Çağrı (amatör telsiz)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amatör telsizcilikte Görüşme ya da Çağrı, iki farklı amatör telsiz istasyonununun arasındaki iletişime, bilgi alışverişine denmektedir. QSO olarak da ifade edilmektedir. En basit haliyle QSO'lar iki radyo operatörünün; çağrı işaretlerini, mevki bilgilerini, anlaşılabilirlik ve sinyal bilgilerini birbirlerine iletmeyi içerir. Görüşme sonrası görüşmeleri belgelemek için geçmişten gelen bir gelenek olan QSL kart değiş-tokuş'u gerçekleşir. Günümüzde e-QSL de görüşmeleri belgelemek için kullanılır.[1]

Görüşme[değiştir | kaynağı değiştir]

Radyo amatörlüğünde çağrıyı yapan istasyon önce karşı istasyonun çağrı işaretini söyler sonra da kendi çağrı işaretini söyler. Çağrıyı alan istasyon da aynı şekilde önce karşı istasyonun çağrı işaretini ve ardından kendi çağrı işaretini söyleyip dinlemede olduğu ifade eder. Bu 2 istasyon arasında gerçekleşen temel bir amatör telsiz çağrısı başlangıcıdır.

Çağrı işaretlerini ifade ettikten sonra operatörler konumlarını veya anlaşılabilirlikleri hakkında konuşurlar. Anlaşılabilirlik veya okunabilirlik QRK Q kodu olarak ifade edilir ve 1-5 arası bir sayı ile puanlanmaktadır. Öznel bir şekilde yorumlanan anlaşılırlık mesajında:

  1. Sinyalin/istasyonun kötü, anlaşılmıyor.
  2. Sinyalin/istasyonun zayıf/biraz anlaşılıyor
  3. Sinyalin/istasyonun orta anlaşılıyor
  4. Sinyalin/istasyonun iyi anlaşılıyor
  5. Sinyalin/istasyonun mükemmel anlaşılıyor

QSO'lardada mevki/locator bilgisi QTH, Q kodu olarak ifade edilir. Bu bilgiyle istasyonlar birbirlerinden ne kadar uzakta çağrı gerçekleştirdiklerini anlamış olurlar.

QSO'ları sonlandırmak için istasyonlar, çağrı işaretlerini aynı çağrı başlatırmış gibi tekrarlar. Çağrı sonu olduğunu belirten ve aynı zamanda iyi dilek ve saygı ifadesi olan '73' ifadesi de çağrı sonuna eklenerek bir amatör telsiz kültürü yaşatılmış olur.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "QSL Kartı Nedir? - Ankara Telsiz ve Radyo Amatörleri Kulübü Derneği". 15 Aralık 2015. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  2. ^ Çubukçu, Burçak (22 Ağustos 2019). "Neden 73?". Ankara Telsiz ve Radyo Amatörleri Kulübü Derneği. 22 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2024.