Assassin's Creed: Unity

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Assassin's Creed: Unity
Kapak resmi
GeliştiricilerUbisoft Montreal
Yardımcı Ofisler:
Ubisoft Quebec
Ubisoft Singapore
Ubisoft Montpellier
Ubisoft Kiev
Ubisoft Toronto
Ubisoft Şangay
Ubisoft Chengdu
Ubisoft Annecy
Ubisoft Bucharest
YayımcıUbisoft
YönetmenlerAlexandre Amancio
YapımcılarVincent Pontbriand
Lesley Phord-Toy
Phillipe Ducharme
TasarımcılarAlex Pedneault
Max Spielberg
SenaristTravis Stout
BestecilerChris Tilton
Sarah Schachner
Ryan Amon
SeriAssassin's Creed
MotorAnvilNext
PlatformlarMicrosoft Windows
PlayStation 4
Xbox One
Çıkış
  • KA: 11 Kasım 2014
  • AV: 13 Kasım 2014
TürlerÜçüncü Şahıs Nişancı
Aksiyon-Macera
Açık Uçlu Oynanış
Gizlilik
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Assassin's Creed: Unity, Ubisoft Montreal liderliğinde 10 farklı stüdyoda geliştirilen, Ubisoft tarafından ise yayımcılığı yapılan tarihsel, aksiyon macera türü video oyunudur. 11 Kasım 2014'te Amerika'da, 13 Kasım 2014'te ise Avrupa'da çıkış yapmıştır. Serinin 8. oyunudur.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl 1789, Paris. Fransız İhtilali, bir zamanlar muhteşem olan şehri terör ve kaosun yer aldığı bir alana dönüştürüyor. Sokaklardaki kaldırım taşları, baskıcı asillere karşı ayaklanmış halkın kanları ile kırmızıya dönüşüyor. Arno adındaki genç bir adam ise ihtilalin arkasındaki gerçek güçleri ortaya çıkarmak için mücadele ediyor. Başlarda sadece telafi için mücadele eden Arno, halkın ona ihtiyacı olduğunu görüyor ve bir yandan telafi bulmaya çalışırken bir yandan da halkın yanında asillere karşı savaşıyor. Uğraşıları, kendisini bir milletin kaderi için acımasız bir savaşın ortasına atacak ve onu gerçek bir usta suikastçıya dönüştürecek.

Arno Victor Dorian[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğum: 1768, Versay, Fransa

Ölüm: Bilinmiyor

Oyunun ana karakteri. Babası Fransız bir suikastçı, annesi ise Avusturyalıdır. 1789 yılında, 21 yaşındayken suikastçılara katılmıştır.

Geçmişi:

Arno henüz sekiz yaşındayken dönemin suikastçılarından olan babası, eski bir suikastçı olan, fakat sonradan tapınakçılara katılan Shay Patrick Cormac tarafından öldürülür. Bunun üzerine Arno, Tapınakçıların Büyük Ustası (Grand Master) olan François De La Serre tarafından evlat edinilir. Fakat François De La Serre'de bir Tapınakçı tarafından öldürülür. François De La Serre'in ölümünden kendisini sorumlu tutan Arno, bu durumu telafi etmek için Suikastçılara katılır ve tapınakçılara karşı savaşır.

Kişisel Özellikleri:

Arno, iyi bir eğitim almıştır. Konuşmalarında sık sık klasik kitaplardan alıntılar yapar. Zeki, dürüst, esprili, atılgan ve ölümcül bir kişiliğe sahiptir. Bütün silahları kullanabilir mavi bir suikast'çi kıyafeti giyer ama kıyafetler kişiselleştirilebilir.

Élise De La Serre[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğum: 1770, Fransa Krallığı

Ölüm: 1794, Paris,[1]Birinci Fransa Cumhuriyeti

Élise, Arno'yu evlat edinen François De La Serre'in öz kızıdır. Tapınakçıların üyesidir. Onun da amacı Arno gibi babasının katilini bulmak. Fakat Arno'nun aksine Élise, intikam almak istemektedir.

Geçmişi:

Élise annesinin ölümünden sonra, Paris’te birkaç yıl eğitim alıp ardından birçok yeri seyahat etmiştir. Çocukluğu boyunca Tapınakçı tarikatına girmek üzere gizlice hazırlandı. Sosyal faaliyet adı altında eskrim eğitimi aldı. Élise ile Arno birlikte büyüdüler. Birbirlerini kardeşten çok arkadaş gibi görüyorlardı. Fakat büyüdükçe aralarındaki arkadaşlık aşka dönüştü.

Kişisel Özellikleri:

Élise, özgür ruhlu ve amaçlarını yerine getirmek için her şeyi gözden çıkarabilecek kadar başına buyruk ve azimli biri. Çok iyi kılıç kullanıyor.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Oyun tam olarak 1789 ve 1799 yılları arasında geçiyor, Fransız İhtilalini konu alıyor ve olaylar Paris'te gelişiyor.
  • Oyunun haritası sadece Paris şehrini barındırıyor.
  • Unity, Assassin's Creed serisindeki en büyük haritaya sahip.
  • Oyunun çoğu yerinde yükleme ekranı bulunmuyor.
  • Oyuncular, şehirde bulunan meyhanelerde birbirleri ile bağlantı kurarak yan görevleri 2 veya 4 kişi olarak oynayabiliyorlar.
  • Oyunda assassin's creed 'in en yeni fizikleri grafikleri, renk paletleri ve dövüş mekanikleri bulunuyor.
  • NPC'ler arasında rastgele olaylar meydana gelebiliyor ve oyuncular bunlara müdahale edebiliyorlar. Örneğin bir kişi hırsızlık yaparken ya da biri öldürülmeye çalışılırken oyuncu bu olaylara müdahale edebiliyor.
  • Oyunda Murder Mystery isimli görevler bulunuyor. Bu görevlerde oyuncular, bir cinayeti ipuçlarını takip ederek ve insanları sorgulayarak çözmeye çalışmaktadırlar. Cinayetin esrarını çözen oyuncular yeni bir silaha sahip oluyorlar.
  • Şehirde yeraltı mezarlıkları bulunuyor. Oyuncular bu mezarlıkları keşfederek, gerçekleşecek olan infazı engelleyebiliyorlar.
  • Arno'nun sol bileğinde Phantom Blade (Hayalet Bıçak) adlı yeni bir silah bulunuyor. Bu silah ile oyuncular, düşmanlara bıçak ve zehirli ok fırlatabiliyorlar.
  • Oyun içinde üç farklı yetenek ağacı bulunuyor. Bunlar: Gizlilik, dövüş ve navigasyon. Oyuncular bu üç yetenek ağacında istedikleri şekilde geliştirmeler yapabiliyorlar.
  • Arno'nun kıyafetleri ve silahları kişiselleştirebiliniyor.
  • Ana hikâyenin süresi, oynayışa bağlı olarak 15-25 saat arasında değişiyor, yan görevlerle birlikte bu süre daha da artıyor.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Her seride olduğu gibi, Assassin's Creed IV: Black Flag oyunundan sonra da söylentiler ortaya atılmaya başlandı. İlk önce 19 Mart 2014 tarihinde, oyun içinden alındığı iddia edilen bir ekran görüntüsü internete düştü. Bu görüntü oyunun Fransa'da geçme olasılığını daha da arttırdı. 21 Mart'ta Ubisoft, "Yeni Assassin’s Creed oyunu üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca önümüzdeki aylarda daha fazla ayrıntı sizlerle!" açıklamalarını yaparak ve yeni bir pre-alpha video yayınlayarak Unity adında yeni bir oyun üzerinde çalıştıklarını resmi olarak duyurdular.[2][3][4] 9 Haziran'da, E3 konferansında Ubisoft, oyunun co-op modda da oynanabileceği ve 4 oyuncuya kadar çıkabileceğini açıkladı. Bu değişim seri için de bir ilkti. Konferansta oyun için yeni fragmanlar da yayınlandı.[5] Co-op moda neden bu oyundan başlandığı sorulduğunda, "Bu seriyi co-op olarak geliştirmek çok zor ve karmaşıktı. Serinin ilk oyunundan itibaren amacımız oyunculara tek kişilik bir macera yaşatmaktı. Oyuncular ise oyunlarımızı gördükten sonra seriyi co-op olarak oynamayı istediler. Bizde uzun süredir oyunumuza co-op oynayışı entegre etmeye çalışıyorduk ancak bunun için sistemimizi yeniden yazmamız gerekiyordu. Anlayacağınız, co-op oynanışı açık dünya dinamiklerine sahip bir oyuna ekleyebilmek yıllarımızı aldı." açıklamasını yaptı.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Kasım 2014 tarihinde çıkışını yapan oyun çoğunlukla ortalama üstü yorumlar aldı.Microsoft Windows versiyonu için GameRankings ve Metacritic puanları 73/100, PlayStation 4 sürümü için sırasıyla 68/100 ve 70/100. Xbox One sürümü için ise sırasıyla 70/100 ve 73/100[6]'dür. Game Informer dergisi editörü Matt Miller oyunun mimarisini ve grafiklerini överek oyuna 8/10[6] vermiştir. Oyunun zor olduğunu ve hikâyesinin tempolu bir şekilde ilerlediğini belirtmiştir. Oyunun teknik sorunları sebebiyle de puan kırmıştır. GamesRadar editörü Louis Blain 4/5 puanı oyuna layık görmüştür. Yoğun ve atmosferik oyun dünyasını överken, oyunun grafiklerini ise eleştirmiştir.[6]

Destructoid editörü Chris Carter yeni tırmanma mekaniklerini, sempatik karakterleri, gelişmiş animasyonları ve arttırılmış uzak çizim mesafesini överken, klişe hikâyeyi, teknik sorunları ve Co-op oynanışı yerip oyuna 7/10 puanı layık görmüştür.[6] Eurogamer editörü Tom Bramwell zengin içerik ve güzel yan görevler dolayısıyla oyuna 7/10 verdi. Fakat klişe hikâyeyi eleştirdi.[6]

IGN Editörü Dan Martin Silva oyuna 7.8/100 verirken oyunun "gerçek bir yeni nesil oyunu" olduğunu belirtti. PC Gamer editörü Tom Senior oyuna 65/100 verdi. Joystiq editörü Sam Prell ise oyuna 2.5/5 puan layık gördü.

Türk inceleme kanallarından Turuncu Levye oyuna 8.6/10 puanı verip hikâyeyi ve düşen kare görüntüleme oranını eleştirmiştir.[7] Merlinin Kazanı oyuna 90/100 puanı layık görmüştür.[8] Bölüm Sonu Canavarı ise 7.4/10 puan vermiştir.[9] Oyungezer dergisi Aralık sayısında oyuna 6/10 puan verilmiştir.[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Paris
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2014. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2014. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2014. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2014. 
  6. ^ a b c d e İngilizce Vikipedi
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2015. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2015. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2015. 
  10. ^ Oyungezer Dergisi Aralık 2014 Sayısı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]