Amatör telsiz çağrı işareti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amatör telsiz çağrı işareti, dünya çapındaki amatör telsiz operatörlerine iltişim için tahsis edilmiş kişiye özel çağrı işaretidir. Çağrı işaretleri; istasyonu veya radyo amatörünü yasal olarak tanımlamak için kullanılır. Bazı ülkeler istasyon çağrı işaretinin her zaman kullanılmasını gerektirirken diğerleri bunun yerine operatör çağrı işaretinin kullanılmasına izin verir.[1] Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), her türden radyo ve televizyon istasyonu için çağrı işareti önekleri tahsis eder. 1927'den bu yana, operatörleri benzersiz bir şekilde tanımlamak ve dünyadaki bir coğrafi bölge veya ülke içindeki amatör istasyonları konumlandırmak için çağrı işaretleri kullanılmaktadır.[2]

Çağrı işaretinde bulunan ön ekler(TA, DL, WB gibi) uluslararası olarak o ülkeyi belirtmek için atanır ve bu benzersiz işareti tamamlamak için ulusal bir kurum tarafından ayırıcı bir sayı ve son ek eklenir. Her ülke, kendi yargı yetkisi altındaki vatandaşlarına veya operatörlerine, yalnızca o ülke veya bölgelerinde kullanılmak üzere tahsis edilen karakterlerle başlayan çağrı işaretleri atamaktadır.

Amatör telsiz çağrı işaretinin oluşturulması[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyo amatörünün çağrı işareti; ön ek, bir ayırıcı sayı ve bir son ekten oluşur. Ön ek harflerden veya rakamlardan oluşabilir, ayırıcı rakam 0 ila 9 arasındadır ve son ek ise genellikle harfleri içeren bir ile dört karakterden oluşur.[3]

Örnek Çağrı işaretleri tablosu
Çağrı işareti ITU tarafından

atanan ön ek

ayırıcı sayı son ek format type
B2AA B 2 AA 1×2 çağrı işareti (Çin)
N2ASD N 2 ASD 1×3 çağrı işareti (ABD)
A22A A2 2 A 2×1 çağrı işareti (Botswana)
4X4AAA 4X 4 AAA 2×3 çağrı işareti (İsrail)
3DA0RS 3DA 0 RS 3×2 çağrı işareti (Esvatini)
YM3KB YM 3 KB 2×2 çağrı işareti (Türkiye)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Amateur Radio (Intermediate) License (A) or (B) Terms, Provisions and Limitations Booklet BR68/I". Ofcom.org.uk. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2007. 
  2. ^ "ARTICLE 19 Identification of stations, Section III – Formation of call signs" (PDF). 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Haziran 2010. 
  3. ^ Rarely, amateur call signs end in digits. For example, the call sign 9XB954 was issued in Rwanda in 2016. See http://www.m0oxo.com/ 16 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Chile has also issued similar call signs, for example CD5846. See http://gel.federachi.cl/index.php?uid=&modulo=busqueda/bus_indicativo/ 20 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..