Ankara Sanayi Odası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kurumun logosu

Ankara Sanayi Odası (kısaca ASO), Ankara'daki sanayi kuruluşlarını destekleyip, rekabet gücünün artmasını ve aynı zamanda çevreye duyarlı bir şekilde üretimin gerçekleştirilmesini sağlamayı amaçlayan TOBB'a bağlı bir sanayi odasıdır.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara 1923 yılında başkent olduktan sonra çok hızlı bir şekilde gelişmiş, ticari hayatı canlanmış ve nüfusu artmıştır. Bununla beraber ihtiyaçları da artmış ve bu ihtiyaçları gidermek için Makine ve Kimya Endüstrisi, Sümerbank, Etibank gibi büyük kamu kuruluşları ve küçük ölçekli imalathaneler kurulmuştur.[2] Kurulan bu işletmelerin mesleki dayanışma ihtiyacından dolayı 1923 yılının Mayıs ayında Ankara Ticaret ve Sanayi Odası kurulmuştur. 1950'li yıllarda Demokrat Parti'nin iktidara geçmesiyle birlikte yeni kanunların getirilmesiyle birlikte daha özgür bir piyasa ortamı oluşmuştur. Bu yeniliklerle beraber birçok sanayici ve işletmeci yaşadıkları sorunları hükûmete ve diğer makamlara iletebilmek amacıyla bir sanayi odası kurma düşüncesini oluşturmuştur. Ankara Sanayi Odası; Dr. Orhan Işık, Mümin Erkunt, Cenap And, Necati Tereyağoğlu ve Ahmet Karamancı'nın uğraşları sonucunda 18 Kasım 1963 yılında, 11 grupta 259 sanayici üye ile kuruldu.[3] Bununla birlikte Ankara Ticaret ve Sanayi Odası'nın adı değiştirilerek Ankara Ticaret Odası oldu.[4]

Faaliyetlerine Altındağ'daki Şehit Teğmen Kalmaz Caddesi üzerinde bir iş hanının dairesinde başlayan ASO kısa bir süre sonra Kızılay'daki Terzioğlu Han'a taşınmıştır. 1977 yılında ise Atatürk Bulvarı üzerindeki bir binayı restore ettirerek buraya taşınmış ve faaliyetlerini halen burada sürdürmektedir.

Yapı ve meclis[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara Sanayi Odası'nda Meslek Komiteleri, Oda Meclisi Başkanı ve Disiplin Kurulu en üst makamlar olup onları İhtisas Komisyonları, Yönetim Kurulu ve Başkanı ve Hesapları İnceleme Komisyonu takip eder. Her 4 yılda bir Yönetim Kurulu ve Başkanı seçilir.

Meclis[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara Sanayi Odası'nın 40 farklı sektörü temsil eden 200'den fazla üyesi olan bir meclisi vardır. Temsil edilen sektörler şunlardır:

ASO'nun meclisi her ay toplanır ve genel olarak ülkenin olumlu ve eksik yanları konuşulur.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ankara Oda ve Borsaları". Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. 27 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2023. 
  2. ^ "Ekonomik Durum". Ankara Valiliği. 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  3. ^ "ASO'nun tarihçesi". Ankara Sanayi Odası. 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  4. ^ "Tarihsel Gelişiö". Ankara Ticaret Odası. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  5. ^ "2022-2026 17. Oda Meclisi - Meslek Komiteleri Albümü" (PDF). Ankara Sanayi Odası. Erişim tarihi: 27 Ekim 2023. 
  6. ^ "Meclis Konuşmaları -158". Ankara Sanayi Odası. 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023.