Amatör telsiz çevrimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amatör telsiz çevirimi, radyo amatörlerinin ortak bir frekansta bir araya gelmesidir. Çevrimlerin çoğu düzenli bir programda olur. Çevrimler; mesajların iletilebilirliği, ortak bir ilgi konusunun tartışılması, acil veya sıradan konuların görüşülmesi veya sadece bir yoklama toplantısı gibi amaçlarla düzenlenir. Derneklerin, toplulukların veya daha küçük grupların çevrim yapılacak frekansta QRV(dinlemekte olan) olma durumları değerlendirilir.[1][2]

Telsiz çevrimleri profesyonel ve amatör olarak düşünülebilir fakat genel olarak ikisi de aynı amaca hizmet eder. Profesyonel çevrimler bir meslek grubuna ait kanallarda gerçekleştirilir. Bu meslek gruplarına; İtfaiyeciler, Askerler, sağlık çalışanları, özel güvenlikler, polisler örnek verilebilir. Türkiye Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı telsiz çevrimlerini, "Telsiz cihazlarının çalışırlığını ve kör noktaların tespitini yapmak için yapılan görüşme." olarak tanımlamıştır.[3]

Çevrimler, amaçlarına ve organizasyonlarına bağlı olarak kısmi ya da tam resmi olarak çalışırlar. Çevrim grupları, afet zamanı acil durum mesajlarını iletmek gibi ortak bir amaç için işbirliği içinde örgütlenebilir ve çalışabilir. Çevrimler; bir Çevrim operatörü veya işleticisi bir radyo amatörü tarafından yürütülür. Çevrimde olması beklenen kişileri çağrıya davet eder ve onlardan dönüt alır.

Amatör radyo kulüpleri, üyeleri arasındaki iletişimi düzenli olarak geliştirmek için sıklıkla çevrimler düzenler. Bunlar coğrafi konuma dayalı kulüpler olabileceği gibi özel bir ilgi alanı etrafında kurulmuş kulüpler de olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ See e.g. The ARRL Operating Manual, The American Radio Relay League, Inc., 2007, (0-87259-109-3)
  2. ^ "AC6V's Amateur Radio And DX Reference Guide". www.ac6v.com. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  3. ^ "Açıklamalı Afet Yönetimi Terimleri Sözlüğü". www.afad.gov.tr. 18 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024.