Almanya bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Almanya bayrağı
Millî bayrak
Resmî bayrak
Resmî bayrak
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Almanya
Kabul tarihi23 Mayıs 1949 (millî bayrak)
7 Haziran 1950 (resmî bayrak)
LakabıBundesflagge und Handelsflagge
(Federal bayrak ve ticaret bayrağı)
Oran 3:5
TasarımYatay şekilde sıralanmış üç şerit. Bunlar yukarıdan aşağıya şöyledir: Siyah, kırmızı ve altunî.

Almanya bayrağı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin bayrağıdır. Enlemesine 3 eşit parça olan siyah, kırmızı ve altın sarısı renklerden oluşur.[1]

Bayrağı oluşturan renklerin tarihi 1813 yıllarında Napolyon'a karşı verilen savaşta Prusya’nın hem para hem de asker yönünden yaşadığı sıkıntılardan dolayı[2] Lützow önderliğinde çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan gönüllü Freikorps birliği kurulmasına dek dayanmaktadır. Parasızlıktan dolayı çeşitli renklerde olan askerî üniformalar baştan aşağıya siyaha boyanınca sarı düğmelerin altlarındaki bez parçasının kırmızı kalması bugün Almanya bayrağını oluşturan renklerin geçmişi olarak kabul edilir. 7 Haziran 1950'de alınan karar ile renklerin anlamı Beraberlik, Hak ve Özgürlük olarak belirlenmiş ve 3:5 boyutunda yasallaşarak devletin resmî bayrağı olmuştur.[3]

Alman bayrağı millî bayrak ve resmî bayrak olarak ikiye ayrılmaktadır. 23 Mayıs 1949'da kullanıma giren millî bayrak, ülkenin sivil bayrağıdır. Ortasında kartal motifinin bulunduğu resmî bayrak ise devlete bağlı kurumlarca kullanılmaktadır.

Köken[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyah, kırmızı ve altın renklerle Alman Birliği, Napolyon'un yenilgisinden sonra kurulan muhafazakar Avrupa düzenine karşı hareketi sembolize etmek için siyah-kırmızı-altın bayrağının kullanıldığı radikal 1840'larda ortaya çıktı.

1848 bayrağında kullanılan renk şemasının kökeni ile ilgili dolaşımda birçok teori var. Renkler Jena Öğrencilerin Metternich tarafından Carlsbad Kararname yasaklı radikal fikirli Burschenschaften Ligi (Jenaer Burschenschaft), bir idi önerilmiştir; renkler kurallı sırada Academic Festival Overture onun Johannes Brahms aktardığı ("Jena'yı Öğrencileri Birliği'nin Dağılması Üzerine") Ağustos Daniel von Binzer öğrenci şarkı Zur çözünürlük * 100,000 der Jenaer Burschenschaft yedinci ayetinde vardır. Başka bir iddia, çoğunlukla üniversite öğrencilerinden oluşan ve Napolyon'un işgalci güçlerine karşı mücadele sırasında oluşan Lutzow Free Corps'un üniformalarına (çoğunlukla kırmızı yüzlü ve altın düğmeli siyah) geri dönüyor. Gerçek açıklama ne olursa olsun, bu renkler kısa bir süre sonra bu kısa dönemde Almanya'nın ulusal renkleri olarak kabul edildi ve özellikle Weimar döneminde yeniden tanıtıldıktan sonra, genel olarak liberalizm ile eşanlamlı hale geldi. Bu renkler Orta Çağ Reichsadler'de de görülür.

Bayrak çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sivil Bayrak[değiştir | kaynağı değiştir]

Yalnızca siyah-kırmızı-altın üç renkli içeren Alman ulusal bayrağı veya Bundesflagge (Türkçe: Federal bayrak), 1949'da (Batı) Alman anayasasının bir parçası olarak tanıtıldı. Daha sonraki yıllarda ayrı hükûmet ve askeri bayrakların oluşturulmasının ardından, düz üç renkli artık Alman sivil bayrağı ve sivil bayrak olarak kullanılıyor. Bu bayrak ayrıca federal olmayan yetkililer tarafından federal hükûmetle olan bağlantılarını göstermek için kullanılır, örneğin Alman devletlerinin yetkilileri, Alman ulusal bayrağını kendi bayraklarıyla birlikte kullanır.

Hükûmet bayrağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bundesdienstflagge Alman Büyükelçiliği, Canberra, Avustralya
Alman Birlik Bayrağı, 3 Ekim 1990'da dikilen, Almanya yeniden birleşmesi'nin ulusal bir anıtıdır. Berlin'deki Reichstag binasının (Alman parlamentosunun merkezi) önünde dalgalanmaktadır.

Almanya hükûmet bayrağı resmi olarak Dienstflagge der Bundesbehörden (federal yetkililerin devlet bayrağı) veya kısaca Bundesdienstflagge olarak bilinir. 1950'de tanıtılan hükûmet bayrağı, siyah ve altın bantların beşte biriyle örtüşen Bundesschild ("Federal Kalkan") ile tahrif edilen sivil bayraktır. Bundesschild, ana farklılıkları kartalın illüstrasyonu ve kalkanın şekli olan Almanya'nın armasının bir çeşididir: Bundesschild tabanda yuvarlanır, standart arma ise işaret edilir. Hükûmet bayrağı sadece federal hükûmet yetkilileri tarafından kullanılabilir ve başkaları tarafından kullanılması para cezası ile cezalandırılan bir suçtur. Bununla birlikte, Bundesdienstflagge benzer bayrakların kamu kullanımı (örneğin, Bundesschild yerine gerçek arma kullanarak) tolere edilir ve bu tür bayraklar bazen uluslararası spor etkinliklerinde görülür.

Dikey bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sivil bayrak (asılı)
Hükûmet bayrağı (asılı)

Normal yatay formata ek olarak, Almanya'daki birçok kamu binası dikey bayraklar kullanıyor. Çoğu Belediye Binası, şehir bayrağını ulusal bayrakla birlikte bu şekilde uçurur; Almanya'daki birçok şehir bayrağı sadece dikey olarak bulunur. Bu dikey bayrakların oranları belirtilmedi. 1996 yılında, 1806-1918 yılları arasında Reuss-Gera Prensliği'nin "geleneksel" siyah-kırmızı-altın bayrağının deseniyle tesadüfen eşleşen hükûmet bayrağının dikey versiyonu için bir düzen kuruldu: Bundesschild bayrağın merkezinde, siyah ve altın bantların beşte biri ile örtüşüyor. Bir afiş gibi asıldığında veya bol dökümlü olduğunda, siyah bant resimde gösterildiği gibi solda olmalıdır. Dikey bir bayrak direğinden uçtuğunda, siyah bant personelle yüzleşmelidir.

Askeri bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman silahlı kuvvetleri (Bundeswehr) federal bir otorite olduğundan, Bundesdienstflagge aynı zamanda karada Alman savaş bayrağı olarak da kullanılmaktadır. 1956 yılında, Dienstflagge der Seestreitkräfte der Bundeswehr (Alman Donanması Bayrağı) tanıtıldı: hükûmet bayrağı kırlangıç kuyruğu ile bitiyor. Bu deniz bayrağı aynı zamanda donanma krikosu olarak da kullanılır.

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya bayrağının ölçüleri

Alman Anayasasının 22. maddesi, Federal Almanya Cumhuriyeti için temel yasa, devletler:

Federal bayrak siyah, kırmızı ve altın olacaktır.

1950'de Batı Alman hükûmeti tarafından belirlenen spesifikasyonları takiben, bayrak eşit genişlikte üç çubuk görüntüler ve 3:5 genişlik–uzunluk oranına sahiptir; Weimar Cumhuriyeti sırasında kullanılan üç renk 2:3 oranına sahipti. Bayrağın kabulü sırasında "Siyah-Kırmızı-Altın" dışında kesin renk özellikleri yoktu. Bununla birlikte, 2 Haziran 1999'da federal kabine, Alman hükûmeti için resmi renklerin özelliklerini aşağıdaki gibi tanımlayan kurumsal bir tasarım başlattı:

Renk düzeni Siyah Kırmızı Altın
RAL 9005

Jet black

3020

Traffic red

1021

Kolza sarısı

HKS 0, 0, 0 5.0PB 3.0/12 6.0R 4.5/14
CMYK 0.0.0.100 0.100.100.0 0.12.100.5
Pantone (yaklaşım) Black 485 7405[a]
Web renkleri #000000 #FF0000 #FFCC00[b]
Decimal RGB 0,0,0 255,0,0 255,204,0

Tarihî bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakınız: Alman bayrakları listesi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Not listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The value given here is an alternative to the following more-complicated combination: Yellow (765 g), Red 032 (26 g), Black (11 g), Transp. White (198 g)
  2. ^ Recommended RGB values for online use.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Anordnung über die deutschen Flaggen, dated 13.11.1996" [Order concerning the German flags, dated 13 November 1996] (pdf) (Almanca). 30 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Şubat 2012. 
  2. ^ "Schwarz Rot Gold. Symbol der Einheit" (Almanca). Almanya Federal Parlamentosu. 15 Aralık 2004. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2007. 
  3. ^ "§ 124 OWiG: Benutzen von Wappen oder Dienstflaggen" (Almanca). Almanya Federal Hükûmeti. 24 Mayıs 1968. 23 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2008.