan Yürekli Richard'ın düşmanı.
  • Tamir, Şam'ın özellikle fakir bölgelerinde ticaret yapan bir karaborsacı tacir, Altaïr'in ilk hedefi.
  • Talal, Kudüs'ün zengin bölgesinde köle ticareti yapan bir zengin, Altaïr'in üçüncü hedefi.
  • Ebu'l Nukud (Abu'l Nuqoud), Şam'ın tüccar kralı, Altaïr'in dördüncü hedefi.
  • Bahaeddin ibn Şaddad, Eski Kudüs'te Selahaddin Eyyubi'nin naibi, Altaïr'in altıncı hedefi.
  • Cübeyr el-Hekim, Şam'ın baş alimi, Altaïr'in sekizinci hedefi.

Haçlılar[değiştir | kaynağı değiştir]

MS 2012[değiştir | kaynağı değiştir]

Suikastçılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Desmond Miles, bir barmen ve aslına yabancılaşmış bir suikastçı, Altaïr'in soyundan gelmiştir.
  • Lucy Stillman, Abstergo Şirketi'nde çalışan gizli bir suikastçı. Daha sonra Desmond ile birlikte Abstergo'dan kaçmıştır. Serinin dördüncü oyunu olan Revelations'ta Dr. Warren Vidic ile gizli görüşmeler yaptığı öğrenilmiştir.
  • Clay Kaczmarek (Denek 16), Desmond'dan önce Animus'a bağlanmış ve Animus'ta uzun süre kaldığı için ölmüş olan denektir.

Abstergo Şirketi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dr. Warren Vidic, rezil bir bilim insanı ve kötü üne sahip Sarmaşık Ligi profesörü.
  • Alan Rikkin, Abstergo'nun CEO'su.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]