APS Su Altı Tüfeği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
APS

5,66 mm Mermili APS Su Altı Tüfeği
Çeşidi Su Altı Piyade Tüfeği
Uyruğu Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Hizmet 1975–Günümüz
Üretim tarihi
Tasarımcı Vladimir Simonov (mühendis)
Tasarlandığı tarih 1970
Üretici Tula Arms Plant,
TsNIITochMash
Üretildiği tarih 1975[1]
Özellikler
Ağırlık 3,0 kg boş
3,9 kg doldurulmuş
Uzunluk 840 mm (eklentili)
620 mm (eklentisiz)
Namlu uzunluğu 300 mm
Genişlik 65 mm

Mühimmat 5,66×120 mm çelik dart ve izleyici MPST
5,66×39 mm MPS
Kalibre 5.66mm
Etki Gaz işlemeli yükleme
Atış sayısı Dakikada 600 mermi (karada)
Atış hızı Saniyede 340–360 metre (karada)
Etkili menzil 5 m derinlikte 30 m (16 ft derinlikte 98 ft)
20 m derinlikte 20 m (66 ft derinlikte 66 ft)
40 m derinlikte 11 m (131 ft derinlikte 36 ft)
Azami menzil 100 m (havada)
Besleme sistemi 26 hazneli ayrılabilir şarjör

APS Su Altı Saldırı Tüfeği (APS , Avtomat Podvodny Spetsialnyy (Автомат Подводный Специальный) veya "Özel Su Altı Saldırı Tüfeği" anlamına gelir) 1970'lerin başında Sovyetler Birliği tarafından tasarlanmış bir su altı ateşli silahıdır. 1975 yılında hizmete kabul edilmiştir. Rusya'daki Tula Silah Fabrikası (Тульский Оружейный Завод, Tul'skiy Oruzheynyy Zavod ) tarafından üretilmiş olup, Rosoboronexport tarafından ihraç edilmektedir.

Su altında sıradan mermiler isabetsizdir ve çok kısa bir menzile sahiptir. APS, bu silah için özel olarak tasarlanmış 120 mm (4,75 inç) uzunluğunda 5,66 mm kalibreli bir çelik cıvatayı ateşler. Şarjörü 26 mermi kapasitelidir. APS'nin namlusu yivli değildir; ateşlenen mermi hidrodinamik etkilerle aynı hizada tutulur. Sonuç olarak, APS sudan ateşlendiğinde biraz hatalı çalışır, merminin isabet oranı oldukça değişir.

APS, zıpkın tüfeklerine göre daha uzun menzile ve daha fazla delici güce sahiptir. Bu; güçlendirilmiş bir su geçirmez elbise, koruyucu bir kask (hava tutan veya tutmayan), tüplü dalış setlerinin kalın sert kısımları ve içerisinde bulunan çanta tertibatı ile bazı dalgıç itki araçlarının plastik kasalarının yanı sıra; şeffaf kapakları ile rakip bir dalgıcı vurmak gibi durumlarda kullanışlıdır.

APS bir tabancadan daha güçlüdür; ancak daha hantaldır, daha ağırdır ve nişan alması daha uzun sürer. Özellikle uzun namlusunu ve büyük düz şarjörünü suda yanlamasına sallar.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Deniz üslerinde kurbağa adam saldırılarının artan tehdidi, çeşitli anti-kurbağa adam tekniklerinin geliştirilmesine neden oldu. SSCB'de bu tekniklerden biri, saldırganları durdurmak için gönderilen muhafız kurbağa adamlarıydı. İlk başta, bu muhafız kurbağa adamları yalnızca bıçaklar ve AK tipi tüfeklerle silahlanmıştı. Tüfek su geçirmez bir kasada taşınıyordu ve yalnızca yüzeyde kullanılabiliyordu, bu nedenle düşman kurbağa adamlarına karşı tek etkili su altı silahı bıçaktı.

SPP-1 su altı tabancası, 1971'de hizmete alındı, ancak kısa süre sonra daha uzaktaki hedeflere saldırmak yerine yakın plan meşru müdafaa için yararlı olduğu kanıtlandı. Vladimir Simonov, bir su altı saldırı tüfeği geliştirme işini üstlendi. Tüfeğin mekanizmasının su altında çalışmasını mümkün kılmak için, hareketli parçalar tarafından kenara itilen suyun ve kartuştaki itici-patlayıcı tarafından üretilen gazın akışına yer ayrılması gerekiyordu. APS tüfeği, 1970'lerin ortalarında kullanım için kabul edildi. Özel bir iyileştirme olarak delikli bir gaz tüpü ve görüş eklentisi yapıldı. Tasarım mühendisi 1983'te devlet ödülü aldı.

SPP-1'de olduğu gibi, çalışmanın ilk aşaması bir mermi kovanı geliştirmekti. 5,45 milimetre (2,15 inç) ile 39 milimetre (1,5 inç) boyutlarında bir kovan, keskin uçlu çelik cıvataya uyacak şekilde yaklaşık 115 milimetre (4,5 inç) uzatıldı. Ateşlendiğinde suda görünür bir çizgi oluşturan minyatür bir roket içeren başka bir mermi versiyonu tasarlandı. Sonra, Vladimir Simonov tüfeği tasarladı. Hedefleri iddialıydı, daha önce hiç kimse çalışan bir otomatik su altı ateşli silahı yapmaya çalışmamıştı. En önemli sorun, su altında çalışabilecek bir tetik sistemi tasarlamaktı. Su sıkıştırılamaz; bu nedenle sistemin, suyun kolayca hareket etmesine izin vermesi gerekiyordu. Sonuç olarak, tetiği arkada açıktır. Gaz tahliye prensibi ile çalıştığı için hem su altında hem de karada çalışmasını sağlayan gaz kontrol ünitesine sahiptir.

APS, 1970'lerin ortalarında envantere kabul edildi. Daha sonra APS üzerinde uzun bir iyileştirme çalışması yapıldı. Yapılan iyileştirmelerden birisi; yayılan gaz kabarcıklarını parçalamak için özel bir kalkan ile delikli bir gaz borusu takmak, bu sayede hedeflemeyi kolaylaştırmak ve kabarcıkların görünürlüğünü azaltarak silahın daha sinsice ateşlenmesini sağlamaktı.

APS, Sovyet kurbağa adamlarının ve Sırp nehir filosu kurbağa adamlarının birincil silahıydı.

Ancak, bu yeni silahın tasarımından bu zamana kadar itirazlar oldu. APS, Sovyet kurbağa adamlarının su altı operasyonları için mükemmel bir silahtı, ancak hem karada hem de su altında savaşan Spetsnaz askerleri için daha az kullanışlıydı. APS karada çalışabilir, ancak etkili menzili 50 metreyi geçemez ve tüfeğin kullanım ömrü su altında 2.000 atış iken havada kullanım ömrü 180 atışa düşer. Bu nedenle, Sovyet kurbağa adamları çoğunlukla su altında kendilerini savunmak için bir SPP-1 tabancası ve karada savaşmak için bir AK-74 taşıdılar. 1980'lerin sonunda ASM-DT amfibi tüfeği geliştirildi.

Kullanan ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ЦАМТО / / Ростех завершил поставки подводного оружия инозаказчику". 29 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2023. 
  2. ^ Вадим Зайцев, Юрий Лямин. Силы специальных операций Азербайджана // журнал "Экспорт вооружений", № 4, 2021.
  3. ^ капитан Дмитрий Лобашов. На земле, в воздухе, под водой... // журнал "Армия", № 3, 2014. стр.22-25
  4. ^ "10 Assault Rifles Used by Indian Armed Forces". 24 Aralık 2015. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2023. 
  5. ^ Small Arms Survey (2012). "Blue Skies and Dark Clouds: Kazakhstan and Small Arms". Small Arms Survey 2012: Moving Targets. Cambridge University Press. s. 133. ISBN 978-0-521-19714-4. 31 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2018. 
  6. ^ "В ходе занятий в подводном положении бойцы отряда ПДСС совершенствовали навыки стрельбы из специального подводного пистолета СПП-1 и специального подводного автомата АПС"
    Боевые пловцы Черноморского флота выполнили упражнения контрольных стрельб под водой 21 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // "Новости ЦАМТО" от 5 марта 2021
  7. ^ "Specijalne-jedinice.com | Special Brigade of the Serbian Army". 9 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2018. 
  8. ^ "wiw_eu_ukraine - worldinventory". 3 Haziran 2016. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]